Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2 април в "Интер Експо Център"

Дискусии за ползите и рисковете в използване на интернет технологиите в рамките на CyberCLUB Community Day '24

Антон Полийски от организаторите в "Ритъмът на столицата"

Снимка: Рixabay

Какви рискове крие интернет и как те могат да бъдат предотвратени? Как безопасно и отговорно да използваме последните иновации на технологичния прогрес, като изкуствен интелект, виртуални реалности, дронове и роботи? Това са само малка част от въпросите, които ще бъдат дискутирани в рамките на събитието CyberCLUB Community Day '24, посветено на втората годишнина на организацията "КиберКлуб". 12-часовият маратон ще се проведе на 2 април в "Интер Експо Център София", където ще се съберат експерти от различни области като киберсигурност, дронове, изкуствен интелект, роботика, интеграционни процеси и европроекти.

Събитието е организирано в сътрудничество с ISACA - Sofia  Chapter и Cyber Security Talks Bulgaria (CSTB) и ще покрие широк спектър от теми, включително "Киберсигурност за деца и родители" и "Интеграция на нововъзникващи технологии (Виртуална реалност и Изкуствен интелект)" и други.

Организаторите също ще акцентират върху директивата NIS 2, като в рамките на специален панел ще бъдат разгледани стратегии за устойчивост и конкурентоспособност в киберпространството и как тя може да бъде използвана като конкурентно предимство от компаниите.

На събитието CyberCLUB Community Day '24 също ще бъде отделено специално внимание на жените в технологичния свят, като ще бъдат представени вдъхновяващи истории за предизвикателства и успехи.

Цял панел ще бъде посветен на Програмата SheLeadsTech на ISACA Sofia, която има за цел да насърчи повече жени да изберат кариера в сферата на технологиите.

В рамките на събитието ще се проведе и безплатното обучение "Киберсигурност за деца и родители", организирано от инициативата #киберЗНАМ. То е подходящо за всички, които искат да разширят своите знания и да се подготвят за предизвикателствата на цифровия свят. Основен фокус в него ще бъде информирането на децата и техните родители за важността на киберсигурността и безопасното поведение в интернет.

Участниците ще научат как да разпознават и предотвратяват кибер заплахите, как да защитават личните си данни и как да създават безопасна онлайн среда. След събитието за децата са предвидени демонстрации с малки дронове, очила за виртуална реалност и роботи. Маратонът ще завърши с възможности за нетуъркинг, с напитки и торта.

В утрешния ден технологии като дронове, роботи, изкуствен интелект и виртуални реалности ще играят водеща роля във всички аспекти на нашия живот. Ето защо е от съществено значение децата ни не само да бъдат запознати с тези иновации, а и да разбират как да ги използват отговорно и безопасно, това споделят от CyberCUB. Разговаряме в предаването "Ритъмът на столицата" с Антон Полийски , основател на CyberCLUB.

"Информираността да върви заедно с употребата на  ползите", казва той. И допълня:

Тези технологии имат претенции да променят нашето бъдеще и то да става все по-технологизирано, а то става такова, когато ние в тези технологии намираме ползите, но е хубаво когато говорим за ползите, да си дадем сметка, че има и рискове, които крият тези технологии и да обърнем внимание навреме и когато интегрираме технологиите, рискът да бъде намален, вследствие на по-добрата ни информираност."

Четирите панела на 12 - часовия маратон, са насочени към четири различни групи – деца и родители, възрастни. Те включват от експерти, които искат да променят кариерата си, до хора, които все още нямат никаква представа кое е тяхното направление и искат да чуят от различните области, за да могат да изберат своя път. Всички, които имат интерес към киберсигурността, а специално за децата и мотивираните родители, ще бъдат предоставени отговори на въпроси, на които родителите се затрудняват да отговорят на децата си.

"Един родител да знае какво е добро за детето му в интернет и какво да следи за неговото изпълнение" поясни Антон Полийски.

Достъпът до събитието е безплатен.

Чуйте още в разговора на Данаил Конов в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Музей на българския спорт

Разговорът е с Катя Иванова - уредник на Музея на спорта в София. Дама, която заедно с нейния екип, носи вдъхновение и увереност в бъдните спортни успехи на нашата страна! Снимки от Музея на спорта може да откриете в описанието на епизода. С уговорката, че най-добре да го посетите лично. Припомням - намира се в сградата на Сектор А на..

публикувано на 27.04.24 в 16:00
Никола Фурнаджиев

Адресите на любовта - Никола Фурнаджиев

Поетът Никола Фурнаджиев и съпругата му са бохеми цял живот За поета Никола Фурнаджиев, Христо Радевски казва: “С него можеш да вървиш през цветя и тръни, да си сигурен и спокоен, да ловиш риба, да пиеш вино и да разделиш последната цигара. От близостта с такъв човек ти винаги се чувстваш виновен за това, че вземаш, а не можеш да дадеш“. Със..

публикувано на 27.04.24 в 14:00
Надя Розева

Как изкуството може да гради мостове

Надя Розева – за медалната скулптура и голямата си експозиция в Скопие: Надя Розева е художник, но твори основно в една много специфична ниша – медалната скулптура. В момента в 4 от залите на Националната художествена галерия в Скопие е подредена нейна изложба, която се радва на голяма посещаемост, медийно внимание и сериозен интерес в..

публикувано на 27.04.24 в 13:00
Божана Славкова

Поезията е откровение

Стереотипи и очаквания към жените в литературата – продължаваме дискусията, която започна Литературна агенция София на срещата им на 25.04 с дами от българската литературна сцена. С нас е  Божана Славкова – първият български автор спечелил най-големия международен конкурс за поезия Mili Dueli със стихотворението „Дървото с некролозите“: Ето и..

публикувано на 27.04.24 в 11:56

Изчезват ли врабците

Броим врабчетата на 27.04  – интервю с Димитър Градинаров , експерт природозащита към „Българско дружество за защита на птиците“: "Идеята на кампанията е да привлечем вниманието към изчезването на врабчетата. Освен домашните са испанските, които гнездят в гнезда на щъркели и евентуално полските. Навремето имаше струпвания в крайните квартали,..

публикувано на 27.04.24 в 10:30
Андрей Илиев

Какво търси поколение зет

Конференцията Gen Z rEvolution e мястото, на което се срещат бизнсът и Gen Z – интервю с организатора, Андрей Илиев: "Mного е удовлетворяващо. Резултатите и разчупиха стигмата, и потвърдиха някои очаквания. Ако преди години младите не са имали толкова възможности, сега те са много. По-важното е работодателите да дадат възможност да бъдат..

публикувано на 27.04.24 в 09:48

Младите и ЕС

Трябва ли ЕС да включи младите хора при вземане на решения – интервюта с  Никол Делчева – председател на студентски Клуб „Европеистика“ към СУ ; ·   Виктор Михайлов и Искра Лазарова – членове на студентския Клуб „Европеистика“ към СУ : "В училище тези теми не се повдигаха. Влизането ми в специалност "Европеистика" ми помогна..

публикувано на 27.04.24 в 11:00