Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медицински специалисти в България стават все по-търсени и все по-малко

Снимка: Pixabay

Публикуван анализ на Съвета за икономически анализи към Министерски съвет, посветен на недостига на медицински специалисти в здравеопазването в България сочи, че проблемът не може да бъде решен само с образователната система. Подробности по темата разказа един от авторите на доклада - доц. д-р Ралица Симеонова - Ганева. Освен член на Съвета за икономически анализи тя е и преподавател в Стопанския факултет от 1999 г. към Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"Става дума за впечатляващ брой специалисти. На пръв поглед ние, като че ли разполагаме с достатъчно лекари на глава от населението в страната спрямо много европейски държави. Но ако ние погледнем лекарите по видовете специалности и регионалните неравенства ще установим, че има сериозни и впечатляващи проблеми. Ситуацията е такава, че в момента липсват над 1000 общопрактикуващи лекари за цялата страна, което представлява 25% от общия им брой в момента. Недостигът на психиатри възлиза на 460 човека, което е около 70% от общия им брой", посочи тя.

По думите й има недостиг и на други видове специалисти, но най-сериозният проблем е свързан с броя на медицинските сестри. В момента не достигат близо 17 хиляди сестри. Доц. д-р Ралица Симеонова - Ганева отбеляза, че проблемът е резултат от процеси, които са протичали десетилетия, а един такъв човешки ресурс се изгражда в продължение на 20, 30, или 40 години.

"В началото на Прехода много важен фактор бяха бюджетните ограничения, липсата на средства, реформите, които се предприеха в здравната система, пенсионната реформа, особеностите свързани с практикуването точно на професията на медицинската сестра и специалистите по здравни грижи. Няма как да споменем важността на миграцията и това, че при равни други условия една по-добра заплата винаги привлича. Но заплатата в останалите европейски държави не е просто по-добра и по-висока, а всичко друго привлича десетилетия наред българите да отидат и да работят в чужбина", каза тя.

Освен това заяви, че образователната система не компенсира отлива на човешки ресурс от сектора. Този процес в икономиката е наречен "ефект на бракониерството", тъй като ние инвестираме наши средства за изграждане на специалисти, но понеже условията на труд не са конкурентни други държави се възползват от готовия ресурс. За периода от 2007 до 2021 година в Ирландия са привлечени над 19 хиляди медицински сестри и 15 хиляди лекари. За същия период в България са привлечени само 26 медицински сестри, които са обучавани в чужбина.

"Уеднаквяването на стандартите и въвеждането на общи квалификационни рамки означава, че нашите човешки ресурси стават много по-мобилни. На първо място е признаването на дипломите в ЕС и повечето европейски държави, които не са членки на съюза. Това означава, че всеки медицински специалист много лесно може да се реализира навсякъде другаде", заяви доц. д-р Ралица Симеонова - Ганева.

Тя допълни, че в началото на Прехода нашите специалисти са се насочили към скандинавските държави, а в последните 20 години са намерили реализация в Германия, Франция, Испания, Италия и Великобритания. В западноевропейските държави се наблюдава движение към Северна Европа и САЩ.

"В здравеопазването хората са изключително ценен ресурс, който е дефицитен в глобален мащаб. Което означава, че лекарите и сестрите ще стават все по-ценни. Дали ще ни издържи здравеопазването зависи доколко ние ще реагираме бързо на проблема и ще започнем да прилагаме много активни, интензивни и интегрирани мерки, защото тази система е сложна. Ние няма как да фокусираме вниманието си единствено и само върху медицинските сестри. Не трябва да забравяме и акушерките и лекарите, и всички други специалисти по здравни грижи и свързаните професии", заяви доц. д-р Ралица Симеонова - Ганева.

По думите й няма как да привличаме лекари в България, когато те знаят, че практикуват по остарели методи и използвайки стара база.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 28.02.24: Оставката на Тагарев - с основания или "в името на спорта"

В средата на седмицата има и новини от деня, които плачат за коментар, и предстоящи събития.  Предизвикани от Лъчезар Христов, Даниел Ненчев и Калоян Константинов анализират и разсъждават за: Смяната на министъра на отбраната Тодор Тагарев, поискана от Бойко Борисов. Има ли основания за оставка или настояването преди ротацията в..

публикувано на 28.02.24 в 18:25

Резултатите от PISA не са толкова лоши за българското образование

Не можем да се съгласим напълно и да приемем схващанията, че българският ученик е с най-ниската математическа, четивна и научна грамотност в света. България излезе на едно от челните места на драстично ниски резултати на последното изследване PISA, но в други държави спадът е още по-голям. Това се казва в анализ на учители специалисти..

публикувано на 28.02.24 в 17:15

Как и каква музика слуша българинът?

Резултатите от наскоро представено изследване за музикалните навици на българите, повдигнаха  широка дискусия за  съотношението на различните музикални стилове. Повече за това как е провеждано то и каква е идеята, разказаха събеседниците в БНР-Радио София: Петя Точарова – изпълнителен директор на Българската асоциация на музикалните..

публикувано на 28.02.24 в 15:50

За инвеститорите понякога по-важни са нефинансовите насърчителни мерки

Инвестициите отварят възможности за заетост, осигурява приходи, дава развитие на съответния регион, затова са изключително важни за общините. Българската агенция за инвестиции  (БАИ) към Министерството на иновациите и растежа (МИР) действа за привличането на инвеститори, но в този процес всеки трябва да свърши своята работа, да даде..

публикувано на 28.02.24 в 14:50

Туристическа обиколка разказва историята на графитите в София

Туристическа обиколка , която ще запознае публиката с развитието на графити изкуството в столицата от 90те години до днес, организират Sofia Graffiti Tour . След посещението на някои от емблематичните "открити галерии" по софийските улици,  посетителите ще могат да разберат и повече за книгата "Sofia Urban Art", посветена на историята на..

публикувано на 28.02.24 в 14:21

Шеф Атанас Балкански е почитател на балканската кухня и българското вино

Шеф Атанас Балкански е роден в Пловдив в началото на 90-те години и е второ поколение готвач. Завършва Кулинарната Академия в София и работи в престижни ресторанти и хотели в Амстердам и Сан Франциско. След завръщането си от САЩ, той става част от екипа на столичен ресторант. Познат е на публиката и от участието си в кулинарен реалити формат през 2020..

публикувано на 28.02.24 в 14:05