Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Петър Диков: Училищните сгради трябва да отговарят на новите тенденции в образованието

Снимка: Незабравка Кирова

Конференция на тема "Образованието – придвижване от мрак към светлина" се провежда днес в столичното 145-то ОУ „Симеон Радев“.

Три са основните стълбове на образованието – учителите, родителите и средата, каза пред Радио София председателят на Съюза на архитектите в България арх. Петър Диков.

„Ние продължаваме да изграждаме нашите училище тип казарма – един коридор и стаи, което в развития свят вече не е пространство за придобиване на знания и умения. Средата, която трябва да се предостави на децата, не само да придобиват знания, да придобиват умения, да развиват колективна работа, да се учат на самостоятелност и креативност, е далече от класическата класна стая…Средата, в която се обучават децата има много голямо значение“, коментира арх. Диков.

Петър ДиковСпоред него, напоследък възлагането на строителството се извършва по т.нар. инженеринг.

„Т.е. казват възложителите – общини или държавата, ние имаме едни пари, искаме срещу тези пари да ни построите едно училище. Строителят кандидатства за обществена поръчка, печели и след това прави, както обикновено при инженеринга, най-бързо, най-лесно и най-евтино, но и най-некачествено. Тук качеството на самото строителство не е толкова важно, колкото качеството на средата, която се създава“, обясни председателят на САБ.

По думите му, това е мотивът за днешната конференция, а именно средата, която се създава да отговаря на новите тенденции в образованието. Друга тема, която обсъждат експертите е изоставените училищни сгради.

„Има светлина в тунела, защото вече има не малко училища, които са изоставени като общински и държавни, но е проявен интерес от частни инвеститори и те ги възстановяват, някъде като училищни центрове за специфично образование“, обясни арх. Диков.

Той добави, че конференцията се провежда именно в 145-то ОУ „Симеон Радев“, тъй като преди 8 години училището придобива строително разрешение на база проект за разширение и цялостна реконструкция по най-модерните изисквания, на базата на финландския опит. Това обновяване така и не се е случило до момента, обясни арх. Петър Диков.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 21.02.24: Меморандум или избори?

Коментатори във "Форум" тази седмица са Страхил Делийски и Благослав Михайлов. Днес, заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -   Меморандум или избори? -   Реформата в сферата на образованието -   „Изкуствен интелект“ е най-търсеният термин за..

публикувано на 21.02.24 в 18:17

България изостава сериозно в ранното откриване на заболяванията и превенцията

XI национален Фарма форум събира на едно място известни специалисти, лидери в бранша и прeдставители на институции, които ще обменят своите идеи, опит и знания в сферата на здравеопазването. Събитието ще се проведе на 27 февруари. Здравеопазването е сред първите три най-важни приоритета за проспериране на нациите и държавите. Предвид все..

публикувано на 21.02.24 в 17:02

Изготвиха карта с информация за дейността и живота на Васил Левски в периода 1868-1872 година

Екипът на фондация “Активна историческа карта“ изготви карта свързана с дейността на Васил Левски. Тя съдържа информация за обиколките, дейността и живота на Апостола в периода 1868–1872 г.  Фондацията е изработила още 20 цифрови карти, посветени на важни събития от историята ни, с различни периоди от нея. Картите са с образователна цел,..

публикувано на 21.02.24 в 16:52
Рене Карабаш

"Остайница" на Рене Карабаш с престижни международни награди

Мнозина български писатели са удостоени с висока оценка и признание за творчеството си на международната сцена. Имена като Георги Господинов, Здравка Евтимова, Теодора Димова с основание привличат все повече читатели и почитатели в Европа и по света, техните книги са преведени на десетки езици.  С престижни литературни награди е отличавана и..

публикувано на 21.02.24 в 15:45

Универсален базов доход - възможно ли е реализирането му в България?

Какво е универсален базов доход и възможно ли е да се реализира в България? Целта е осигуряване на базов доход за част от гражданите, които са извън пазара на труда, с който те да могат да живеят без да работят. През последните години идеята за безусловен базов доход става все по-актуална, въпреки че съществува от началото на ХХ век. С бързото..

публикувано на 21.02.24 в 15:22

От "Пирогов" настояха здравният министър да оттегли заповедта за уволнение на директора Валентин Димитров

От болница "Пирогов" обявиха, че проверката, която Държавната финансова инспекция е направила за периода юли 2022 г. - юли 2023 г., не е установила злоупотреби, корупция или щети.  С този аргумент от "Пирогов" настояват здравният министър Христо Хинков да оттегли заповедта си, с която освобождава директора на болницата д-р Валентин Димитров...

публикувано на 21.02.24 в 14:45
Някои вече си имат шишеяд

Инициативи в Месеца на рециклирането в училища, детски градини и общини

Започналият преди дни "Месец на рециклирането" обедини в здравословна надпревара училища и детски градини от цялата страна.  Инициативата, организирана от сдружение "БГ Бъди активен"  ще помогне на преподавателите да запознаят децата с важни теми и въпроси свързани с разделното събиране, рециклирането и опазването на природата, а финалът..

публикувано на 21.02.24 в 13:26