Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Balkan eCommerce Summit 2024 ще събере над 2000 души от 15 държави в София

Снимка: balkanecommerce.com

Balkan eCommerce Summit 2024 е вдъхновяващ двудневен форум, който ще се състои в Арена София на 4 и 5 април 2024 г. Организаторът на събитието, Никола Илчев, обещава впечатляващо събитие, което ще донесе нови перспективи в балканската електронна търговия. Организаторът, който е една от най-влиятелните екомерс личности на Балканите, споделя, че на този форум се очаква да присъстват над 2000 гости, 150 изложители в експо зоната и 20 лектори от цял свят. Целта на събитието е да се създаде платформа за ускорено развитие и създаване на партньорства между екомерс бизнесите в Балканския регион и да се предостави нова отправна точка за тяхното развитие.

Това е уникална възможност за всички участници да се свържат и обменят опит с представители на всички балкански страни, без да се налага да пътуват до всяка една от тях поотделно. Събитието обещава да остави трайна следа в екомерс индустрията в региона. Никола Илчев разказа подробности пред Радио София.

Той сподели, че в последните години електронната търговия както в България, така и в целия регион бележи ръст, защото след ковид периода, в който хората придобиха по-висока дигитална култура и започнаха да търсят по-голяма част от стоките онлайн, все по-популярно сред търговците е станало да търсят излизане на нови пазари. Това е и причината форумът Balkan eCommerce Summit да съществува.

"От една страна е по-добре за потребителя, тъй като в рамките на няколко секунди, няколко клика, натискане на няколко банера единствено и само чрез мобилен телефон, потребителите могат да намерят много голямо количество стоки от всякакъв вид, с всякакъв произход и във всякакъв ценови диапазон, в който те искат да пазаруват", каза той. И допълни, че относно сигурността и защитата на данни потребителите стават все по-образовани и все по-малко посещават съмнителни линкове и банери.

По думите му българският пазар не отстъпва по никакъв начин на европейските пазари по отношение на електронната търговия, като в последните години бележи ръст. Илчев сподели, че има конкуренция между китайските и европейските търговци, но в нашия регион потребителят търси най-ниската цена и често пренебрегва качеството, като е склонен да инвестира в повече време за да намери най-добрата цена. Оттам се получава и популярността на китайските сайтове.

"За нас е много важно да подчертаем, че на това събитие ни се доверяват и идват хора, представители на най-големите социални мрежи и организации, които се грижат за преноса на стоки из цяла Европа. Много сериозни организации, които честно казано рядко можем да видим заедно на едно събитие, тъй като те са преки конкуренти и обичайно между тях конкуренцията не позволява да се появяват на едно единствено събитие", каза Илчев.

Илчев отбеляза, че една от най-често допусканите грешки на онлайн търговците е, че не правят предварително проучване. Много от тях също така не влагат в реклама, а също така пренебрегват доброто обслужване на клиентите.

Той посочи, че Балканският полуостров е станал много привлекателен за западните бизнеси, тъй като европейският пазар е пренаситен, както и, че маркетплейс платформите са помощник за стартиращите бизнеси.

Къде е мястото на изкуствения интелект в електронната търговия?

"До скоро повечето търговци използваха AI да създава по-добро съдържание, използваха го за социалните мрежи за да могат да публикуват по-различни неща, но започнаха по-често да се появяват инструменти, които помагат на електронния търговец да оптимизира сайта си, присъствието си в различните платформи, да оптимизира изображенията си, да анализира много по-голямо количество данни", коментира Илчев. В рамките на събитието ще бъде обсъдено и използването на AI в електронната търговия.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново медал за България от космическия лагер по модел на НАСА

Ния Парушева беше отличена за най-добро представяне в Space Camp Turkiye. Space Camp Türkiye предоставя интензивна програма, фокусирана върху STEAM (наука, технологии, инженерство, изкуства и математика), която включва практически дейности и работа в екип. Участниците имат възможността да използват различни тренажори и симулатори, които..

публикувано на 06.08.24 в 17:20

Какво е да си военен лекар?

Какво е да си военен лекар? Тази година ще бъде приет новият випуск 20 военни лекари и медицински сестри. До 12 август включително тече приемът на заявления за направленията "Военен лекар" и "Военна медицинска сестра" във Висшето военноморско училище (ВВМУ). Къде и как се обучават военните лекари и медицински сестри, какви са изискванията към тях..

публикувано на 06.08.24 в 16:15

Проблемите в образованието

Темата за санкциите в училище отново излезе на дневен ред, макар и в разгара на лятото, когато училищата са затворени. Председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов излезе с голям пост във фейсбук, в който определя неспазването на правилата и липсата на санкции за най-големия проблем в родното ни..

публикувано на 06.08.24 в 15:46
Мария Спасова с дебютна, авторска самостоятелна песен

Певицата Мария Спасова представи своите "Сънища"

Певицата Мария Спасова представи в предаването "Добър вечер, София" дебютната си авторска самостоятелна песен "Сънища". Изпълнителката  призна, че песента не е първата й стъпка към авторска музика. "И друг път съм писала музика и текстове на песни, но те са били под формата на колаборация, докато "Сънища" е изцяло мой проект...

публикувано на 06.08.24 в 15:13

"Четири лапи": Българските зоопаркове се придвижват бавно към стандартите

Повече от 10 години организация за защита на животните "Четири лапи" работи за подобряване на условията на животните в българските зоопаркове. От фондацията следят и сигнализират за проблеми при отглеждането на големи котки, мечки и други диви животни в различни зоологически градини в България . В следствие на дългогодишната работа..

публикувано на 06.08.24 в 13:55

Преображение Господне - духовните ни очи да се отворят за пълното богопознание

На 6 август Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници - Преображение Господне. Началото на празника идва от първите векове на християнството и е свързано с едно от най-важните евангелски събития - явяването на Иисус Христос в небесна слава пред трима от най-близките му ученици. Пред БНР-Радио София за..

публикувано на 06.08.24 в 12:41

Водната терапия е подходяща и при физически, и при интелектуални затруднения

Водата крие в себе си терапевтична сила, която може да бъде незаменим помощник на рехабилитаторите, които се грижат за деца и възрастни с двигателни увреждания и проблеми в развитието. В това са убедени специалисти и благодетели от Фондация "Сийдър". Водата и движението във водна среда помага за подобряване на мускулния тонус,..

публикувано на 06.08.24 в 11:18