Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За предизвикателството да си кмет трети път на община "Елин Пелин"

Снимка: Радио София

Кметът на община "Елин Пелин" инж. Ивайло Симеонов спечели доверието на над 57% от избирателите. Той говори в предаването "Ритъмът на столицата" за приоритетите през новия мандат, за спешните задачи, които стоят на дневен ред и за развитието на общината през следващите години. Относно равносметката за изминалите два мандата той сподели, че тя е интересна и на база на нея е предложил един важен въпрос на национално ниво, който е, че работата на кмета е специфична и трябва да има обучителни модули, които да са минимум 6 месеца.  

"По същият начин важи и за общинските съветници, които също трябва да минат допълнително обучение, да се запознаят с работата, която предстои пред тях. Иначе казано, в първия ми мандат аз буквално до средата на мандата се ориентирах в обстановката. И не бях достатъчно полезен не само на моите съграждани, но и на самия мен, тъй като се учих в ход. Съвремието и динамиката, което то има предполага една друга динамичност, която аз не можах да приложа. За жалост първия мандат го смятам по-скоро като време, в което се учех", каза инж. Симеонов. И допълни:

"Казвам го не с някакво извинение или съжаление, а с една обективност, която ми даде след това втория мандат, за да мога да погледна назад към първия и да осмисля тези процеси."

Той отбеляза, че влизайки в новата си длъжност кметовете се сблъскват с много неща, които не знаят. Относно промените, които предстоят той каза:

"Промени винаги има в нашата работа по много причини. Първата причина, основната е, че в общинската администрация много често влизат хора, които не са запознати със спецификата на работата. Или са хора, които нямат достатъчно опит и след студентската скамейка търсят място, където да натрупат малко опит и стаж. Повечето колеги сме наясно с това нещо и даваме шанса и платформата, на която младите специалисти да започнат да надграждат себе си, като такива. Разбира се това, като еквивалент на техните възможности не винаги е най-доброто, но ние им даваме една среда, в която те да се научат."  

Инж. Симеонов посочи, че една от причините за напускане на работа в общината е, че младият човек, който е натрупал опит търси работа в частния сектор на пазара на труда, където заплащането е доста по-конкурентно от това, което една общинска администрация може да си позволи.

"В този бюджет, който тази година беше предложен, ние като национално сдружение на общините взехме решение и предложихме на министъра на финансите и неговия екип да предвидят по-сериозно увеличение в перо "заплащане на общинска администрация", която за жалост беше пренебрегната. Работата на общините все-повече се увеличава, ние вече може би изпълняваме над 90% от услугите към гражданите. Там трябва да бъдат едни наистина мотивирани хора и на първо място разбира се е заплащането и условията на труд" заяви той.

По думите му голяма част от нещата, които са заложени като приоритет са извън юрисдикциите на общината. Те са свързани с подземната инфраструктура, която е остаряла и компрометирана.  

"За мен най-големият бич и затова има такова голямо разминаване в стандартите на живот, и най-вече в качеството на ВиК мрежата е именно това, че стават "по-близки" или "по-далечни" кметове. Тези от "нашата партия", или тези, които не са от "нашата партия". И всички, които са от партията, която не е на власт се надяват и стискат зъби да дойде момента, в който ще има парламентарни избори и евентуално тяхната партия ще бъде в изпълнителната власт така, че да отдели необходимите средства за подобряването на тази водопроводна мрежа", сподели инж. Симеонов.

Той посочи, че на територията на София няма община, която да посочи колко точно са водозагубите. Те са основно от амортизираната водопреносна мрежа, както и от нерегламентирани включвания. Относно финансирането по евро програми той отбеляза, че в момента има такова за село Лесново, по което се подменя на втори етап ВиК мрежата и което е за над 2 млн. лв. Освен това каза, че община "Елин Пелин" е една от водещите в цялата страна по инвестиции. Освен това е от първите общини по работна заплата и над 4500 човека всеки ден идват от столицата и съседните общини за да работят на територията на Община "Елин Пелин".


