Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Деня на металурга и на изборите

Какво се промени за последните мандати в столичния район "Кремиковци"?

Какво очакват гражданите, живеещи там?

| Репортаж
Снимка: Добромир Видев, БНР

Изборите са в разгара си. Но хората за пореден път очакват от местните власти промяна. От строители с кранове и бетон до хора, оцеляващи с резачки за дърва в ръце. Какво се промени за последните мандати в столичния район Кремиковци?

Точно 60 години след отварянето и 14 години след окончателното спиране на завода, няма ни един жител от квартал "Кремиковци", който да не си спомня времето, прекарано в него.

Мишо реже дърва за огрев. Следизборното ноемврийско слънце дава малко повече време на него и съпругата му Василка да разчистят струпаните матраци и дървени скари. Трябват им, за да се топлят. Заедно с най-малкото им дете - синът им Цеци. Допреди години Мишо работил в завод "Кремиковци“.

"Бях жичкаджия в завода, поддържах доменна пещ, животът беше по-различен. С 20 лева в магазина пълнех две чанти. Сега с 20 лева ще си купиш една кутия цигари и два хляба. Един хляб стана два лева, а тогава беше 26 стотинки", споделя той.

Десетилетия, след като затварят завода, си спомня за времето, когато е бил там. Сега Мишо и съпругата му Василка работят в чистотата, ни заплатата не стига. Не заради петокласника Цеци, а заради това, че Мишо и Василка имат други деца, които са задомени. Горди са и с внуци.

Блокът, в който живеят Мишо и Василка, е част от бившите общежития на "Кремиковци". Едва е устоял през годините да остане на основите си. Без врати, прозорци, населен от кучета и подгизнал между панелите от течове. Мишо и Василка нямат и ток. Това научавам от Марияна Казакова, която живее в съседен блок, който също е част от бившите кремиковски общежития, но тотално различен – с ток, водоснабден, нова дограма и частично санирана фасада.


И Мариана Казакова била сред гневните хора, които преди 15 години протестирали срещу серията решения, довели до фалита на предприятието. И последвалата ликвидация.

"Нямам финанси, за да си купя апартамент на друго място. Бях оператор на пещен участък в завода и не мога да се оплача. Имаше много голяма организация", казва тя.

От "Кремиковци" все пак остават пътищата, казва Мариана Казакова, като припомня, че натрошеният бетон от взривените сгради на предприятието влязъл в основите на новата магистрала в района. Мариана трудно отговаря на въпроса дали към днешна дата заводът би издържал на модерните екологични норми.
"Това е въпрос на инвестиции", обяснява тя, като подсказва пътя за изход от ситуацията с ТЕЦ-овете.

Хора с фадроми разчистваха терена след спирането на комбината след 2009 г. Местните жители като Мариана обаче не знаят какво ще се случи с разчистения терен от 7 хил. дка, който е с промишлен ток, вода и газ.

Е, да въздухът не е вече мръсен, но с изключение на заетостта в малкото фирми, които работят в Кремиковци, голяма част от хората все палят колата и отиват в София да работят, обяснява Мариана и показва изоставените недостроени блокове в съседство на нейния.

На първия тур гласувалите в "Кремиковци" бяха близо 5600 от малко над 18 000 души, имащи право на глас. Първият тур изпрати обаче на челен сблъсък двете коалиционни партии. Марияна се надява на промяна.

"Не виждам нещо да се е променило. Единственото, което виждам, е, че направиха главния тротоар на главната улица, иначе, ако тръгнете по пътищата, ще видите дупките. Трябва да помислят малко повече, за да може  младото поколение да остане в държавата", посочва тя.

На същото се надява и съседът по блок на Мариана – Мишо. И той казва, че е гласувал.
Чуйте репортажа в звуковия файл.

По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В София обсъждат намаляването на вредните емисии в Централна и Източна Европа

Президентът Румен Радев ще участва в откриването на форум за перспективите пред страните от Централна и Източна Европа в областта на намаляването на въглеродните емисии и изграждането на зелена икономика. Форумът "Green Transition" се провежда за четвърта поредна година и в него се очаква да вземат участие представители на държавни и..

публикувано на 26.06.24 в 09:17
Чадър може да ви потрябва, ама срещу слънце или против дъжд?

Слънчево, над Западна България - и облаци, в София - до 30°

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури, ще има условия за градушки. В планинските райони явленията ще са интензивни. Ще продължи да духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са..

публикувано на 26.06.24 в 07:15

"Форум", 25.06.24: Брендо се предаде на полицията

Гости в днешното предаване "Форум" бяха доц. д-р Александър Христов и Тодор Терзиев. Част от обсъжданите теми бяха: Появяването в България на Евелин Банев (Брендо) Вариантите за съставяне на правителство Предизборната кампания и какво трябва да се случи, за да се вдигне избирателната активност Ще състави ли Румен Радев партия..

публикувано на 25.06.24 в 18:17

Лято в планината - какво трябва да знаем?

В летния сезон освен морето много хора предпочитат да отидат в планината. Уикенд преход или по-дълъг, дори Ком - Емине, винаги трябва да бъдем добре подготвени. От какво зависи подготовката ни и какво трябва да знаем, разказва Александър Киричев от Софийски планински клуб. Той посъветва туристите п ърво да проучат маршрута - коя е началната и коя..

публикувано на 25.06.24 в 17:21

Безплатна помощ за засегнатите от хранителни нарушения

Всеки с хранително разтройство може да се свържи с безплатна линия за подкрепа. Тя е инициирана от д-р Елисавета Павлова (обучител и психолог), основател на Асоциация УНИКАЛ, с участието на обучени специалисти към онлайн Академията "Емоции и хранене" на асоциацията. Линията за "Безплатно изслушване и подкрепа при проблемно хранене" окуражава хора,..

публикувано на 25.06.24 в 16:29
Авторът е доктор по икономика

Хазартът - история, специфики, регулации, бъдеще

Задълбочено проучване на спецификите на хазартния бизнес и неговото развитие по света и у нас, преглед на възникването и еволюцията му, регулациите в България, Европейския съюз, САЩ, Азия, Австралия, както и подробности за зависимостта към игрите и последствията представя д-р Кристиян Иванов в съвсем новата книга "Хазартът. Вчера. Днес...

публикувано на 25.06.24 в 16:09

Половината от лекарите у нас - жертва на агресия

Социологическата агенция "Тренд" по поръчка на Българския лекарски съюз (БЛС) представи резултатите от двете социологически проучвания: сред лекарите и сред обществото, във връзка с насилието над лекари . Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение, като 11% от лекарите са ставали жертва на физическа агресия от пациентите си..

публикувано на 25.06.24 в 15:17