Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Могат ли в част от необитаемите жилища да заживеят социално нуждаещи

Строителството на нови жилища продължава, а само в София необитаеми са над 25% от имотите
Снимка: Георги Нейков

Жилищна политика не се провежда у нас. Такава липсва. България спешно се нуждае от стратегия за жилищната политика с хоризонт до 2050 година. Опитите от 2017 г. досега не са дали резултат, въпреки анализи и доклади от различни институции и организации.

93% от общините смятат, че трябва да получават средства от държавата за социалната функция, който упражняват при настаняване на нуждаещи се групи хора.

Това коментира пред БНР-Радио София Минчо Бенов, национален директор на "Хабитат България" (▼).

По думите му, проблемите са ясни, но трябва да се очертаят в стратегически документ и да има политическа воля за подобряване на жилищните условия на всички домакинства.

Той обясни, че е създаден и нов общински жилищен фонд с финансиране по оперативните програми за регионално развитие от 2012 г. – в 24 общини се построиха 998 жилища, но „това е капка в морето“.


 „Общините нямат никакъв законов ангажимент да строят жилища и предоставят тази услуга. Такива задължения имаше при социализма. Ако някъде се прави, това е само от добро желание. Общините не получават никаква подкрепа и не са мотивирани да го правят. Ангажиментът е голям, а за поддръжката е нужен бюджет и капацитет“, изтъкна още Бенов.

Той изложи начин да се подпомагат тези услуги през т.нар. делегирани бюджети към общините.

В момента всеобщото разбиране за социално жилище у нас е общинското, но това е погрешно. Услугата трябва да обхваща много повече групи нуждаещи, а в помощ на идеята могат да влязат в действие необитаемите жилища.

По последни данни необитаемите жилища са изключително много - 39 на сто. В София са между 25 и 30 процента. В същото време според Евростат страната ни е на второ място по пренаселеност на жилищата – в градовете те са 48 процента.


Снимка: obshtinskidom.bg

Минчо Бенов подчерта, че в България трябва да разберем какъв неизползван ресурс са тези необитавани жилища. И да спрем да действаме на принципа „Вода гази, жаден ходи“. Има социални категории хора, които могат да живеят в тези празни домове, а държавата да подкрепя по някакъв начин наематели и наемодатели.

В много страни всяко второ и следващо жилище се облага с прогресивно по-висок данък. Във Франция дори се изчислява пропуснатото при евентуално отдаване под наем та съответния необитаван имот.

Може да има посредник между наематели и наемодатели, дори тази роля може да изпълнява общината, допълни Бенов.

За защита на наемателите може да се предвиди специфична регулация, която да ги защитава, например срещу рязко повишаване на таксата.

Неслучайно често тези взаимоотношения попадат в сивия пазар.

Чуйте разговора на Невена Николова.

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Владимир Симов

Д-р Владимир Симов: Има и оптимистичен модел на остаряването

Можем да живеем по-дълго и по-важното – по-пълноценно , дори да остаряваме красиво . В това ни уверява, убеждава и съветва д-р Владимир Симов в над 700 страници на своята книга "Остаряването". В труда си той търси пресечните точки на този психобиосоциален въпрос , обръща внимание и как той засяга един български пенсионер. "Реших..

публикувано на 31.07.24 в 09:48

Започва Богородичният пост

За православните християни започва Богородичният пост. Той предшества най-големия празник в чест на Божията Майка - Успение на пресвета Богородица, който се отбелязва на 15 август.  Богородичният пост е установен в прослава на Божията Майка. Според Църковното предание животът на свейд Богородица е преминал в пост и молитва. Те били особено..

публикувано на 31.07.24 в 07:49

Температурите леко се покачват

Днес също ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 30° и 35°, в София - около 30° . По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 28° и 30°, температурата на морската вода е..

публикувано на 31.07.24 в 07:20

Коалиция за климата-България: Страната ни изостава значително в екологичните политики

Превенцията и адаптацията към климатичните промени са водещи за начините, по които се справяме с тези кризи. Това отбелязаха редица организации и сдружения, обединени в Коалиция за климата - България, на пресконференция през днешния ден. Те отбелязаха, че страната ни изостава значително в екологичните политики, като са нужни спешни и решителни..

публикувано на 30.07.24 в 18:07
Пламен Димов от

Пламен Димов с обич за оперното и оперетно изкуство, с признателност към маестро Карталов

Пламен Димов е артист, занимаващ се с оперно пеене. Любовта към оперетното изкуство се заражда в ранните му години и става реалност в МДТ Велико Търново. Там стъпва плахо, с голямо страхопочитание на сцената. „Когато започнах от малки, дори неговорими роли, изпитвах ужас от това, какво ще направя на сцената. След това записах “Оперно пеене“..

публикувано на 30.07.24 в 17:18

Увеличават се измамите на потребители, търсещи краткосрочно финансиране

За увеличен брой измамени потребители, търсещи предоставяне на краткосрочно финансиране, алармират от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране. Най-често се правят опити за реклама на потребителско кредитиране в социалните мрежи, разлепване на материали по спирките и предоставяне на „хвърчащи листчета“, каза пред Радио София Николай..

публикувано на 30.07.24 в 16:38
„Съседите отгоре“ ще се играе на 5 септември

8 представления в Борисовата градина през Театралното лято

Лятото в София ще бъде театрално през август и септември. Жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на едни от хитовите представления под открито небе в Борисовата градина. Ще можем да се насладим на 8 представления от 19 август до 15 септември . “Отчаяни съпрузи“, “Неделя сутрин“, “Съседите отгоре“,..

публикувано на 30.07.24 в 15:55