Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

партньорска публикация
Широка обществена подкрепа за МВР от родители на ученици и граждани

МВР ще продължи кампанията за ограничаване на произшествията с пешеходци и особено с най-уязвимите от тях - децата

Само за няколко дни над 40 благодарности постъпиха в МВР по повод новата превантивна мярка за борба с пътнотранспортния травматизъм. От началото на месец декември на 115 локации в София служители от деветте районни управления на СДВР и екипи на отдел „Пътна полиция“, гарантират сигурността в зоните за пресичане. Местата не са случайни избрани – те са в близост до учебни заведения, а засиленото полицейско присъствие е в часовете, когато започват и приключват учебните занятия, както и в големите междучасия.

Не закъсня и реакцията на обществото.  Родители на ученици, учители и много граждани  изпратиха благодарности в МВР.

„Децата нямат спирачки и е хубаво да ги има тези хора! Отдавна чаках да видя, това с очите си - униформен да помага на децата да пресичат на пешеходната пътека. Въпреки че моите деца са отдавна големи, изпитах  умиление, когато видях загрижеността  в очите на полицайката!“, пише в писмото си възрастна столичанка.

„Благодаря ви, че ви има! Като родител на второкласник за мен е глътка въздух, когато знам, че в близост до училището има полицай. Ако трябва да съм честна не можах да повярвам, когато синът ми ми разказа, че полицайка го е превела да пресече пешеходната пътека и дори го насърчила да помогнат на възрастна дама заедно. Безкрайно съм щастлива и се надявам добротата да е заразна.“, пише млада майка.

Друг столичанин отбелязва усмивката и загрижеността на полицайка в студената сутрин, когато близко до училище станал свидетел на това как униформената помага на група ученици да пресекат, бързайки за първия звънец. „Като шофьор винаги съм бил внимателен, особено в районите на училища.  Но когато онази сутрин видях с очите си как в студа грееше усмивката на ваш служител, докато пресича заедно с децата…казах си – има смисъл!“  Мъжът допълва, че тези служители на МВР трябва да бъдат поощрявани и благодари на Министерството на вътрешните работи за грижата и човещината.

„Трябва да призная, че съм  много приятно изненадана от присъствието на служители на МВР  в районите на пешеходните пътеки тези дни“, пише в благодарственото си писмо директор на столично училище. „ За мен като педагог и майка е важно да знам, че повече хора и институции са ангажирани с безопасността на децата ни. От името на целия й подопечен колектив тя изказва благодарности и надежда инициативата да не е кампанийна. Отбелязва и реакции на много нейни ученици -  наричали униформените, които им  помогнали сутринта да пресекат на пешеходната пътека край училището -  приятели в  униформа.

Това са само част от благодарствените думи на столичани, които заляха МВР след  началото на превантивната инициатива.

„Рано сутрин, в забързаното ежедневие, шофьорите зад волана могат да бъдат изнервени и някои от тях не са пестеливи на обиди. Много хора не го разбират като добро това, което правим“, споделя Теодора Хинкова -  полицаят, чиито снимки станаха хит  в социалните мрежи и медиите. Това обаче няма как да ни спре да бъдем отговорни хора и да продължим да вършим с човещина служебните си задължения, допълва униформената.

МВР продължава ангажираността си в името на обществения интерес и децата. За целта в часовете, когато започват  и приключват учебните занятия, както и в големите междучасия, е засилено полицейското присъствие в районите около учебните заведения. Освен да следят за спазване на Закона за движението по пътищата, униформените ще помагат на пресичащите деца  и на хора в рисково положение. Същевременно се извършват проверки дали пътната маркировка, обозначаваща пешеходни пътеки, е опреснена и видима при лоши метеорологични условия, поставени ли са  знаци на подходящи места и осветени ли са участъците. При констатиране на нередности ще бъдат изготвени сигнални писма и сезирани съответните общински администрации.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В АПИ обмислят международен конкурс за Околовръстното на София

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обмисля да обяви конкурс за строителството на Околовръстното шосе в София, каза инж. Йордан Вълчев, който от 9 месеца е председател на Управителния съвет (УС) на пътната агенция. „Първото нещо, което направих, е да организирам транспортен анализ на трафика в района, на този участък - най-натовареният,..

публикувано на 26.08.24 в 11:16

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепване на Украинската православна църква

Българският патриарх и митрополит на Софийска митрополия Негово светейшество Даниил призова вярващите в Перник да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинската православна църква. Патриарх Даниил оглави отслужената днес света литургия в пернишкия храм „Св. Иван Рилски”. В проповедта си пред десетките вярващи, дошли в храма,..

публикувано на 26.08.24 в 09:19

През уикенда ще е слънчево, в София – до 32°. От понеделник – леки дъждове

През нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо. В събота ще преобладава слънчево време. Атмосферното налягане ще се повишава и ще е малко по-високо от средното за месеца. Следобед над планинските райони ще се развива купеста облачност, но ще е без валежи. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от изток-североизток...

публикувано на 23.08.24 в 17:20
Васил Терзиев

Кметът Терзиев иска компенсации от държавата заради безплатните карти на децата за градския транспорт

Кметът на София Васил Терзиев настоява държавата да компенсира финансово Столичната община, която беше задължена да въведе безплатни карти за пътуване в градския транспорт на децата до 14-годишна възраст.  До този момент има недостиг от 28 милиона лева и няма как те да бъдат покрити от бюджета на общината за тази година, каза Терзиев: "Ако те..

публикувано на 23.08.24 в 16:20

Предстои обновяване на детска градина "Зора" в "Захарна фабрика"

В момента тече процедура по избор на изпълнител за три важни проекта, които ще реализират в район „Илинден“, съобщават от местната администрация. Подготвя се инвестиционен проект за обновяване на детска градина № 158 „Зора“ в ж.к. „Захарна фабрика“. Освен това се планира благоустрояване на две междублокови пространства в ж.к. “Св...

публикувано на 23.08.24 в 12:13

Голяма част от Перник е без вода заради авария

Част от Перник е без водоподаване днес заради авария, причинена при ремонтни дейности, извършвани от външна фирма, съобщиха от ВиК.  Водоподаването е спряно за живеещите в кварталите „Хумни дол”, „Димова махала”, „Рудничар”, „Твърди ливади” и „Проучване”. Без вода са и жителите на село Дивотино.  Аварията е възникнала в изкоп в района на „Хумни дол”,..

публикувано на 23.08.24 в 11:28

14-годишно момче е пострадало при огнена игра с бензин

Столичната полиция разследва инцидент с 14-годишно момче, пострадало при игра с бензин.  Случаят е от 21 август, когато група деца в софийския квартал "Челопечене" са направили опит да запалят бутилка с бензин.  Работата по случая продължава. 

публикувано на 23.08.24 в 10:50