Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Чавдар - ако има рай в България, той е тук

Снимка: Светлозар Желев

Наградата на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ)  за 2023 година в категория "Публична администрация" бе присъдена на кмета на Община Чавдар Григор Даулов за проекта "Туристически портал на село Чавдар".

За първи път от близо 10 години призът в тази категория е присъден на община.

"Това е една награда, зад която стоят много усилия, много работа на голям екип. Потърсихме възможност да бъдем представени онлайн по един адекватен начин,  свързан със съвременния живот и социални медии", посочи пред БНР-Радио София кметът Григор Даулов. И допълни, че порталът показва цялото лице на Община Чавдар, с цялата информация която може да бъде намерена за публичните и частните услуги, която е представена ненатрапчиво и атрактивно за посетителите на сайта.

"Наистина се радвам, че една от най-малките общини получи тази награда. Това е висока чест, която приемам и като голяма отговорност. Това е само една от крачките, които са направени. Този портал ще бъде надграждан през годините, ще подготвим и мобилно приложение", поясни кметът, изразявайки благодарност към целия екип, реализирал иновативната идея.

Така се комуникира със съвременната аудитория. Днес туристът търси преживявания, не просто една суха информация за природни забележителности или туристически обекти. Търси начин да съпреживее емоцията, свързана с тези обекти, подчерта Даулов.

  • Кои са съставните елементи на успеха тук?

"Успехът на с. Чавдар започва дълги години назад с последователността на целите, които си поставяме. От значение е добрият, постоянен екип, защото всичко това е плод на екипна работа. Търсим собственото си лице, без да копираме готови модели, а когато намериш себе си, това се усеща от хората и посетителите на съответното място - убеден е кметът. - Ако има рай, той се намира в България. Ако има рай в България, той се намира тук", гласи девизът на Община Чавдар. Как се поддържа устойчива местна власт в условия на пандемия, политическа нестабилност, инфлация и месеци без приет бюджет?


Снимка: Светлозар Желев

"И Чавдар и останалите общини показахме, че сме устойчив стълб на държавността, защото удържахме всякакви възможни кризи, което показва, че местната власт е един надежден партньор на обществото и в централното управление на държавите политики", изтъкна Григор Даулов.

Обменът на идеи и опит с отделните общини в страната е динамичен чрез различни форуми, както и чрез Сдружението на общините, което е един добър посредник в тази дейност, разкри още кметът. По думите му, обменят се идеи, но всяка община има свой индивидуален път на развитие. Общите административни проблеми се опитват да ги решават заедно, но всяка една община според собствените си културни, исторически, социални и икономически дадености, взима решения за местните си политики.

Като един от основните фактори за благоприятното развитие на общината, кметът посочи ниското ниво на безработица в с. Чавдар, което е по-ниско от средното за страната и за Софийска област.

"В Средногорския регион се намират 4 от най-големите индустриални предприятия в България, които генерират голям процент БВП, между 5 и 10 % - това е основната причина", посочи още Даулов.


Снимка: Община Чавдар

Сред приоритетите на ръководството на Общината са развитието на културата и образованието, чрез постоянни инвестиции в образователната и културната сфера.

"Имаме широка палитра от събития, които освен забавления и културни развлечения за нашите гости и жители, дават и една добавена стойност за местната икономика", увери кметът Григор Даулов. В културния календар на община Чавдар са заложени събития като Празника на общината, Месец на книгата, фолклорни фестивали и други, Фестивал на настолните игри, а също и предстоящият през лятото Мото-рок събитие, което ще събере гости от цял свят.

Още интересни аспекти за заплануваните и предстоящи дейности в Община Чавдар чуйте в разговора на Данаил Конов.
По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пикът на Персеидите ни очаква днес

Звездният пик на Персеидите предстои тази вечер. За събитието разказа в предаването "Добър вече, София", инж. Недислав Веселинов. "Тази вечер ще можем да наблюдаваме по 60 падащи звезди на час, посочи той и обясни, че източник на персеидите е прах от кометата "Суифт Тътъл", която на всеки 130 години обикаля слънчевата система, попадайки в близост..

публикувано на 12.08.24 в 17:33

BESCO организира първото издание на "Hall of Fame - Зала на славата на българските предприемачи"

Българската  предприемаческа асоциация (BESCO) организира първото издание на "Hall of Fame -  Зала на славата на българските предприемачи" , което ще се проведе на 11 ноември тази година, съобщиха от неправителствената организация, която  обединява стартъпи, инвеститори, правителство, институции и други заинтересовани страни, свързани с..

публикувано на 12.08.24 в 16:40

Международният ден на младежта ще бъде отбелязан в Банкя

С хип хоп парти на басейн AquaBankya район "Банкя" ще отбележи 12 август – Международния ден на младежта. Събитието стартира в 18:00 ч. 2024 г. с вход свободен. Вечерта посветена на младите хора, е в изпълнение на проектите "Слушай Банкя" 1 и 2, които се финансират от програмата на Столична община "София – град на младите и активните". Предвиждат..

публикувано на 12.08.24 в 16:20

Киберсигурност, или глобален инструмент за наблюдение?

Държавите членки на ООН одобриха вчера първия документ за борба с киберпрестъпността въпреки ожесточената съпротива на защитниците на човешките права, които предупредиха срещу глобален инструмент за наблюдение, предаде Франс прес. След три години преговори и накрая двуседмична сесия в Ню Йорк, "Конвенция на ООН срещу киберпрестъпността" беше..

публикувано на 12.08.24 в 16:07
Руми Илиева

Руми Илиева: "Вместо да се храниш емоционално, дишай осъзнато."

Грижата за тялото е комплексна, тя минава през много неща. Един от пътищата до тялото може да бъде храната. Чрез нея освен хранителни вещества в тялото вкарваме абсолютно всичко. Ако вкараме вредни неща, може да очакваме лоши резултати, ако вкарваме полезни за нас неща, можем да очакваме здраве, това сподели Руми Илиева в предаването "Добър..

публикувано на 12.08.24 в 15:21

Поредица от културни събития привличат туристи в Перник

Поредица от културни събития привличат туристи в Перник през август. Графити майстори се включват в разкрасяване на сиви и неприветливи градски пространства в Перник. По повод Международния ден на младежта, талантливите млади артисти целят да направят миньорския град по-красив и по-цветен. Творбите се очаква да бъдат завършени днес (12..

публикувано на 12.08.24 в 12:18