Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският хелзинкски комитет търси "Човек на годината 2023"

Снимка: Радио София

Българският хелзинкски комитет обяви конкурса "Човек на годината 2023". За пореден път могат да бъдат номинирани най-смелите, сърцатите и доблестните.

Всеки може да номинира, както хора, така и регистрирани в България организации. Те трябва да са се отличили с конкретна правозащитна дейност, в периода от ноември на предходната до ноември на настоящата година. Постъпката или практиката трябва да е прецедент в правозащитната сфера, да вдъхновява към действие, да има значителен потенциал за обединяване и развитие на обществото, да се отличава с гражданска доблест, както и да е новаторска и оригинална.

Тази годината темата е "Правата на жените и защитата от домашно насилие". Не се са изключени номинации и в други насоки, каза пред Радио София Марио Гаврилов - директор комуникации в БХК.

„Последната година имахме ужасяващи случаи в България и смятаме, че това е изключително важен обществен проблем, който би следвало да се адресира. Една много сериозна част от нашите сънародници, чисто исторически, притежават манталитета, че е нормално да понашляпаш детето си, че е нормално да понашляпаш жена си и това са неща, които ние би следвало като общество да осъзнаем и да намерим решенията, защото това не е цивилизованият подход, в едно съвременно общество, в 21 век “, добави Гаврилов.

Номинациите за годишните правозащитни награди се набират до 15 ноември 2023 г. Големият победител ще бъде определен от независимо жури.

Наградите ще бъдат връчени на 12 декември по повод Международния ден на правата на човека, който се отбелязва на 10 декември, каза Марио Гаврилов.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътешествениците влизат в киното

Традиционният и обичан фестивал "Кино за пътешественици" ще се проведе от 1 до 18 август в 2 столични кина, съобщи пред БНР-Радио София Здравко Григоров , един от организаторите и артистичен директор. В програмата на 11-ото издание са предвидени 7 специални събития. На 2 август е премиерата на „Няма такова пътуване” . Лукас и Томаш..

публикувано на 31.07.24 в 11:59
Теодора Николова

Медиите трябва да формират обществена нетърпимост към корупцията

Една от отличниците дипломанти на Факултета по журналистика и масова комуникация - Теодора Николова,  защити успешно своята дипломна работа, която се фокусира върху това, как темата за корупцията присъства в традиционните медии. "Исках да пиша задължително на социално значима тема. Но тя се оказа по-голяма от мен", отбеляза пред..

публикувано на 31.07.24 в 11:22
Д-р Владимир Симов

Д-р Владимир Симов: Има и оптимистичен модел на остаряването

Можем да живеем по-дълго и по-важното – по-пълноценно , дори да остаряваме красиво . В това ни уверява, убеждава и съветва д-р Владимир Симов в над 700 страници на своята книга "Остаряването". В труда си той търси пресечните точки на този психобиосоциален въпрос , обръща внимание и как той засяга един български пенсионер. "Реших..

публикувано на 31.07.24 в 09:48

Започва Богородичният пост

За православните християни започва Богородичният пост. Той предшества най-големия празник в чест на Божията Майка - Успение на пресвета Богородица, който се отбелязва на 15 август.  Богородичният пост е установен в прослава на Божията Майка. Според Църковното предание животът на свейд Богородица е преминал в пост и молитва. Те били особено..

публикувано на 31.07.24 в 07:49

Температурите леко се покачват

Днес също ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 30° и 35°, в София - около 30° . По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 28° и 30°, температурата на морската вода е..

публикувано на 31.07.24 в 07:20

Коалиция за климата-България: Страната ни изостава значително в екологичните политики

Превенцията и адаптацията към климатичните промени са водещи за начините, по които се справяме с тези кризи. Това отбелязаха редица организации и сдружения, обединени в Коалиция за климата - България, на пресконференция през днешния ден. Те отбелязаха, че страната ни изостава значително в екологичните политики, като са нужни спешни и решителни..

публикувано на 30.07.24 в 18:07
Пламен Димов от

Пламен Димов с обич за оперното и оперетно изкуство, с признателност към маестро Карталов

Пламен Димов е артист, занимаващ се с оперно пеене. Любовта към оперетното изкуство се заражда в ранните му години и става реалност в МДТ Велико Търново. Там стъпва плахо, с голямо страхопочитание на сцената. „Когато започнах от малки, дори неговорими роли, изпитвах ужас от това, какво ще направя на сцената. След това записах “Оперно пеене“..

публикувано на 30.07.24 в 17:18