Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образователна платформа дава достъп до нови програми за училищата

Снимка: БГНЕС

Училищата в България вече могат по-лесно да предлагат на своите ученици нови програми и предмети по актуални теми, като програмиране и дигитални науки. Новата образователна платформа Буки.bg дава достъп до 15 готови цялостни програми, разработени уроци и материали, които са създадени от образователните организации "Училищна Телерик Академия" и "Технократи".  Всички общински и държавни училища в страната могат да кандидатстват за безплатни абонаменти за Буки.bg, както и да въведат нови образователни програми още през следващата учебна година. За целта те трябва да попълнят формуляр за кандидатстване до 26 април на сайта www.buki.bg.

Платформата подкрепя училищата да използват новите програми като осигурява всички необходими материали и полезни насоки за учителите, за да могат уроците да отговорят на нуждите и интересите на съвременните ученици. През учебната 2024-2025 г. ще са достъпни 15 готови програми, подходящи за ученици от III до XII клас и училища с различни профили и специалности. Подробности разказа Павлина Радославова, Маркетинг мениджър на "Училищна Телерик Академия".

По думите й вече е застъпена и програмата "Зелени технологии и устойчив свят". Тя обхваща физика, химия, биология, география и икономика, като ги съчетава по един интересен и игровизиран начин, който помага на учениците да се замислят за своя ефект върху природата. Тъй като е поднесено по интересен начин, децата се увличат хем да вземат решения за себе си и поведението си в съвременния свят, хем да научават много нови неща.


"Темите, които покриват програмите до голяма степен идват от самите ученици и родителите. До момента "Училищна Телерик Академия" има опит най-вече с организирането на безплатни школи за ученици в цялата страна и знаем именно от този опит, че родителите и учениците виждат голяма добавена стойност. Тя не е само в развиването на предметното знание на децата свързано с теми като програмиране, дигитални науки, безопасен интернет, но също така и развиване на умения, които са полезни - умения за учене, за мотивация, за това да продължат да учат дори когато е трудно, когато нещата не се получават. Това е много важно без значение дали едно дете ще реши в последствие да се занимава с програмиране, или с нещо друго", каза Радославова.

До момента през двете школи - "Училищна Телерик Академия" и "Технократи" са преминали около 25 хиляди ученици от 47 населени места от цялата страна. Първите 150 училища, които кандидатстват за платформата ще получат безплатен абонамент за материалите. Радославова заяви, че програмите подкрепят училищата, защото след като те са разработени са били и тествани.


"Нещо, което забелязваме с колегите въобще в образователния сектор е, че много училища се опитват да дават възможност на учениците да развият своите интереси в различни сфери. Това става чрез възможността да вкарват занимания по интереси, различни избираеми предмети, или разбира се извънкласни дейности. И това е начинът, по който могат да въведат програмите в училище", заяви Радославова.

Тя посочи, че едно от важните неща е учениците да са въвлечени в това, което се преподава, да имат интерес към процеса на учене.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - писателят Змей Горянин и Соня Змеицата

Съпругата му, Соня Змеицата, го вкарва в любовен триъгълник с Елин Пелин и Васил Стоилов Светлозар Димитров, с псевдоним Змей Горянин, днес е известен на малцина, изкушени от литературата, но през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век е един от най-популярните писатели. Съпругата му Соня, от знатния род Мушанови, е една от всепризнатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Елате да научите делфински

Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа.  Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..

публикувано на 13.07.24 в 11:57

Приключения, екоактивности и много музика

Узана поляна фест наближава! Какво ни очаква? Мария Радойчева, организатор: "По нещичко за всеки. 14 зони за различни активности. За пръв път имаме пространство "Себепознание". Има и такова за знание за природата. Ще има и тест драйв на електрически велосипеди и мотопеди. Пълнолунието ще допълни усещането за музика и природа. Фестивалът е безплатен,..

публикувано на 13.07.24 в 10:57

Ретровизия в Банкя

Ретро авто парад в Банкя - разказва ни Владимир Димитров, Български автомобилен клуб "Ретро": "Това е 15 ежегоден ретропарад за автомобили, съвпада с 55-годишнината на обявяването на Банкя за град. Има какво да се види в парк "Кестените". В нашите закони трябва да е над 30 г., но наблягаме на исторически, с международен сертификат. Най-старият, ако..

публикувано на 13.07.24 в 10:22
Искра Урумова

Винаги имам в ума си един сюжет

Искра Урумова, изненадва с последния си роман - какво ни казва тя: "Морето е моя стара любов от раждането ми, а в планината съм влюбена от дете. Романът и сега е приключение. Човек трябва да експериментира. Измислям и пиша истории, не смея да се наричам писател. Желанието ми е хората да могат да пътуват. Героинята не живее обикновен живот по..

публикувано на 13.07.24 в 09:57