Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическият живот през 2023 година

Пламен Димитров
Снимка: Стопкадър, Bloomberg TV Bulgaria

Обзор на международната политическа ситуация през годината направи Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество. По думите му през 2023 светът е станал още по-несигурно място, тъй като към конфликта в Украйна се е добавил още един в Близкия изток. Освен това има постоянно напрежение около остров Тайван, който Китай смята за част от Китайската народна република.

"В края на годината се добавиха сериозните рискове за сигурността в района на Аденския залив, където йеменските хути започнаха да обстрелват търговски кораби и танкери, които са на път към Суецкия канал. Така, че ситуацията става по-нестабилна. Но въпреки това все пак трябва да кажем, че войната в Украйна си остава основният международен конфликт, към който е насочено вниманието и който е от най-голяма важност", каза Димитров.

Той добави, че през тази година войната в Украйна е станала позиционна и нито една от двете страни не е успяла да завоюва големи нови територии.

"Става въпрос за битка на изтощение, в която най-вероятно ще победи, ако въобще някой победи и това ще е този, който има повече ресурси и най-вече може да ги мобилизира за по-дълго време", каза Димитров. И допълни:

"Няма съмнение, че Западът ще продължи да подкрепя Украйна до края на тази война, но въпросът е за размера и бързината на помощта, която се оказва. Може да кажем, че първоначалният гняв от руското нападение и ентусиазъм да се помага на жертвата на агресията започнаха да избледняват с времето. Тази война се превърна в нещо рутинно и тя в голяма степен се дедраматизира. Помощта за Украйна мисля, че вече не се разглежда като морален императив, както беше миналата пролет, а по-скоро тя стана елемент от вътрешнополитическите борби в САЩ и някои държави от ЕС."

За конфликта в Ивицата Газа той каза, че от геополитическа гледна точка, този район в Близкия Изток е "най-земетръсен". По думите му там има кълбо от противоречия, стари вражди, съюзи и поети геополитически ангажименти от различни играчи. Димитров отбеляза, че политическият смисъл на атаката на Хамас към Израел е от една страна да спре започналата нормализация между Израел и главните арабски държави, а от друга страна да изостри конфронтацията между Израел и палестинците.

"Защото Хамас е рожба на конфронтационна среда и вирее най-добре в такава среда", добави той. Според думите му този конфликт показва, че има разделение на обществата в западния свят. Относно влизането на България в Шенген Димитров каза:

"Това, което научихме вчера е, че след като отпаднаха нидерландските обструкции срещу членството на България и Румъния в Шенген, сега и Австрия вече е съгласна от март България и Румъния да влязат в Шенген по въздух и море. Обаче остава главното ограничение, че все още ще има проверки по сухопътните граници."

Той коментира, че по въпроса за предстоящите избори в САЩ има рекордно ниво на неодобрение към Байдън и Тръмп. Димитров отбеляза, че ако Байдън бъде преизбран, външната политика на САЩ ще продължи по сегашния курс.

"Ако се върне Тръмп в Белия дом, това се разглежда от повечето наблюдатели като голям подарък за Русия и голям проблем за Украйна, от гледна точка на руско-украинския конфликт", каза той.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стефан Марков представи

Книга дава насоки в разбирането на сложните алгоритми на заблудата

В предаването "Радиокафе“ разговаряме с автора Стефан Марков, за книгата му  “Алгоритми на заблудата. Фалшива информация и социални мрежи в епохата на постистина“ .  Книга, която разобличава псевдонауката и е пътеводител за критично мислещите в днешната сложна и тревожна обстановка.  В свят, изпълнен с лъжи и заблуди, ангажиментът ни към истината..

публикувано на 24.07.24 в 14:30

Творчески лагери за ученици и срещи с изявени имена в кино изкуството

"Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството" е съвместна инициатива на  Arte Urbana Collectif  и EUNIC клъстър България – мрежа на чуждестранни културни центрове и посолства в страната ни. Като част от проекта, в началото на месец юли се проведе първият летен творчески лагер. Той се състоя в Троян, а..

публикувано на 24.07.24 в 12:37

"Празник на село" събира в Ягодово почитателите на истинската храна

За четвърта поредна година ценителите на прясната храна от местни производители, както и на хубавата музика, ще могат да посетят "Фестивал на село" в козеферма в Ягодово, Берковица. Идеята на празника е да се популяризират автентичните продукти, които се произвеждат в региона от малки местни производители и ферми. Да бъде представено..

публикувано на 24.07.24 в 12:33
Асен Александров

Асен Александров: Има мода и снобизъм в избора на учебно заведение след 7. клас

Резултатите от Националното външно оценяване след 7-и клас по български език са по-добри, в сравнение с минали години, каза пред Радио София Асен Александров - директор на 51-о училище "Елисавета Багряна" и председател на Сдружението на директорите в средното образование. Според него, пандемията от Covid-19 и наложеното онлайн обучение тогава, може..

публикувано на 24.07.24 в 09:54

Сряда започва със слънце, следобед – отново дъжд

Днес преди обяд в по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от северозапад ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, по-мощна след обяд и през нощта срещу четвъртък. На много места, главно в северозападната половина от страната, ще има краткотрайни интензивни валежи с локални значителни количества и гръмотевични..

публикувано на 24.07.24 в 07:35
Георги Шарков

Георги Шарков: Бизнес щетите при IT срива са по-съществени от броя на засегнатите компютри

Глобалният IT срив от 19 юли в международната компания за киберсигурност "Краудстрайк" (Crowdstrike) и в софтуерния гигант "Майкрософт" (Microsoft) причиниха сериозни затруднения в работата на авиокомпании, медии, банки, телекомуникационни и транспортни компании в цял свят. Той доведе и до невъзможност личните лекари да работят, а аптеките..

публикувано на 23.07.24 в 17:06
Силвия Георгиева

Климатичните промени налагат нови предизвикателства пред местните власти

Климатичните промени са сериозно предизвикателство както за целия свят, но и конкретно за местните власти . Сухите лета и наводненията са доказателство, че тези промени се отразяват пряко върху живота на всеки човек. "Трябва да се научим да се съобразяваме и да се адаптираме към природните явления, върху които не можем да повлияем. На..

публикувано на 23.07.24 в 15:44