Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 710 млн. лв. са ни стрували изборите през последните три години

Снимка: Радио ВИДИН

Каква е цената на изборите в последните години? От 2021 г. досега в страната се проведоха общо седем пъти избори – пет за парламент, един за президент и вицепрезидент и един местен вот. А колко средства отдели държавата за тяхната подготовка и провеждане? В последните дни в медиите все по-често се обсъжда възможността евентуални предсрочни избори да бъдат проведени с тези за Европейски парламент на 9-и юни, 2024 г. Вече се чуват и мнения, че времето да се извърви процедурата до издаване на президентски укази за насрочване на парламентарни избори и назначаване на служебен кабинет няма да е достатъчно. Има и коментари, че от Европа препоръчват да не се провеждат избори за Европейски парламент заедно с национални такива.

В българското изборно законодателство обаче ясно е разписано, че тези две кампании могат да се проведат успоредно, като гласуването е в един и същи ден. Разписани са съответните процедури по назначаване на районните и секционните избирателни комисии, по организирането на предизборните кампании и пр. Подробности разказа Диана Ефтимова - председател на Институт за развитие на публичната среда.

По думите й на 9-и юни 2024 г. изборите ще бъдат "две в едно". Последните данни на Института за развитие на публичната среда показват, че за всички избори в последните три години сме отделили почти 710 милиона лева. Най-скъпи са били местните избори от края на миналата година - 188 милиона лева.

"На парламентарния вот миналата година стойността на последните национални избори, които се проведоха е малко над 106 млн. лв. Можем да очакваме, че ако сега се проведат изборите "две в едно", то те ще са съизмерими с изборите "две в едно", които проведохме в края на 2021 година".


Как тези разходи биха се променили сега, ако изборите са две в едно и ако са на отделни дати?

"Ако са в един ден, тогава заплащането ще бъде еднократно за усилието на секционните комисии, разбира се говорим за тях. То ще бъде леко завишено, тъй като вече е обвързано с минималната работна заплата в страната. Знаем, че тази година тя се увеличи с 20%, тоест и възнагражденията на секционните комисии. Ако миналата година на парламентарните избори те са били около 29.5 млн. лв, то сега можем да очакваме, че те ще се увеличат и ще надвишат 35 млн. лв.", каза Ефтимова.

Тя посочи, че ако те се проведат в различни дати заплащането ще се увеличи и ще надвиши 70 млн. лв. само за възнагражденията на секционните комисии. По отношение на транспорта и логистиката на машините за гласуване от ЦИК са обявили обществена поръчка и това ще струва около 1 милион лева. Ако изборите се проведат в две последователни седмици разходите ще се увеличат двойно. Според думите на Ефтимова има европейска препоръка да не се провеждат национални и европейски избори по едно и също време, но тази препоръка може да бъде спазена в идеалния случай.

"По отношение на избирателната активност може би можем да очакваме някакво леко повишаване, ако действително изборите бъдат комбинирани "две в едно". Все пак трябва да имаме предвид, че доста фактори в последните години доведоха до понижаването и устойчивото задържане на активността около 38-40%. Проучванията на различни социологически агенции показват, че се очаква избирателната активност на национални избори да бъде около 35% за национален парламент, а за европейски - около 32%. За жалост традиционно избирателната активност у нас за европейски избори е ниска", сподели Ефтимова.  

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Васил Терзиев: Смяната по такъв начин на шефа на "Метрополитен" е атентат срещу София

Кметът на София го нарече "атентат срещу града" смяната на шефа на столичното метро и посочи, че го е срам защото директорът на Столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев не заслужава да бъде отстранен от поста по този начин, тай като е работил за развитието на града. Ще бъдат сменени шест ръководители на общински дружества. Те ще бъдат..

публикувано на 10.07.24 в 18:45

Google Maps с нововъведения

Google Maps с иновации, които ще променят изцяло потребителското преживяване на милиони по света - интервю с Георги Караманев от платформата "Дигитални истории". По думите му постепенно идва време да се интегрират възможностите на изкуствения интелект. "Много нови възможности  дава Google Maps, те го правят тихичко и не толкова шумно..

публикувано на 10.07.24 в 18:09

Да не омаловажаваме рисковете от топлинен стрес! Как да се пазим в жегите?

Текущата 2024 година може да се превърне в най-горещата в историята на метеорологичните записи. От юни 2023 година насам всеки месец е бил най-горещият на планетата в сравнение със съответния месец през предходните години. Това се посочва в месечния бюлетин на програмата на Европейския съюз за наблюдение и мониторинг на Земята „Коперник “...

публикувано на 10.07.24 в 18:05

Защо изборите във Франция са важни за Европа

Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество направи коментар на изминалите избори във Франция. Защо те са важни за цяла Европа? "Макрон насочи тези избори с един аргумент, който почива донякъде във френската избирателна система. Той действително загуби изборите за европейски парламент, фронтът на Льо Пен беше на първо място, само че..

публикувано на 10.07.24 в 15:45
Мила е в приюта в Сеславци. В характеристиката ѝ  пише, че се разбира се с деца, с кучета, дори с котки…

От 1500 кучета все някое може да ви хареса, не търсете по обяви

От началото на 2024 г. заловените кучета по софийските улици са над 800. Повече от половината от тях са кастрирани, обезпаразитени и върнати на място в квартала, където са намерени. Това съобщи пред БНР-Радио София Димитър Димитров, директор на "Екоравновесие" . Той апелира хората вместо да търсят куче по обява, да разгледат сайта на..

публикувано на 10.07.24 в 13:07
Протестите започнаха още през май т.г.

Протести пред Столичната община ще предшестват заседанието на СОС

Въпреки, че изминаха повече от две седмици след решението на съда и писмо на СДВР до Столичната община, относно въведената реорганизация на движение и паркиране по бул. "Патриарх Евтимий" , "Фритьоф Нансен" и "Витоша" и "Скобелев", хората, които протестираха многократно, са леко обнадеждени. "Има някаква чуваемост от Столичната община и ще..

публикувано на 10.07.24 в 11:59
Ангел Попов

Ангел Попов: Увеличаването скоростта на автобусите в София е ненужно и опасно

Платформата на спирката на бул. "Патриарх Евтимий" до "Витошка" създава опасност, защото тя е част от велоалеята, но хората, които чакат тролей я смятат за своя. Колоездачите слизат от платформата и я за обикалят, а това създава се рискова ситуация, коментира пред БНР-Радио София Ангел Попов , експерт от Европейския център за транспортни..

публикувано на 10.07.24 в 10:54