Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои по-малки общини бият София по високи заплати и защо

Адриан Николов
Снимка: Личен архив

Столичната община е на четвърто място по размер на брутната работна заплата (2475 лв.), сочи доклад на Института за пазарна икономика (ИПИ) с данни за 2022 година. Най-високата средна брутна месечна заплата на наетите лица в България е в община Челопеч (3398 лв.), на второ място е община Козлодуй (2949 лв.), а на трето място е изненадата тази година – община Кнежа (2813 лв.).

Малки общини, в които има 1-2 силни преработващи минни или енергийни предприятия лесно се класират на първите позиции, коментира пред БНР-Радио София Адриан Николов, анализатор в ИПИ.

По думите му дори четвъртото място за София е изненадващо високо и то се дължи на IT-сектора и аутсорсинга. Когато едно предприятие в малко селище дава високи заплати, това води до вдигане на възнагражденията и в другите фирми в общината, защото иначе не могат да привлекат кадри.

В София това е трудно да проработи.


Снимка: ime.bg

Очаква се през следващите година-две в столицата увеличаването на заплатите да забави темпото.

Николов отбеляза, че през последните години общините около столицата отбелязват положителна динамика. Божурище, Елин Пелин, Ботевград, Своге привличат добри инвестиции и това дава своето отражение и върху живота на хората в общините.

Няма рецепта, всяка община трябва да избере свой модел за развитие в зависимост от спецификите и предимствата си, отбеляза още експертът от ИПИ.

Ръстът в заплатите е по-значителен в тези общини, в които ръководствата на компаниите не само компенсират инфлацията, но и превят инвестиции, или привличат такива от чужбина.

Чуйте още по темата в разговора на Невена Николова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 28.02.24: Оставката на Тагарев - с основания или "в името на спорта"

В средата на седмицата има и новини от деня, които плачат за коментар, и предстоящи събития.  Предизвикани от Лъчезар Христов, Даниел Ненчев и Калоян Константинов анализират и разсъждават за: Смяната на министъра на отбраната Тодор Тагарев, поискана от Бойко Борисов. Има ли основания за оставка или настояването преди ротацията в..

публикувано на 28.02.24 в 18:25

Резултатите от PISA не са толкова лоши за българското образование

Не можем да се съгласим напълно и да приемем схващанията, че българският ученик е с най-ниската математическа, четивна и научна грамотност в света. България излезе на едно от челните места на драстично ниски резултати на последното изследване PISA, но в други държави спадът е още по-голям. Това се казва в анализ на учители специалисти..

публикувано на 28.02.24 в 17:15

Как и каква музика слуша българинът?

Резултатите от наскоро представено изследване за музикалните навици на българите, повдигнаха  широка дискусия за  съотношението на различните музикални стилове. Повече за това как е провеждано то и каква е идеята, разказаха събеседниците в БНР-Радио София: Петя Точарова – изпълнителен директор на Българската асоциация на музикалните..

публикувано на 28.02.24 в 15:50

За инвеститорите понякога по-важни са нефинансовите насърчителни мерки

Инвестициите отварят възможности за заетост, осигурява приходи, дава развитие на съответния регион, затова са изключително важни за общините. Българската агенция за инвестиции  (БАИ) към Министерството на иновациите и растежа (МИР) действа за привличането на инвеститори, но в този процес всеки трябва да свърши своята работа, да даде..

публикувано на 28.02.24 в 14:50

Туристическа обиколка разказва историята на графитите в София

Туристическа обиколка , която ще запознае публиката с развитието на графити изкуството в столицата от 90те години до днес, организират Sofia Graffiti Tour . След посещението на някои от емблематичните "открити галерии" по софийските улици,  посетителите ще могат да разберат и повече за книгата "Sofia Urban Art", посветена на историята на..

публикувано на 28.02.24 в 14:21

Шеф Атанас Балкански е почитател на балканската кухня и българското вино

Шеф Атанас Балкански е роден в Пловдив в началото на 90-те години и е второ поколение готвач. Завършва Кулинарната Академия в София и работи в престижни ресторанти и хотели в Амстердам и Сан Франциско. След завръщането си от САЩ, той става част от екипа на столичен ресторант. Познат е на публиката и от участието си в кулинарен реалити формат през 2020..

публикувано на 28.02.24 в 14:05