Той отбеляза, че основен приоритет на общината е демографията. По последното преброяване, единствено от пет общини в България Община "Елин Пелин" е с най-добър прираст. За трето и всяко следващо дете общината дава финансова помощ от 5 хиляди лева.

Освен това се предвижда отпускане на стипендии в няколко области, първата от които е медицината. Другата е педагогиката, където отливът на студенти, които да следват специалността е сериозен. Там чрез стипендиантски курс се стимулират абитуриентите да кандидатстват в такъв тип специалност, за да могат след завършването да кандидатстват за работа в общината.

Инж. Симеонов сподели, че за изграждане на училище или детска градина е необходим голям финансов ресурс и затова понякога винаги някой е в ущърб. По думите му около 80% от детските градини в общината са санирани, а на второ място по приоритет са училищата.

"Храмовете също са много важни. Ние живеем в православна държава, в която християнството е много важно. Ценностите на християнството създават едни наистина не само здрави семейства, но едни отговорни хора, които имат силно изразено национално самосъзнание и една по-голяма смиреност. Защото тази омраза и злоба, която в последно време се излива през мрежите, тези кампании, които са изпълнени с ненавист, християнството не им дава възможност да се разрастват", заяви той.

Предстои изграждане на пътя от Елин Пелин до село Огняново, който е на стойност 12 млн. лв.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Студенти и докторанти на НМА - на тур при 9 средни музикални училища

Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" (НМА) започва нов проект, в който са заложени три тура със срещи и концерти в училищата по изкуства на 9 български града - Бургас, Варна, Котел, Плевен, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Широка Лъка . Фокусът на музикалните срещи са учениците в начален и среден етап на..

публикувано на 27.02.24 в 12:38

Софийският квартал, в който можеш да излезеш без пари и да си купиш всичко

На 21 март, от 19.00 ч., в кино-театър "Влайкова", ще се състои премиерата на документалния филм "Нашият квартал "Цар Иван Асен II". Лентата показва историята и настоящето на един от най-старите софийски квартали - около улица "Иван Асен II". И до днес там живеят много известни българи, а мястото от "Трета извънградска част" през годините се е..

публикувано на 27.02.24 в 11:54

Новата канализация в част от кв. "Кумарица" ще е готова до края на март

Четири проекта за изграждане на канализация в район „Нови Искър“ са одобрени, а в кв. „Кумарица“ в момента тече ремонт на подземната инфраструктура. Част от улиците са затворени, но се работи в срокове и в края на март целият квартал, който е разположен под влаковата линия, ще е с нова канализация и водопровод. След приключване на ремонта улиците ще..

публикувано на 27.02.24 в 09:43

Пролетните температури се повишават още, в София до около 16°

Днес над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево. Преди обяд в низините и котловините ще се образува ниска слоеста облачност или мъгла, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще са между 3° и 8°, а максималните - между 14° и 19°, в София минимална - около 5°, максимална - около 16°. В..

публикувано на 27.02.24 в 07:35

Водата временно спира в част от ж.к. "Люлин" и НПЗ-Искър

Във връзка с монтаж на спирателен кран по ул. 5004, НПЗ-Искър, на 27 февруари 2024 г., се налага спиране на водоподаването от 09.30 до 19.30 часа на живеещите на ул. 5004. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на ул. 5004, пред бл. 2. Във връзка..

публикувано на 27.02.24 в 06:15

5 приоритета на ЕП преди евроизборите

На тазгодишните избори, които ще се проведат между 6 и 9 юни, над 400 милиона европейски граждани ще имат възможността да гласуват за своите представители в Европейския парламент . Неговата дейност е ключова от гледна точка на това, че решенията, които взима, и законодателните актове, които приема, определят политиката в ЕС...

публикувано на 26.02.24 в 19:05

"Форум", 26.02.24: Политическото говорене, което руши

Последната седмица на февруари започваме с новите коментатори - Даниел Ненчев и Калоян Константинов. Пред водещия Лъчезар Христов, сред темите, върху които днес те фокусираха вниманието и думите си, са: Напрежението във властта преди ротацията. Говорене, което срива в калта. Медии и олигарси. Демокрация и овладяна демокрация. Последните..

публикувано на 26.02.24 в 18:15