Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Терзиев: Разследващите журналисти заслужават подкрепа и обществено признание

Светослав Терзиев
Снимка: БГНЕС

Фондация „Антикорупционен фонд“ (АКФ) обяви победителите в конкурса за разследваща журналистика "Червена линия 2023".

Сред рекорден брой от 56 номинации са отличени петима журналисти:

  • Генка Шикерова от „Свободна Европа“ получава специална награда за смелост и постоянство (нова категория). Само за изминалата 2023 г. Шикерова е автор на 12 журналистически разследвания по изключително важни за българското общество теми, като купуването на гласове. Шикерова е номинирана за серия от материали, описващи как чрез „завладяване, насилствено прогонване или подаряване“, Русия се сдобива със скъпи имоти и десетки декари българска земя и за разследване, описващо опитите за превземане на Пловдивския панаир.
  • Вероника Димитрова от Нова Бродкастинг груп получава наградата в категория „Журналистическо разследване“ за материал, описващ схема за рекет на близките на починали хора. Освен изключително притеснителни примери на натиск върху опечалени хора, разследването повдига и съмнения за неправомерно влияние от страна на една от най-големите траурни агенции в столицата.

  • Богдана Лазарова от предаването за разследваща журналистика „Следите остават“ по БНТ е удостоена с приза в категория „Върховенство на правото“ заради материала си „Защо над 200 000 българи са без лична карта“. Разследването показва засегнати хора, които не могат да работят и да гласуват и нямат право на здравеопазване и образование. Децата им не получават актове за раждане и лични карти. Освен липсата на достъп до социални услуги, която задълбочава бедността и неравенството, феноменът застрашава и националната сигурност, защото над 3% от населението на страната не може да бъде идентифицирано и намерено от правоохранителните органи.

  • Емилия Димитрова-Данкова, от „Севлиево онлайн“, част от мрежата за регионална журналистика „За истината“ получи наградата в категория „Регионална журналистика“. В периода март – октомври 2023 г., Данкова публикува поредица от материали за Държавната психиатрична болница в Севлиево, в която показва множество проблеми: директорът е избран без конкурс, съществуват съмнения за политическо назначение, а  персоналът е подложен на системен тормоз.

  • Елица Симеонова от „Свободна Европа“ бе отличена в категория „Млад журналист“ за работата си по материал за замърсяването на въздуха в гр. Гълъбово и невъзможността на държавните институции да повлияят на отговорната страна ТЕЦ „Брикел“.

Навсякъде по света е много трудно да се прави разследваща журналистика, изтъкна пред БНР-Радио София д-р Светослав Терзиев, коментатор на в. „Сега“, преподавател по журналистика в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и член на журито, определило наградите.

„Тя изисква огромни усилия, за да се достигне до остри проблеми, които не са на повърхността. Тези проблеми засягат чувствителни теми от обществения живот, но не са толкова видими. Разследващата журналистика изисква повече време и ресурс – неща които са дефицитни в редакциите. Изненадах се, че тази година постъпиха толкова много номинации, включително от малки, регионални медии. Тази работа е неблагодарна и единственото, което можем да направим за тези журналисти, е да ги насърчим, да сме солидарни с тях и обществото да покаже, че ги цени.“

Светослав Терзиев подчерта, че университетът трябва да дава базова подготовка, а възпитаниците да имат широки познания и гъвкавост за адаптация към изменящия се пазар на труда. Във Факултета по журналистика, както и в други, ¾ от завършващите студенти след това намират друго поприще за реализация, включително в пиар сектора.

Чуйте разговора на Антония Каменичка.

По публикацията работи: Георги Нейков
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 28.02.24: Оставката на Тагарев - с основания или "в името на спорта"

В средата на седмицата има и новини от деня, които плачат за коментар, и предстоящи събития.  Предизвикани от Лъчезар Христов, Даниел Ненчев и Калоян Константинов анализират и разсъждават за: Смяната на министъра на отбраната Тодор Тагарев, поискана от Бойко Борисов. Има ли основания за оставка или настояването преди ротацията в..

публикувано на 28.02.24 в 18:25

Резултатите от PISA не са толкова лоши за българското образование

Не можем да се съгласим напълно и да приемем схващанията, че българският ученик е с най-ниската математическа, четивна и научна грамотност в света. България излезе на едно от челните места на драстично ниски резултати на последното изследване PISA, но в други държави спадът е още по-голям. Това се казва в анализ на учители специалисти..

публикувано на 28.02.24 в 17:15

Как и каква музика слуша българинът?

Резултатите от наскоро представено изследване за музикалните навици на българите, повдигнаха  широка дискусия за  съотношението на различните музикални стилове. Повече за това как е провеждано то и каква е идеята, разказаха събеседниците в БНР-Радио София: Петя Точарова – изпълнителен директор на Българската асоциация на музикалните..

публикувано на 28.02.24 в 15:50

За инвеститорите понякога по-важни са нефинансовите насърчителни мерки

Инвестициите отварят възможности за заетост, осигурява приходи, дава развитие на съответния регион, затова са изключително важни за общините. Българската агенция за инвестиции  (БАИ) към Министерството на иновациите и растежа (МИР) действа за привличането на инвеститори, но в този процес всеки трябва да свърши своята работа, да даде..

публикувано на 28.02.24 в 14:50

Туристическа обиколка разказва историята на графитите в София

Туристическа обиколка , която ще запознае публиката с развитието на графити изкуството в столицата от 90те години до днес, организират Sofia Graffiti Tour . След посещението на някои от емблематичните "открити галерии" по софийските улици,  посетителите ще могат да разберат и повече за книгата "Sofia Urban Art", посветена на историята на..

публикувано на 28.02.24 в 14:21

Шеф Атанас Балкански е почитател на балканската кухня и българското вино

Шеф Атанас Балкански е роден в Пловдив в началото на 90-те години и е второ поколение готвач. Завършва Кулинарната Академия в София и работи в престижни ресторанти и хотели в Амстердам и Сан Франциско. След завръщането си от САЩ, той става част от екипа на столичен ресторант. Познат е на публиката и от участието си в кулинарен реалити формат през 2020..

публикувано на 28.02.24 в 14:05