Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медицински специалисти в България стават все по-търсени и все по-малко

Снимка: Pixabay

Публикуван анализ на Съвета за икономически анализи към Министерски съвет, посветен на недостига на медицински специалисти в здравеопазването в България сочи, че проблемът не може да бъде решен само с образователната система. Подробности по темата разказа един от авторите на доклада - доц. д-р Ралица Симеонова - Ганева. Освен член на Съвета за икономически анализи тя е и преподавател в Стопанския факултет от 1999 г. към Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"Става дума за впечатляващ брой специалисти. На пръв поглед ние, като че ли разполагаме с достатъчно лекари на глава от населението в страната спрямо много европейски държави. Но ако ние погледнем лекарите по видовете специалности и регионалните неравенства ще установим, че има сериозни и впечатляващи проблеми. Ситуацията е такава, че в момента липсват над 1000 общопрактикуващи лекари за цялата страна, което представлява 25% от общия им брой в момента. Недостигът на психиатри възлиза на 460 човека, което е около 70% от общия им брой", посочи тя.

По думите й има недостиг и на други видове специалисти, но най-сериозният проблем е свързан с броя на медицинските сестри. В момента не достигат близо 17 хиляди сестри. Доц. д-р Ралица Симеонова - Ганева отбеляза, че проблемът е резултат от процеси, които са протичали десетилетия, а един такъв човешки ресурс се изгражда в продължение на 20, 30, или 40 години.

"В началото на Прехода много важен фактор бяха бюджетните ограничения, липсата на средства, реформите, които се предприеха в здравната система, пенсионната реформа, особеностите свързани с практикуването точно на професията на медицинската сестра и специалистите по здравни грижи. Няма как да споменем важността на миграцията и това, че при равни други условия една по-добра заплата винаги привлича. Но заплатата в останалите европейски държави не е просто по-добра и по-висока, а всичко друго привлича десетилетия наред българите да отидат и да работят в чужбина", каза тя.

Освен това заяви, че образователната система не компенсира отлива на човешки ресурс от сектора. Този процес в икономиката е наречен "ефект на бракониерството", тъй като ние инвестираме наши средства за изграждане на специалисти, но понеже условията на труд не са конкурентни други държави се възползват от готовия ресурс. За периода от 2007 до 2021 година в Ирландия са привлечени над 19 хиляди медицински сестри и 15 хиляди лекари. За същия период в България са привлечени само 26 медицински сестри, които са обучавани в чужбина.

"Уеднаквяването на стандартите и въвеждането на общи квалификационни рамки означава, че нашите човешки ресурси стават много по-мобилни. На първо място е признаването на дипломите в ЕС и повечето европейски държави, които не са членки на съюза. Това означава, че всеки медицински специалист много лесно може да се реализира навсякъде другаде", заяви доц. д-р Ралица Симеонова - Ганева.

Тя допълни, че в началото на Прехода нашите специалисти са се насочили към скандинавските държави, а в последните 20 години са намерили реализация в Германия, Франция, Испания, Италия и Великобритания. В западноевропейските държави се наблюдава движение към Северна Европа и САЩ.

"В здравеопазването хората са изключително ценен ресурс, който е дефицитен в глобален мащаб. Което означава, че лекарите и сестрите ще стават все по-ценни. Дали ще ни издържи здравеопазването зависи доколко ние ще реагираме бързо на проблема и ще започнем да прилагаме много активни, интензивни и интегрирани мерки, защото тази система е сложна. Ние няма как да фокусираме вниманието си единствено и само върху медицинските сестри. Не трябва да забравяме и акушерките и лекарите, и всички други специалисти по здравни грижи и свързаните професии", заяви доц. д-р Ралица Симеонова - Ганева.

По думите й няма как да привличаме лекари в България, когато те знаят, че практикуват по остарели методи и използвайки стара база.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изкуственият интелект и здравеопазването

Изкуственият интелект става нещо все по-всеобхватно и намира приложение във все повече сфери. През последните години той значително навлезе и в здравеопазването. „Да кажеш, че изкуственият интелект участва в нещо е като преди 20 години да кажеш, че софтуер участва в нещо“, смята Георги Къдрев – съосновател на две от революционните компании в..

публикувано на 26.07.24 в 18:24

Интересуват ли се младите хора от политическите процеси у нас?

В предаването "Ритъмът на столицата“ ще се спрем върху резултатите представени от Академията за младежко участие. В рамките на последните две години там разработиха много интересен проект, който вдъхнови младежи между 15 и 25 години от цялата страна, да се запознаят с политическите процеси у нас и по един или друг начин да вземат участие в тях...

публикувано на 26.07.24 в 17:22

Протест срещу строителството на 16-етажна сграда в София

Днес се проведе протест при старата баня „Ситняково“, заради намерението на мястото да бъде построена 16-етажна сграда. Недоволните граждани се събраха на ъгъла на ул. „Хан Омуртаг" и бул. „Ситняково“. Вече има одобрена заповед за строеж на 50-метровата сграда на мястото на бившата баня „Ситняково“, а според протестиращите всичко е станало..

публикувано на 26.07.24 в 16:11

Датите за ваканциите и матурите през новата учебна година

Две по-дълги ваканции през новата учебна година предлага Министерство на образованието и науката (МОН). Той е публикуван за обществено обсъждане на сайта на ведомството и е отворен за становища и предложения от всички заинтересовани страни. В календара са отразени изискванията за точно определен брой учебни дни за отделните випуски...

публикувано на 26.07.24 в 15:50

Столичният общински съвет одобри сливането на Четвърта и Втора МБАЛ

Столичният общински съвет одобри сливането на Втора и Четвърта градска болница. Процесът по обединението ще отнеме поне 6 месеца, като предстои общинските съветници да подкрепят финансово със серия от доклади Втора – МБАЛ, която ще приеме медицинските специалисти и отделения от Четвърта. След емоционални изказвания през вчерашния ден и..

публикувано на 26.07.24 в 15:31

Взривовете в Елин Пелин затихват

Около 18:30 часа в четвъртък, в складове на фирма за фойерверки и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и едноименната гара Елин Пелин избухна голям пожар и последваха взривове. Двама души пострадаха, единият от тях по-късно почина, в следствие на изгарянията. Това е доц. д-р Петър Шишков - преподавател в Минно-геоложкия..

публикувано на 26.07.24 в 14:41
Диана Иванова с усмивка показва как прави загрявки преди да тръгне към планината

Диана Иванова - приключенец, млад пътешественик, обичащ пъстротата

Диана Иванова е пътешественик и приключенец с афинитет към планината. Тя направи своя дебют като гост в предаването "Добър вечер, София“, където разказа своите вълнуващи истории, донесе ни и своя книга със стихове, вдъхновени от пътешествията ѝ. Тя самата представи себе си така: “Аз съм приключенец, млад човек, който обича пъстротата,..

публикувано на 26.07.24 в 14:05