Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблеми и парадокси пред трансджендър хората в България

Снимка: БГНЕС

Чуждо тяло, чужда самоличност – проблемите на трансджендър хората в България: правни, институционални, социални парадокси пред хората, за които биологичния пол не съвпада със самовъзприятеието.

Случаят "Габриела", или защо една 32-годишна транс жена, опитен IT специалист, родител на 4-годишно дете обяви гладна стачка и вече трето денонощие мръзне болна пред Съдебната палата, след като съдът отказа да смени името й в личната й карта. Едва ли този казус е единствен. Има ли статистика колко са подобните случаи у нас, защо юридическата смяна на пола се оказва невъзможна и какво следва да се случи оттук нататък за да няма повече такива казуси - това са акценти в разговора в предаването "Ритъмът на столицата". По темата говориха Симеон Василев, активист за ЛГБТИ общността и основател на фондация GLAS и адв. Деница Любенова – юрист и защитник на човешки права. За самата Габриела бе трудно да участва в дискусията, тъй като бе арестувана.

Манифестирана причина за това е, че не може да се идентифицира - парадоксът, заради който е нейният протест. В разговора това потвърди и адв. Любенова.

"При невъзможност да предоставите 3 имена и ЕГН на органите на реда и не можете да представите лична карта, при невъзможност да бъдете идентифицирани с базата данни на населението, те могат да ви арестуват. Габриела води вече три години тази битка в съда, за да удостовери, да докаже, че тя всъщност е това, което е и човекът за когото се представя", посочи тя и допълни, че арестът всъщност е чиста провокация от страна на държавата.

Тя допълни, че заради едно тълкувателно решение на Общото събрание на Гражданската колегия на Върховния касационен съд от месец февруари т. г., съществува невъзможност транс хората в България да сменят своите имена и пол по документи.

Факт е, че обществото ни не се среща много често с подобни случаи и затова повечето от нас остават с впечатление, че транс-хората ги няма, но просто не се говори достатъчно много за тях. Рядкост са случаите, в които се стига до реална физическа смяна на пола. Но ето, че много хора се оказват в парадокса да се чувстват в чуждо тяло, с чужда самоличност.

ВКС срещу Европейския съд за правата на човека и делата заведени срещу страната ни. 

На кого пречи смяната на пола и ще се огънат ли "българските ценности и традиционно семейство" под юридическия натиск на евроатлантическата идея за човешки права и лична свобода.

"Тази голяма общност на ЛГБТИ хората не само, че е най-малко представена, не само, че се страхуват да бъдат себе си, но и търпят изключително тежко ударите на закона", подчерта Симеон Василев.

Според него транс хората нямат достъп до десетки права, дори невъзможност да живеят пълноценен живот в страната ни и случаят "Габриела" е показателен за това.

"Години наред имаше дела, които минаваха успешно или не, но беше друга практиката на съда. Целта беше тази практика да се уеднакви, но за жалост в много грешна посока, която буквално забранява на едни хора да живеят в България", посочи Василев, подчертавайки, че в решението на съда за смяната на пола се цитират включително религиозни причини, свързани с морала и християнството.

"В една светска държава е крайно нелогично за мен да оправдаваме съществуването на някои хора с религията", заяви той. С ареста на Габриела някой е решил да покаже, че държавата е тази в която е властта и тя ще реши как да се справи с проблема", заяви адв. Любенова.

Трябва ли държавата да промени законодателството си, трябва ли да се помисли за прецизно законодателство, което да улеснява хората, които искат да сменят пола си, ако няма обществен консенсус по този въпрос?

"Не можем да търсим обществен консенсус, когато става въпрос за човешки права", категорична е адв. Любенова. Тя допълни още, че българската държава се опитва да лиши от човешки права една огромна група от хора, само заради тяхната джендър идентичност. Според проучване на фондация GLAS, тя представлява 4 % от населението на страната.

Още аспекти по темата как изглежда тя в рамките на политическото говорене от партиите, от които се очаква да се застъпват ясно, да лобират и осигуряват правата на транс-хората и защо в България това не се случва, чуйте в разговора на Антония Каменичка в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хранителни продукти за нуждаещите се в Община Самоков

За десета поредна година в рамките на благотворителната кампания "Бъди човек" доброволци ще раздадат хранителни продукти на хора в нужда в Самоков и част от селата в общината. Всеки, който иска да дари хранителни продукти може да го направи в дните преди Великден - на 1 и 2 май, на втория етаж в зала "Арена Самоков". Пакетите с храни ще..

публикувано на 30.04.24 в 17:31

Защо дизайнът става все по-важен?

Дизайнът далеч не е свързан само с дрехите, модата, архитектурата, интериора. Той е нужен в индустрията и в много други неща, за които може би дори и не се сещаме. За необятните възможности и потенциал в създаване на практични решения и едновременно с това и изживяване, каквото търсим във всичко днес, говори Маргарит Ралев - дизайнер, дигитален..

публикувано на 30.04.24 в 17:18

Бъди благодарен и бъди щастлив - посланието на модерния стоицизъм

Що е то "Модерен стоицизъм" - откровен разговор със Стефан Марков и Петър Теодосиев. Двамата водят подкаст със същото име, в който разказват кога и как са се запознали със стоическата литература, а в "Добър вечер, София!" разказаха какво точно е стоицизъм и как практикуването му помага в ежедневието и повишава качеството на живот...

публикувано на 30.04.24 в 16:38

Кои са факторите, които привличат или отдалечават педагозите от професията

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" направи национално изследване по повод на социалния статус на учителската професия и факторите, които привличат или отдалечават педагозите от образователните институции. В изследването участие са взели 4150 учители, родители и заинтересовани. Проучването цели да установи ефективността на образователната..

публикувано на 30.04.24 в 15:46

На 3 май се навършват 90 години от рождението на Иван Андонов

Във връзка с предстоящата годишнина от рождението на актьора, кинорежисьора и художника Иван Андонов, която ще отбележим на 3-ти май, в ефира на Радио София излъчваме два откъса от неговите спомени за началото на творческия му път, за филмите, за работата му с писателя Георги Мишев като сценарист и по време на снимките на "Дами канят", някои..

публикувано на 30.04.24 в 14:16
3D скулптура от серията „Упражнения за дясна ръка“

В нова изложба любопитството води Венцислав Занков към експерименти

Венцислав Занков представя „неочакван завой и изход“ от традиционните за него през последните десетилетия дейности в областта на живописта и скулптурата, като опити за намеса и като коментар на „социалното”. Експозицията е озаглавена „ТРЕНИРОВКИ ● Изходи: упражнения 2024“ и се открива на 1 май от 18:00 ч. с въведение от проф. Боян Манчев..

публикувано на 30.04.24 в 13:35