Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

14-та поредна "Златна ябълка" от децата за добрите

Снимка: Fb/Национална мрежа за децата

За четиринадесети пореден път Националната мрежа за децата (НМД) ще отличи със "Златна ябълка" личности, организации, институции и компании, които с работата си са допринесли за защита правата на децата и за подобряване на тяхното благосъстояние. Номинациите вече са отворени и всеки може да посочи своя герой на децата в сайта на наградите. Конкурсът има за цел да подчертае колко е важно специалното внимание към всяко дете и да представят най-добрите практики във всички сфери на детския живот. В срок до 30 април 2024 г. всеки може да номинира, а след това от 1 май до 13 май да участва и в онлайн гласуването за победителите в общо девет категории. А те са: "Герой на децата", "Детска организация", "Училище и детска градина", "Журналист", "Болница", "Община", "Благотворител", "Корпоративно партньорство – финансов принос" и "Корпоративно партньорство – обществен принос". Подробности разказа Георги Богданов, изпълнителен директор на НМД.

Той сподели, че през цялата година НМД работи с партньорски организации и се занимават с проблеми, трудности и несгоди, свързани с детството в България. Наградите "Златна ябълка" се организират в навечерието на Деня на детето - 1 юни, на които ще бъдат отличени добрите примери. Една от категориите е "Герой на децата" и по този повод Богданов каза:

"Ние искаме да има много повече герои за децата на България. Да има герои, които са много по-вдъхновяващи, да не бъдат само героите показани на 1 юни, а през цялата година да извършваме геройства с децата, защото имаме нужда. Ние имаме толкова малко деца в България и толкова много проблеми в детството. Като се има предвид, че почти всяко трето дете живее в бедност, че толкова много деца отпадат от образователната система, толкова много е висока детската смъртност в България, тя е една от най-високите. Затова всяко геройство трябва да бъде почетено, всеки добър пример е важно да бъде показан и отличен."

Той посочи, че проблемът с детските болници е сериозен за страната, но на миналогодишното издание е била отличена Клиниката по детска клинична хематология и онкология (КДКХО) в УМБАЛ "Св. Марина"  Варна.

"Ние сме много критични към политиците и това е така, защото това е основната роля на нашата организация. В края на април ще представим бележника на правителството, който вече за 13-та поредна година го представяме и даваме конкретно оценки така, както се прави в училище - от 2 до 6. И разбира се там препоръките и оценките са били винаги около тройката и са доста проблемни. Така, че политиците са ключово важни за изграждането на политиките за децата. Това, което е важно е, че ние намигваме на политиците тука и понякога имаме политици, които получават "Златна ябълка", които със своята отдаденост и своя ентусиазъм успяват да направят значими неща за децата и семействата в България", каза Богданов. 

Той отбеляза, че е важно децата да бъдат подкрепяни и затова има както общини, така и корпорации, които дават своя финансов принос. По думите на Богданов от няколко години НМД заедно с Асоциация Родители се борят да се ограничат рекламите за хазарт, тъй като хазартната зависимост е призната за болест от СЗО. Всеки желаещ може да даде глас за номинация на сайта на НМД.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Стойкова

Обмисля се създаването на климатичен хъб

Обмисля се да бъде създаден образователен еко център за зелени политики - климатичен хъб. Предложението е на Анна Стойкова и Драгомир Младенов, общински съветници в Столичния общински съвет (СОС). През последните години София се е превърнала в модерен и зелен европейски град с добре поддържани паркове и градини, облагородени междублокови..

публикувано на 12.07.24 в 09:45

Горещо, с възможност за превалявания в отделни райони

Атмосферното налягане ще се понижава и в следобедните часове на деня вече ще бъде малко по-ниско от средното за юли. Днес ще е слънчево и горещо. След обяд над източните райони от страната ще се развива купеста облачност, но само на отделни места в югоизточните райони се очаква да превали краткотраен дъжд. Вятърът ще е слаб източен, в Източна..

публикувано на 12.07.24 в 07:15
Д-р Силвия Стоянова

За хората със светли очи слънчевите очила са задължителни през лятото

Наред с алергиите и летните грипове, горещите месеци крият рискове и за здравето на очите ни. Неправилното и дълго излагане на слънце в пиковите часове на жегите може да доведе до появата и развиването на очни заболявания, а самолечението – до усложняването им. "Хората без проблеми със зрението не се замислят, но слънцето е изключително вреден..

публикувано на 11.07.24 в 17:45
Инж. Ангел Джоргов

Оптимизират транспорта в Община Самоков, купуват 5 електробуса

Община Самоков ще изработи План за организацията на транспортната схема , чрез който ще се оптимизира транспортното обслужване и ще се повиши качеството на услугата. "Искаме да улесним хората които работят, които посещават курортите, както и учениците. В момента се прави проучване като част от проект за оптимизация – линии на градския..

публикувано на 11.07.24 в 16:50

Какво е да отразяваш Европейското първенство по футбол?

Какво е да отразяваш Европейското първенство по футбол? Специалните пратеници на БНТ в Германия Десислава Францова и Бюлент Мюмюнов се заеха с тази нелека задача. Гост в предаването "Радиокафе" беше Десислава Францова. По думите й след завръщането все още свиква с това, че не движи с карта и GPS, а и още се адаптира към температурите тук...

публикувано на 11.07.24 в 15:14

Защо ДДС за пакетните туристически услуги трябва да е 9% до края на 2024 г.

Туроператорите настояват за удължаване и данък добавена стойност от 9% за пакетните услуги да остане до края на годината. Временната мярка за 9% ДДС беше приета в подкрепа на бизнеса по време на ковид кризата. Но от 1 юли ставката на ДДС върху туристическите пакети се върна на 20%. Това беше оповестено в края на миналата година, когато..

публикувано на 11.07.24 в 14:50

Драматизации по литературни творби на фестивала "София Моно" 2024

За радост на ценителите на театралното изкуство традицията на фестивала София Моно продължава, но тази година програмата се състои предимно от драматизации по литературни творби на бележити автори. Между 17 и 27 юли 2024 г. Организатор на "София Моно" 2024  е издателство "Колибри". Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на..

публикувано на 11.07.24 в 14:09