Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-кметът Надежда Бачева: Имам амбиция за изграждане на нов кризисен център с дейност по реинтеграция

Тази година трябва да се осигури достъпност във всички училища и детски градини в столицата, каза Надежда Бачева

Надежда Бачева, зам.-кмет по социални дейности в Столичната община
Снимка: Ани Петрова

За мен в София е важно да се промени достъпността на средата и това е водещ фактор, въпреки че не е в моя ресор. Ще бъда безкомпромисна, надявам се тази година да осигурим достъпна среда в училища и градини и след това в общински сгради.

Това заяви пред БНР зам.-кметът по „Социална дейност и интеграция на хора с увреждания" на Столичната община Надежда Бачева.

"Не гледам назад, мисля, че не малко работа е свършена в София, но трябва да продължа да надграждам", категорична е Бачева и припомни, че с достъпността ще е безкомпромисна.

Тя разказа за инициативата за осигуряване на храна и топли напитки за хора без подслон на територията на Столичната община. 

 "Идеята се роди малко преди Коледа, когато видяхме, че има немалка част хора на улицата, които отказват да отидат в общински Център за настаняване. Там бързо се носи слухът и започнаха да идват много хора. Намерихме финансиране и удължихме периода до 31 март 2024 г. в църквата "Света Параскева".
Дойдоха и хора, които имат подслон, но са финансово затруднени. Те получават веднъж месечно пакети с храна",
обясни Бачева.

Топлите напитки са дарение от църквата, а средствата са около 6 лв. на ден на човек. Столична община раздава между 50 и 100 сандвича на ден. "В София работят и много НПО-та и в различни райони раздават храна на хора в нужда. Имаме готовност да реагираме, ако се появят още хора", заяви зам.-кметът по социални дейности в София.

Нейната оценка за работата на центровете в Столичната община е, че работят добре, не са достигнали максималния капацитет, но няма да оставят никого на улицата. 

"Единият от центровете е след ремонт, предстои обновяване на този в "Люлин". Спазва се високо ниво хигиена, има санитарни възли, кухни и перални помещения", увери Бачева.

И обяви, че освен трите общински центъра за настаняване на бездомни има амбиция да се построй нов голям кризисен център и да включва, и дейност по реинтеграция - ново изграждане на трудови навици на тези хора, защото "животът ги е поставил в трудна ситуация и се опитват да излязат от нея".

"Психо-социална подкрепа е задължителна на подобни места, за да могат хората да се върнат в обществото. Засега е само идея, но трябва решение на СОС", призна Надежда Бачева.

110 са всички социални услуги, които трябва да се предоставят на територията на Столичната община и ще продължи да се разширяват. "Планираме да открием 12 нови социални услуги и да открием център за целодневна и заместваща грижа за лица с увреждания, такъв няма, а е необходим", допълни зам.-кметът по социални дейности.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

КНСБ предупреждава за ефективни протести в здравеопазването

За ефективни протести предупреждават от КНСБ, ако работодателските организации продължат да отказват участие в преговорите за нов колективен трудов договор в отрасъл "Здравеопазване".  В писмо до президента, служебния премиер и здравния министър от синдиката посочват, че представители на КРИБ и БСК са заявили категорично нежелание да участват..

публикувано на 10.05.24 в 17:14

Около площад "Александър Невски" подменят изсъхнали липи с нови

По време на регулярните огледи за текущото състояние на дървесната растителност в София, на площада при храм-паметника "Св. Александър Невски" експерти от дирекция "Зелени системи" са констатирали дървета в лошо състояние, съобщават от Столичната община. Липите са напълно изсъхнали или с едроразмерни изсъхнали клони, повреди по кората на стъблото..

публикувано на 10.05.24 в 15:07

За над 10 000 деца от София няма места в детските градини и ясли

За над 10 000 деца от София към днешна дата няма места в детските градини и ясли.  Близо 24 000 са децата, които кандидатстват за място, като на първото класиране днес са допуснати малко над 11 000.  Публикуват първото класиране за детските градини и яслите в София за следващата учебна година Над 3 000 са незаетите места, за които..

публикувано на 10.05.24 в 12:17

Задържаха кандидат-депутат в София, отказал проба за наркотици

В София 48-годишен кандидат-депутат е отведен от полицията, след като е отказал да спре на полицейски сигнал. Инцидентът е станал късно снощи в столицата. Мъжът е отказал и проба за наркотични вещества, както и е обяснил, че има имунитет като кандидат-депутат. От МВР уточняват, че мъжът не е известен на полицията. Случаят е..

публикувано на 10.05.24 в 11:23

Транспортната комисия в СОС заседава заради движението по бул. "Витоша" и "Патриарха"

Комисията по транспорт към Столична община ще заседава днес от 10:00 ч. заради реорганизацията на движението в центъра на София. Комисията е оглавявана от Иван Таков от БСП и се събира специално да разгледа новите правила по булевардите "Витоша", "Патриарх Евтимий" и "Фритьоф Нансен", където бяха изградени велоалеи, а местата за паркиране..

публикувано на 10.05.24 в 08:14

Започва предизборната кампания за вота 2 в 1

Официално в полунощ започна предизборната кампания за насрочените на 9 юни избори за народни представители в следващия парламент, и за български евродепутати. Тя ще продължи до полунощ на 7 юни. Кампанията стартира 30 дни преди изборният ден, и се води на български език. Гражданите, партиите, коалициите, инициативните комитети,..

публикувано на 10.05.24 в 07:56

Столичният инспекторат извърши над 770 проверки за замърсяване

От началото на април на територията на Столичната община екипите на Столичния инспекторат са извършили 742 проверки на строителни обекти и още 30 на други потенциални замърсители на околната среда. Контролът е свързан със замърсяване на общински терени от строителни дейности и други работни процеси, от които следва замърсяване. Най-често..

публикувано на 09.05.24 в 18:03