Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денков: Снощното убийство в София е свидетелство за неработеща съдебна система

Снимка: Министерски съвет

От Брюксел, където е за участие в Европейския съвет, премиерът Николай Денков коментира предстоящата след месец ротация в правителството

Той обяви, че вече са започнали разговорите по тази тема - както с вицепремиера Мария Габриел, така и с лидерите на формациите, които подкрепят кабинета: 

"Да, започнахме разговорите. Важно е отново да потвърдя, че и в разговорите с нея, и в разговорите с политическите лидери, смятаме, че смените трябва да бъдат съвсем ограничени, само там, където има необходимост, или където министърът казва: "Аз искам да си  тръгна", както е случаят със здравния министър".

Денков определи като "свидетелство за неработеща съдебна система в широкия смисъл на думата" факта, че убитият снощи Мартин Божанов, известен с прякора Нотариуса:

"Чух се сутринта с главния секретар, това, което е важно е в момента, е, че текат следствените действия, съответно жертвата няма досие. Той не е разследван, разследван е от журналисти, така че това е отново пример за неработещата правосъдна система в широк смисъл и това е една от причините да искаме тя да бъде оздравена".

Пипитан защо не са направени реформите в съдебната система, той отговори:

"Защото голяма част не зависят от нас. Обратното е ние ги предприемаме. Спомнете си каква беше управленската програма, законодателната програма, какво променяхме в Конституцията като основен акцент. Това е опитът правосъдната система да бъде рестартирана в известен смисъл…Това, което наблюдаваме и снощи с това убийство и с предишните случаи, е отглас от това, което не се е случило през предишните 10-20-30 години, когато се очакваше тази система да започне да работи".

Моят прочит на казаното от Кирил Петков е, че трябва внимателно да се вземат такива решения - така Денков коментира казаното от него, че "Продължаваме промяната" ще инициира преговори за незабавна смяна на ръководния състав на Комисията за защита на конкуренцията, който е с изтекъл мандат:

"От една страна действително има много регулатори, които са с мандат, който е изтекъл. Знаете, че търсим механизми и процедури за смени с качествени кадри, така че очевидно има известно напрежение и около самите регулатори в общ план. От друга страна, по отношение на конкретната сделка знаете, че от доста време се поставя въпросът дали тя създава монополно положение, така че поне моят прочит на това, което е казал г-н Петков, е, че трябва внимателно да се вземат такива решения. Аз самият няма да вземам страна, но чух и възраженията на А1 и на "Йетел" и трябва да се погледнат какви са техните конкретни аргументи и да се види дали Комисията за защита на конкуренцията отговаря на всички тези притеснения, които са изказани. Така че в конкретния случай по скоро трябва да се гледа обосновано ли е решението, какви са аргументите и от едната, и от другата страна".

По повод информацията на изданието "Юрактив", че в центъра на София се продава българско гражданство на руснаци, Денков заяви, че не е нормално това да се разбира от медиите, а службите трябва да му представят тази информация.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателят на комисията по екология Красимир Гълъбов и общинските съветници Ваня Григорова (вдясно) и Марта Георгиева (вляво) дават брифинг в сградата на Столичната община за условията в приютите и клиниките на ОП

Общински съветници искат проверка във ветеринарната клиника към "Екоравновесие"

Общински съветници в София настояват да бъдат предприети спешни мерки за подобряване на условията във ветеринарната клиника "Връбница" към общинското предприятие "Екоравновесие" и да бъде отменена заповедта, с която се забранява достъпа на доброволците до клиниката. Темата беше обсъдена на среща на общинари с неправителствени организации. По..

публикувано на 23.07.24 в 13:44
Дейностите започнаха в края на март т.г.

Съд спря премахването на незаконни постройки на яз. "Искър"

Премахването на незаконните постройки край брега на язовир "Искър", с което Столичната община започна принудителното събаряне на незаконни постройки, е спряно с определение на Окръжен съд – Перник, съобщават от Столичната община. Така се блокира изпълнението на три заповеди на главния архитект на София, влезли в сила и подлежащи на изпълнение..

публикувано на 23.07.24 в 11:27

Разделното събиране на отпадъци във фокуса на СОС

Комисията по екология към Столичния общински съвет ще заседава днес като едно от предложенията е да се въведе във всички райони като стандарт трицветната система за разделно събиране на отпадъци от опаковки. В доклада на ресорния заместник-кмет Надежда Бобчева се предлагат нови изисквания към фирмите, които извършват тази дейност и чиито договори..

публикувано на 23.07.24 в 08:22
Министърът на образованието проф. Галин Цоков (вдясно) участва в церемонията по първа копка на нов корпус на НПМГ, София, 22 юли 2024 г.

Започна строителството на нова 4-етажна сграда на НПМГ с физкултурен салон и СТЕМ-център

Служебният министър на образованието и науката Галин Цоков направи първа копка на нов корпус на Националната природо-математическа гимназия "Академик Любомир Чакалов" в София. Към учебното заведение ще бъдат изградени нова четириетажна учебна сграда, както и физкултурен салон и многофункционална зала. Първа копка на нов корпус на НПМГ "Акад...

публикувано на 22.07.24 в 14:57
Паркингът преди започване на строителните дейности

Паркинг до XV ДКЦ в ж.к. "Дианабад" ще осигури 40 места до края на юли

До края на юли ще е готов паркингът с над 40 паркоместа до 15-а поликлиника в столичния район "Изгрев", съобщи кметът му д-р Деян Георгиев пред БНР. Продължава ремонтът на детските площадки. Напредва и изграждането на храма в район "Изгрев". За целта Столичният общински съвет е отпуснал 1,5 млн. лв. за довършителни работи. През септември..

публикувано на 22.07.24 в 11:57

Без топла вода в 10 столични квартала заради годишна профилактика

От 9.00 ч. на 05.08.2024 г. до 24.00 ч. на 16.08.2024 г. „Топлофикация София“ ще извърши профилактични дейности по ОЦ „Земляне“ и на част от топлопреносната мрежа. Това налага преустановяване на топлоподаването към следните райони: -   ж.к. „Лагера“ -   ж.к. „Славия“ -   ж.к. „Бъкстон“ -   ж.к. „Красно село“ -   ж.к...

публикувано на 22.07.24 в 10:23

Започва строителството на нов корпус на НПМГ в София

В 10 часа днес ще бъде направена първа копка на нов корпус на Националната природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов“ в София. Към учебното заведение ще бъдат изградени нова 4-етажна учебна сграда, както и физкултурен салон и многофункционална зала. На церемонията ще участва министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. 

публикувано на 22.07.24 в 08:48