Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В кв. "Илиянци"

Третият Зимен фестивал на традициите ще се проведе на 17 февруари

Снимка: Район Надежда

Третото издание на Зимния фестивал на традициите очаква всички любители на фолклора на централния площад в кв. "Илиянци" (бул. „Рожен“ 61) на 17 февруари 2024 г. (събота) от 11.00 ч., съобщават съорганизаторите от район "Надежда", граждански инициативен комитет и читалище "Отец Паисий-1930".

В богатата празнична програма ще могат да се видят народната певица Светла Дукатева, фолклорна танцова формация "Мойто либе" и детски танцов състав към НЧ "Отец Паисий-1930".

Специалното участие на Сурвакарска група гарантира доброто настроение на всички гости. Водещ на събитието ще бъде Анета Вълканова.

Традиционният кулинарен конкурс в категориите домашни вино, пита и баница отново ще зарадва всички посетители на Зимния фестивал. Записване за участие е възможно в читалището предварително или на място в деня на празника.

Организаторите предвиждат специални награди и грамоти за най-добрите винари и най-големите майстори на тестените изделия.

На скарата ще се вихри местен майстор на грила, който ще предлага част от асортимента с благотворителна цел.

Средствата ще бъдат дарени на читалището в кв. "Илиянци".

"Радвам се, че превърнахме Зимния фестивал на традициите в любимо събитие на жителите на район "Надежда". За пореден път ще пресъздадем обичаите "Сурвакарство", "Водици", "Бабин ден", "Трифон Зарезан", "Тодоров ден", "Баба Марта", за да покажем богатството на българския фолклор. Вярвам, че заедно можем да бъдем истински пазители на традициите", заявява инж. Димитър Димов, кмет на район "Надежда".

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха реновирания филиал "Люлин" на Столичната библиотека

С Дни на книгата и четенето , посветени на най-българския празник 24 май, Столичната библиотека отбелязва 40 години от откриването на своя първи филиал в най-големия район на София – "Люлин". Филиалът на Библиотеката на София посреща юбилея с изцяло реновирани комфортни библиотечни и читателски пространства – за художествена литература,..

публикувано на 22.05.24 в 13:44
Ако оставите едрогабаритни отпадъци не когато е денят за съответния район, подлежите на санция

Улесняват софиянци с пунктове за отпадъци от мебели и матраци

Пунктове за събиране на отпадъци от мебели и матраци от домакинствата ще бъдат организирани в 13 района на София, съобщават от Столичния инспекторат.  Гражданите ще могат да се възползват от предоставеното улеснение, като оставят непотребните си мебели и матраци до сивите контейнери за смесен битов отпадък в точно определени дни по график за..

публикувано на 22.05.24 в 11:59

"Манастирски ливади" – изток - Пропаднал мост, пропаднал строеж, пропаднал бус

Инцидент в столичен квартал за малко не завърши трагично. Микробус, преминаващ по моста на улица "Тодор Джебаров" в "Манастирски ливади" – изток, пропадна. Местните разказват, че преди това мостът е пропаднал, а наблизо има и пропаднал строеж. "Логичното се случи. Мина над месец откакто падна мантинелата там и никой не благоволи да я..

публикувано на 22.05.24 в 11:03

СДВР с акция "купен вот" в кв. "Христо Ботев" – 26 са арестуваните

Специализирана полицейска операция срещу търговията с вот и срещу нарушаването на политически права на гражданите се провежда в София, съобщиха от СДВР. Засилено полицейско присъствие има в кв. "Христо Ботев". Полицейските действия започнаха рано тази сутрин. Някои улици са блокирани от униформени. Директорът на СДВР Любомир Николов каза..

публикувано на 22.05.24 в 10:07

Къде спира водата в София днес

Във връзка с реконструкция на уличен водопровод на ул. „Дико Илиев“, жк. „Обеля“ 2, на 22.05.2024 г. се налага спиране на водоподаването от 09.00 до 21.00 часа на живеещите в района на ул. „Акад. Димитрий Лихачов“, ул. „Обелски път“, бул. „Ломско шосе“, ул. „Илия Геров“ и ул. 14. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12..

публикувано на 22.05.24 в 08:31
Служебният премиер Димитър Главчев на извънредното заседание на НС - 21 май 2023 г.

Според премиера Главчев няма да има драстично поскъпване на тока

Няма да има драстично поскъпване на тока, обяви служебният премиер Димитър Главчев. Той подчерта, че няма напрежение около увеличаването на цената на тока: "Нито в Белене, нито в Козлодуй има напрежение. Правителството, доколкото е в компетентността си, следи процеса. Знаете, че има независим регулатор, който определя цената на тока, но аз не..

публикувано на 21.05.24 в 17:54

Петима души пострадаха при инцидент с автобус в София

Петима души пострадаха, като две жени са в по-тежко състояние след инцидент с автобус в центъра София. По първоначална информация водачът на превозното средства е спрял рязко, за да избегне удар с пешеходец. В резултат на това петима от пътниците в превозното средство, което се движи по линия №5, са паднали. Две жени са в по-тежко..

публикувано на 21.05.24 в 15:32