Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България продължава да изостава в профилактиката срещу HPV?

Доц. д-р Йорданка Узунова пред Радио София

Снимка: hpv-shield.ch

Отбелязваме празничния 8 март с препоръката да бъдем по-отговорни към здравето ни и да се грижим за себе си след като сме проучили достоверни източници на информация, чрез които да формираме мнение по дадена тема. 

Статистическите данни затвърждават ниската профилактична култура на българите, като днес на фокус са жените.  

У нас всеки ден две жени губят живота си в резултат на рак на маточната шийка, а всяка година той е причина за смърт при 8-10 на 100 000 жени. Това превръща рака на маточната шийка във втората причина за смърт при млади жени след рака на гърдата. Причинител на рака на маточната шийка най-често е някой от високо рисковите типове на човешкия папилома вирус, HPV, който може да съществува в тялото ни и без да предизвика онкологични заболявания. 

По данни на Националния статистически институт, през последните години случаите на рак на маточната шийка в България се увеличават, въпреки че има изключително бързо решение, което може да предотврати заболяването - ваксината

След успешния старт през 2013 г на Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, насочена към ваксинация на млади момичета, при които резултатите показват дори елиминиране на някои карциноми на половите органи в отделни страни по света, България констатира през миналата година едва 1,5 % покритие на имунизационния обхват

Причините за този рязък спад коментира доц. д-р Йорданка Узунова, началник на Клиниката по педиатрия в болница "Лозенец", която е член на Българска педиатрична асоциация. Тя е част и от екипа на HPV-коалиция, учредена през началото на миналата година, с която се цели да се променят обществените нагласи към ваксинацията.

 С доц. Узунова разговаряме за стигмата, наложена върху ваксината, предпазваща от папиломавирусните заболявания и конкретно за Националната програма, прилагаща се сред момичета на възраст от 10-14 г.

В отговор към нас от Министерството на здравеопазването посочиха, че в момента тече процес на събиране на предложения и становища от експертни медицински съвети и дружества относно обхвата на новата програма, целеви групи, начин на изпълнение, комуникация. Настоящата ще приключи през тази година, а тя е трета поред и е първата програма у нас, чрез която е въведено заплащане на препоръчителна имунизация с публични средства, без да се вменява задължение, а се дава право на избор на гражданите. 

Доц. Йорданка Узунова

Тя уточни, че папилома вирусът има щамове, които са силно патогенни, които се свързват с много видове рак. Освен ракът на шийката на матката, който 100% е свързан с човешкия папилома вирус, с него до голяма степен са свързани ракът на пениса, на вулвата, на ануса, на ларинкса и други.

"Значимостта на човешкия папилома вирус като причинител на голяма част от карциномите и то тежко лечимите е доказана", отбеляза специалистът.

Хиляда жени годишно заболяват от рак на шийката на матката и все още от него има висока смъртност в България.

"Единственият начин да се профилактира ракът на шийката на матката е чрез ваксина и със скрининговите тестове, които трябва да се правят на всички млади жени, като най-добре това да става през пет до десет години, но много по-важното и силно профилактично действие е това на ваксинацията", бе категорична доц. Узунова.

По думите ѝ в страната ни има възможност да прилагаме една от най-модерните ваксини с доказана ефективност и безопасност, чрез Националната програма по профилактика на шийката на матката.

"Тя започна преди 10 години, препоръчително при момичета на възраст 13-14 години, през първата година имаше покритие от 20% сред младите жени, след което се получи някакво благополучие и отрицание на тази ваксина в обществото, неизвестно по каква причина", отбеляза тя.

В момента програмата е разширена, обхваща момичета от 10 до 14 годишна възраст.

Доц. Узунова изрази надежда Националната програма да продължи.

"Нашето желание е да разширим възрастовия диапазон до 18 години, ако е възможно да се включат и момчета, но това е въпрос на преговори в бъдеще. В момента се ваксинират безплатно момичета между 10 и 14 години. Всеки общопрактитуващ лекар има възможността да постави тази ваксина", посочи тя.

Чуйте още конкретика в разговора на Златина Петкова.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 26.04.24: Негативни отражения на предсрочните избори върху икономиката

Завършваме поредицата от коментарни предавания с мненията на политолога Христо Панчугов и икономиста Георги Вулджев по актуалните теми: Отношенията в сглобката победиха нежеланието от предсрочни парламентарни избори. Загуба на доверие в някои партии, заради отпадане на гражданското участие в политически процес. Съучастието в..

публикувано на 26.04.24 в 19:10

Д-р Аспарух Илиев: Коклюшът е най-опасен за живота при новородените

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична обстановка - такава, каквато помним преди години. Нека не забравяме, че паниката никога не е била добър съветник. Повече разум и осъзнатост в това, как да предпазим себе си и другите,..

публикувано на 26.04.24 в 17:25
Божидар Лалов (вляво) и Ивайло Симеонов

Коментарите на Божидар Лалов и Ивайло Симеонов

БНР-Радио София продължава "да отглежда" своите коментатори Божидар Лалов и Ивайло Симеонов вече и като тийнейджъри. В края и на този месец те изреждат какво ги е впечатлило. Божидар Лалов малко съжалява за провалената ротация в правителството. Смята, че предсрочните парламентарни избори са ненужни, защото трудно е да се надяваме на много по-различен..

публикувано на 26.04.24 в 16:52

Юрий Вълковски: Читалищата в малките и в големите населени места имат различни функции

Юрий Вълковски е директор на фондация „Народни читалища“, която е създадена през октомври 2023 г. Целта е подкрепа за възраждането на българските читалища. Пред Радио София той заяви, че днес знаем много малко за читалищата у нас. „Читалищата в София са едно, читалищата в малките села са друго, читалищата в средни като големина градове, са..

публикувано на 26.04.24 в 16:19
Може да се събуди активността на тийнейджърите за промяна на средата

Tърсят се млади разбивачи на градски митове, на които им пука къде живеят

Над 15-годишните младежи не са включени достатъчно активно в живота на града , в това да взаимодействат с институциите , за да могат да го променят към по-добро. Независимо от множеството доброволчески акции и по-скоро инцидентни инициативи на общините за тяхното включване в местното самоуправление , това все още не се случва достатъчно..

публикувано на 26.04.24 в 15:58

Седмицата в САЩ: Протести в университети, делото срещу Тръмп, ще забранят ли ТикТок

Про-палестинските протести в университети бяха водеща тема в Съединените щати тази седмица, предаде от Вашингтон Младен Петков. Протести имаше в учебни заведения в градове като Бостън, Ню Йорк, Остин (щата Тексас), Лос Анджелис, столицата Вашингтон. На места полицията арестува демонстранти. Стигна се и до отмяна на церемонии по завършване...

публикувано на 26.04.24 в 15:15

Еврозоната – поредната тема, която разделя експертите и обществото

Преди няколко дни в изданието "Политико" описват целта на България да влезе в еврозоната през 2025 г. като малко вероятна. Според техния анализ целевата дата няма да бъде постигната - заради политическата бъркотия, упоритата инфлация и неубедителната обществена подкрепа, пишат от изданието. Темата за еврото е поредната, която разделя..

публикувано на 26.04.24 в 14:55