Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежка академия за кариера дава ценни умения на поколението Z

Светлозар Петров
Снимка: Катя Василева

Скоро след стартирането Младежката академия за кариера (МАК) вече се радва на голям интерес от студенти и млади хора в страната. Близо 200 души са се регистрирали в програмата и преминават през курсове за кариерни, дигитални и предприемачески умения в общо 26 обучителни модула, а предстои обученията, предоставяни от МАК и компаниите партньори на програмата, да се разрастват.

Инициативата е на JobTiger, ISIC и Фондация на бизнеса за образованието.

Основна цел на най-мащабната неформална обучителна програма е да свърже поколението Z с пазара на труда и да даде шанс на младите хора да придобият важните и липсващите им умения за заетост, така че те не само по-бързо да се адаптират в компаниите, където започнат работа, но и да са много по-успешни.

В МАК посредством обучителни курсове и менторство от водещи компании в България студенти и младежи имат възможността да придобият и надградят редица умения за успешно кариерно развитие. Онлайн обучителните курсове са достъпни навсякъде, по всяко време и на всякакво устройство с интернет връзка.

„Както всяко друго, и поколението Z има свои ценности и предпочитания. Оказва се, че бизнесът не може така да обясни ситуацията и условията на хората от тази генерация, че те да дойдат на работа“, коментира пред БНР-Радио София Светлозар Петров, управител на JobTiger. Той даде като пример неумението да се общува с хора от младите, които са израснали с телефоните. По думите му, незадържането на работното място от поколението Z се дължи на лошото въвеждане в работата, обясняване на реалността на техния език. 

Чуйте още за целите и възможностите на МАК в разговора на Катя Василева.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново опасно горещо, с температура в София около 33°

Днес ще бъде предимно слънчево и горещо. В източната половина на страната ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, в западната ще е почти тихо, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в Източна България - малко по-ниски, в София - около 33°. В планините ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от..

публикувано на 21.06.24 в 07:35

"Форум", 20.06.24: България десет дни след изборите

Коментатори в предаването "Форум" в четвъртък бяха Венци Мицов, бивш член на група "Хиподил", бивш политик, бивш общински съветник, журналист и преподавател в ЮЗУ "Благоевград", както и Орлин Милчев - известен български хип-хоп изпълнител и режисьор. Заедно с водещия Лъчезар Христов, те обсъдиха набелязаните теми: България десет дни след..

публикувано на 20.06.24 в 19:21

"Невинност без граници" - изложба посветена на бежанците

Днес, 20 юни 2024 г. отбелязваме Световния ден на бежанците и по този повод от 11:00 ч. на Терминал 2, "Пристигане", летище София беше открита изложбата "Невинност без граници". Тя документира живота на деца и семейства от Сирия, настанени в центъра за бежанци в Харманли. 19 пана с фотографии показват човешките истории зад статистиките и..

публикувано на 20.06.24 в 17:45

Четвърто издание на форума Green Transition

Водещи експерти, политици и бизнес лидер ще обсъдят най-актуалните теми, свързани с прехода към устойчиво бъдеще по време на 4-тото издание на Green Transition, което ще се състои от от 26 до 28 юни 2024 г. в София Ивент Център. Веднага след изборите за Европейски парламент, за форума в София пристигнат трима еврокомисари, петима генерални и..

публикувано на 20.06.24 в 17:21

"Белене – смели истории от първо лице" ще обиколи и български градове

След 3-дневно гостуване в Музея на жертвите на комунизма във Вашингтон, българската интерактивна изложба "Белене – смели истории от първо лице" ще гостува в български градове, но все още се обмисля по какъв маршрут. Експозицията използва съвременни технологии и изкуствен интелект и е базирана на проекта "Истории от Белене" на фондация..

публикувано на 20.06.24 в 16:04

Започна активният период на летния туризъм

Днес в 23:50 ч. българско време официално ще настъпи астрономическото лято. Какъв летен сезон очакваме, какви дестинации избират българите за лятна почивка, кои чуждестранни туристи посрещаме у нас и има ли ръст в цените през този сезон? По темата за това какви са проблемите с кадрите през летния сезон и ще намерят ли решение говори Константин..

публикувано на 20.06.24 в 15:13

България ще бъде представена на "World Paella Day Cup 2024"

За първи път България ще има представител на Световната купа по паеля "World Paella Day Cup 2024" . Научихме от сънародника, който ще ни представял в събитието – Николай Тодоров-Ник, който сподели, че кампанията върви изключително добре, а нейният първи решаваш етап ще приключи на 25 юни. "Досега нещата се движат в желаната посока, гласуването..

публикувано на 20.06.24 в 14:55