Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новото ръководство на Столичния завод за отпадъци в спор с предишния кмет Фандъкова

Ще има ли криза с боклуците на София?

Снимка: sofia-waste.bg

Столичният завод за третиране на отпадъци (СПТО) не изпълнява целта си по предназначение и има потенциален риск София да преживее криза с боклука в следващите 2-3 години, ако не се вземат спешни мерки. Това предупреждава новото ръководство на завода по една от течащите проверки. 

За третиране на отпадъците в София съоръжението произвежда два пъти по-малко RDF гориво, което се добива от преработката на твърдите битови отпадъци. Няма търсене на продукта заради лошото качество. Клетките за отпадъци в депото се запълват по-бързо от планираното, което може да доведе до криза с боклука до 2-3 години, посочва новото ръководство на завода.  

За 2023 г. СПТО е произвел два пъти по-малко количества RDF спрямо капацитета си
През декември в завода бяха въведени мерки, които са повишили с 35% оползотворяването на RDF в сравнение с целия ноември на 2023 година.

Във фейсбук профила си бившият кмет на София Йорданка Фандъкова заяви, че всеки опит да се внушава, че заводът за преработка на отпадъците на София не работи или пък се блокира неговата работа, ще е умишлен саботаж.

"Аз оставих работещ завод за отпадъци на София – с всички инсталации, с модерно депо за години напред, с подобрено качество на RDF-горивото, с изпълняваща се модернизация на съоръжения и резервираност“.

Кметът на столицата Васил Терзиев разпореди вътрешен одит, който да изследва цялостното състояние на завода. Одитът ще приключи в началото на януари и изводите в него ще бъдат публично представени. 

Преди около месец Терзиев обяви, че този завод трябва да преработва 90% от всичко, което влиза и трябва да се депонират 10%, а в момента се депонират 90%, а се преработват едва 10% и това се дължи на множеството дефекти в системата.

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар в склад за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали

Около 18:30 часа в складове на фирма за фойерверки и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и едноименната гара Елин Пелин е избухнал  пожар и са последвали взривове. Двама души с животозастрашаващи изгаряния, пострадали при пожара, се транспортират към болница "Пирогов" в София, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ – София...

публикувано на 25.07.24 в 19:21

Заявката към "Топлофикация София" за надвзета сума вече се подава и онлайн

Заявката за връщане на надплатената сума от прогнозните сметки през последния отоплителен сезон софиянци ще могат да подадат онлайн, съобщават от "Топлофикация София". Досега това се правеше с бланка по образец в центровете за обслужване на клиенти. От дружеството обясняват как това ще става по електронен път: След регистрация..

публикувано на 25.07.24 в 14:17
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще оглави литургии на няколко места в Софийската епархия

Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил ще оглави литургии в няколко духовни места в Софийската епархия.  Днес той ще води службата в Дивотинския манастир "Св. Троица", а в петък ще оглави вечерното богослужение в храма "Св. вмчк. Пантелеймон" в кв. "Бояна".  В събота, на празника на свети Седмочисленици, ще извърши Патриаршеска Света..

публикувано на 25.07.24 в 11:07

Над 130 точки в последното за сезона заседание на Столичния общински съвет

Сливане на две от общинските болници в София и нови мерки за разделно събиране на отпадъци са сред предложенията, които ще се обсъждат на днешното заседание на Столичния общински съвет. Докладите с тези предложения бяха отхвърлени в ресорните общински комисии, но окончателното решение ще бъде взето в зала.  Обсъжданото от няколко месеца вливане..

публикувано на 25.07.24 в 07:31
Ул.

Тече реконструкция и облагородяване на 3 улици в район "Възраждане"

Продължава изграждането на улиците "Царибродска", "Зайчар" и "Димитър Петков", съобщава Станислав Илиев, кмет на район "Възраждане" след посещение на място. Дейностите по подмяна на канала са почти приключили и предстои асфалтиране на участъка. Обсъдени са различни варианти за облагородяване на пространството около тези улици, както и за осигуряване..

публикувано на 24.07.24 в 18:09

Очакват се затруднения при закупуването на електронни винетки и маршрутни карти

Между 20:00 и 20:30 часа тази вечер се очаква да бъде затруднено закупуването на електронни винетки и маршрутни карти. Причината за неудобството е  актуализация на електронната система за събиране на пътни такси. Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) пояснява, че актуализацията няма да повлияе на автоматичното отчитане чрез бордови устройства и..

публикувано на 24.07.24 в 16:05

КЗК образува производство по случая с военния мемориал до НДК

Комисията за защита на конкуренцията е образувала производство по случая със спрения конкурс за възстановяването на военния мемориал до НДК. Кметът на София Васил Терзиев прекрати конкурса на етап "избран от комисия проект", но по-късно оттегли решението си. От дружеството, спечелило конкурса, обясниха за "Хоризонт", че са пуснали жалбата към..

публикувано на 24.07.24 в 15:02