Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Резултатите от PISA не са толкова лоши за българското образование

Снимка: Архив

Не можем да се съгласим напълно и да приемем схващанията, че българският ученик е с най-ниската математическа, четивна и научна грамотност в света.

България излезе на едно от челните места на драстично ниски резултати на последното изследване PISA, но в други държави спадът е още по-голям.

Това се казва в анализ на учители специалисти от Приложна академия за образование "Синдео"

Въпреки широко мултиплицираните критики на българската образователна система след последното международно изследване, от организацията виждат и изтъкват позитивното в резултатите.


  • PISA е програма за международно стандартизирано оценяване на функционалната грамотност при 15-годишните ученици. Изследването не измерва само знанията по конкретни предмети, а и доколко учениците са подготвени да се справят с живота в съвременното общество и глобалния свят, в който всички ние живеем.
    От 2000 година насам, PISA измерва математическата, четивната и научната грамотност на учениците. Резултатите следва да приемаме не като черна статистика, а като ценен източник на информация за състоянието на българското образование.
"Сравнихме нашите данни с резултатите в други страни. Справили сме се по-добре в последните критични години. Нашите учители и ученици се оказаха по-подготвени за извънредните условия", коментира БНР-Радио София Ангел Георгиев (▼) от Приложната академия.

Самият учител прави урока интересен за децата, подчерта той:

"Имаме много инструменти и конкретни методи, с които правим обучението на децата по-приложно. Българската образователна система няма нужда от драстична промяна. Самите ученици вече изискват повече от училището и това, което могат и трябва да научат. Училището трябва да дава не само знание - то може да се намери. Децата се нуждаят повече от ментор, от вдъхновител.

Освен това за постигане на успех в обучението, комуникацията трябва да е тристранна: учител, ученик и родител, информацията трябва да е достъпна и видима от всички, да си сътрудничат."

Чуйте разговора на Невена Николова.

  • Ангел Георгиев е образователен иноватор с над 15 години опит като технически обучител и продуктов презентатор. Провеждал е обучения в Европа, САЩ и Близкия Изток. През последните 6 години е част от образованието по Софтуерно инженерство у нас. Той е един от основателите на Знам.бе и Приложна академия за образование "Синдео". Ангел е от хората, които изграждат СофтУни през годините, а в момента създава новите програми на професионалните направления в Software University, SoftUni Digital, SoftUni Creative. Преподава ИТ и дизайн на процеси в Увекинд. Водил е акредитирани обучения за учители. 
По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 19.04.24: Феминистките застрашават ли привилегиите на мъжете?

Завършва седмицата, в която коментатори на "Форум" бяха социологът Мила Минева и Матю Стоянов, по-известен като рапърът Жлъч. В последния работен ден ангажимент остави на дистанция Жлъч, но се включи с мнение по телефона. Сред акцентите, които детайлно коментира Мила Минева (както и Жлъч от Стара Загора), бяха: Българското..

публикувано на 19.04.24 в 18:25

Нова възможност за децата в нужда

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за да станат пълноценни хора за себе си и останалите в общността. Усилията на фондацията са..

публикувано на 19.04.24 в 17:48
Иво Желев

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души . Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация за украинците. Това отбеляза пред БНР-Радио София Иво Желев  - експерт-анализатор, след..

публикувано на 19.04.24 в 17:11
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че Израел има възможността да нанася удари в Иран. Погледите са насочени към реакциите. Съединените..

публикувано на 19.04.24 в 15:57
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането на предишната национална в евро, както и от закръгляването нагоре от страна на търговците. Освен..

публикувано на 19.04.24 в 15:24
Гергана Димитрова  и Даниел Ненчев -

"За фотографията" на Сюзън Зонтаг - писана преди съвремието ни, важна и до днес

За фотографията и визуалната култура, разказва книгата на Сюзън Зонтаг "За фотографията". Тя беше представена в предаването "Радиокафе"   от издателя Гергана Димитрова. Преводът е на Христина Кочемидова и Юлиан Антонов. Има ли нужда от фотография в епохата в, която всеки уж е фотограф? "Нашата визуална култура се е оформяла..

публикувано на 19.04.24 в 15:16

"Веднъж прекосиш ли океана" с премиера за България

"Веднъж прекосиш ли океана" е театрален вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова с премиера за България. Това е полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло. Какво е да емигрираш? Как пресъздаваме културата си в чужда страна? Какъв образ бихме искали да има България в чужбина? Каква е ролята на изкуството във всичко..

публикувано на 19.04.24 в 14:34