Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да влезем бързо във форма след празниците - съветва Ипократис Пападимитракос

Ипократис Пападимитракос
Снимка: ipokratis.bg

Как да влезем бързо във форма след продължителните почивни дни?
След богатите трапези по Коледа и Нова година много хора търсят начин да влязат във форма бързо, но как най-ефективно да се случи това?

"Тази година реших да дам съвети по малко по-различен начин. Разделих категориите на хората в три. Едната категория хора са тези хора, които преди празниците са спазвали режим, са положили някаква основа, свалили са няколко килограма и по-скоро тревогата им е била по време на празниците да не изпуснат нещата. Така че за тази хора, въпреки че има още празници по-голямата част вече минаха, за тези хора: нека теглят чертата бързо. Имат режим, имат система, по която работят, вероятно са имали фитнес зала, в която са тренирали, бързо да възстановят тези мероприятия, защото в крайна сметка тези пет-шест дена няма какво толкова да провалят" казва диетологът, психолог и кинезитерапевт Ипократис Пападимитракос.

Следващата категория хора, към която се обръща диетологът, са тези, които си поставят цели и дават новогодишни обещания за по-здравословен начин на живот и отслабване след 1 януари. Повечето то тях са качили няколко килограма докато дойде моментът за изпълнението на тези обещания, допълва Пападимитракос и споменава, че при тях е важно да вземат решение на базата на логиката и разума, а не водени от емоцията. Според него често тези хора са склонни да се самонаказват за качените килограми по празниците и да започват най-строгата диета, което не води до трайни резултати.

"Мислете за юни месец! Не мислете за края на януари", съветва хората, които искат да водят здравословен живот и да променят хранителните си навици с началото на годината психологът.

Третата категория, за която говори Ипократис, са тези, които ще се погрижат за тялото си няколко седмици преди лятната си почивка.

Празниците са време за хапване дори и извън режима, който обикновено спазваме, но влизането отново в ритъма на ежедневието е добре да се случи с правилната позитивна нагласа. Говорейки за здравословен начин на живот той е част от ежедневната ни програма, а не от изключението и от ваканцията.
"Нека възприемем, че нашето ежедневие е този път, който ще ни води до лятната ни почивка"
, казва още диетологът Ипократис Пападимитракос.

Освен заседнал начин на живот, метаболитен синдром или предиабетно състояние е важно да не се изпада и в другата крайност - твърде много тренировки или прекомерно здравословно хранене.

"Вече свръх здравословното хранене, започва да се формулира и като хранително разстройство. Тялото се изтощава от един непрекъснат стремеж за движение и тренировки - ние не можем да наваксаме с храненето. Така че формулата е да успеем да поддържаме някакъв баланс", посочва Пападимитракос.

Повече за новогодишните обещания и здравословния начин на живот чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Бояджиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христо Смирненски

Адресите на любовта - Христо Смирненски

За поета, Женя Дюстабанова е „най-нежната муза и най-огнената отрова“ Голямата любов на  „момичето с тъмните бръшлянени очи“, както я нарича в стихотворението „Пролетно писмо“, остава с поета и след смъртта му.  Тя се затваря в себе си,  дълги години пази пълно мълчание за техните чувства и никога не се омъжва. Емоциите им са споделени, но..

публикувано на 06.07.24 в 14:00

Въздушни целувки на всички приятели

Световен ден на целувката е обявен от ООН през 1988 г. Колегите ни от програма "Христо Ботев " подхождат научно по въпроса. Стажант-репортерът ни Надежда Герова пита столичани защо целувката ни прави щастливи: "Знак на близост, може би на обич. Споделяне, приятелство, щастие, радост. Начин да покажеш на партньора си колко го обичаш. Знаеш, че имаш..

публикувано на 06.07.24 в 11:50
Десислава Иванова

Има много красиви, не толкова популярни места

Най-атрактивните летни дестинации с бюджет под 1000 лв. – интервю с травъл влогъра, Десислава Иванова : "Почнах да пътувам преди 10 години, когато не беше толкова популярно. Нямаше толкова полети. Днес бюджетът ми е малко по-висок. Не спирам да пътувам. Има много начини да се пътува бюджетно, с нормален за българин бюджет, всичко е в..

публикувано на 06.07.24 в 10:59

Законодателният акт за изкуствен интелект на ЕС и бъдещето на технологичните компании

Повече от месец на територията на Европейския съюз са в сила нови правила, свързани с изкуствения интелект. Причината – прилагането на вече приетия законодателен акт за ИИ, който поставя на първо място правата на европейските граждани. Извън фокуса остава ефекта, който се постига върху фирмите и по конкретно софтуерните компании. Пред Радио..

публикувано на 05.07.24 в 18:15
Георги Проданов

Георги Проданов: Политическите партии все повече се откъсват от действителността

Политическите партии все повече се откъсват от действителността. Така обобщи пред Радио София събитията от изминалата седмица политологът и преподавател в НБУ Георги Проданов. „Имам предвид концентрирането върху не толкова политика, а математика, ако щете – колко депутати са необходими, за да мине едно правителство на малцинството, колко..

публикувано на 05.07.24 в 15:47

С над 30% се увеличават разходите на НОИ за болнични

Разходите на Националния осигурителен институт за болнични се увеличават с малко над 30%, съобщиха от Института. Причината е нарастване с 15 на сто на броя на боледувалите, както и увеличаване на доходите на осигурените. През първото тримесечие на тази година изплатените суми по болнични листове нарастват с близо 70 млн. лева спрямо същия..

публикувано на 05.07.24 в 13:25