Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едва 1,75% от смесения битов отпадък на София се рециклира

5
Снимка: Иван Шишиев

Едва 1.75 е процентът от смесения битов отпадък на София, който се рециклира. Това стана ясно по време на посещение на кмета на София Васил Терзиев в Столичното предприятие за третиране на отпадъци в с. Яна. Той беше посрещнат от новия директор на завода – Николай Савов, който представи част от резултатите от доклада му за състоянието на предприятието и стъпките за неговото оздравяване.

По думите на Терзиев, в предприятието е имало видими сигнали за безстопанственост, поради което са освободили бившия директор Фридрих Катцер.

Заводът за третиране на отпадъци в с. Яна е открит през 2015 г., с цел преработване на битовия отпадък на столицата, вместо директното му изхвърляне в депата за боклук. Едва 8 години по-късно функцията му, според назначения за временно изпълняващ длъжността директор – Николай Савов, е нарушена.

Според Савов, който е бил директор на предприятието през 2016 г., първоначалната им цел е била да рециклират минимум 10% от постъпващите отпадъци, като сега не достига дори до 2%. Друг вариант за преработването им е изсушаването и балирането под формата на RDF или твърдо гориво от отпадъци, което служи за изгаряне в пещите на циментовите заводи. Резултатите и тук не са задоволителни, поради ниското качество на RDF-a и липсата на интерес към закупуването му от страна на заводите, с изключение на един във Враца.

По-рано тази седмиц