Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Иво Желев
Снимка: БГНЕС

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души.

Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация за украинците.

Това отбеляза пред БНР-Радио София Иво Желев - експерт-анализатор, след изследване по проект на фондация „Европейски институт“:
"Обикновено в България се получава статутът, а след това тези мигранти се насочват към други, в повечето случаи – по-силно развити и по-богати страни с по-добре работеща социална система, може би такива, в които има и по-голяма украинска диаспора и т.н."

Липсата на информация за социалния и здравния статут на пристигащите бежанци у нас е проблем, отчитат още от фондацията.

По думите на Желев, българската, приемаща страна и българските институции в началото на 2022 година, когато избухна бежанската криза, общо взето са успели някак си да овладеят и да се справят с този огромен стрес в системата под формата на истински поток от стотина хиляди души за 2 месеца и половина. Но нашата система за социална закрила е била в шок. Опитала се е да предостави услуги, място за настаняване и храна, но не е проведено т.нар. социално интервю, което по закон и по наредба би трябвало да снеме цялата тази информация за хората – откъде, с кого идват, с какви средства разполагат, какво образование и професионална квалификация имат, биха ли искали да работят в България, биха ли искали децата им да посещават училище, какви езици знаят и т.н.

В резултат на това от един момент нататък става много трудно да се предоставят адекватните социални услуги и подпомагане на украинската общност в България.

По мнението на анализатора, дори и сега не е късно да се проведат въпросните социални интервюта и това ще помогне за по-бързата и добра интеграция на украинските бежанци, които остават у нас, незнайно докога.

Чуйте разговора на Лъчезар Христов.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От Съюза на парамедиците настояват за създаването на нова специалност – парамедик

Повече от половината места в Спешните центрове остават незаети, въпреки че заплатата на лекар в линейка достигна до 4000 лева. Затова от Съюза на парамедиците в България от години настояват за реформа, която да позволи на парамедиците да бъдат легално назначени в спешните центрове. От СПБ заявяват, че парамедикът не може да замени лекаря, но..

публикувано на 28.05.24 в 18:03

Фокусирането върху оценките пречи на ученето

Да изкарат високи оценки в училище е парадигма в образованието, в която учениците се страхуват от провал, вместо да се фокусират върху възможността за учене, коментират от екипа на Приложна академия за образование. Според тях, държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване не са точни показатели за потенциала и знанията на учениците...

публикувано на 28.05.24 в 16:48

Научни открития доказват, че граф Дракула е пишел и говорел на български език

Йоан Влад Трети Цепеш е влашки владетел от българо-кумански произход, наследник на династията Басараба, която е тясно свързана с българския цар Иван Шишман. Граф Дракула фигурира в историческите хроники с името Йоан Влад Трети. Това е едно от доказателствата за българския му произход, защото до 13 век земите във Влашко са..

публикувано на 28.05.24 в 15:41
Снимката е илюстративна

Почти половината ученици няма да работят това, за което са учили

Институтът за пазарна икономика публикува анализа си за 2024 г. „Индекс на съответствието между професионалното образование и профила на икономиката 2024“. Чрез индекса се измерва връзката между професионалното образование и профила на икономиката. Изчисленията позволяват да се проследи и връзката между образованието и пазара на труда на..

публикувано на 28.05.24 в 15:38

"Оборище дарява" в подкрепа на ранното детско развитие

Фондация "За нашите деца" вече повече от 30 години поставя в центъра на своята дейност децата в риск от бедност и социално изключване, на възраст от 0 до 7 години, които имат нужда от подкрепа, за да могат да се развиват в сигурна семейна среда. През юни, месецът посветен на децата, фондацията провежда една от най-новите си..

публикувано на 28.05.24 в 15:06

Композиторът Красимир Милетков празнува с концерт 70-годишината си

Вокалната група  "Радиодеца“  с диригент  Илина Тодорова ще отпразнува с концерт 70-годишнината на автора на любими музикални произведения за малки и големи  Красимир Милетков ( ►) . Събитието ще се състои на 28 май в Първо студио на БНР . "Имаме доста голяма творческа биография с Красимир Милетков, защото сме записвали едни от..

публикувано на 28.05.24 в 14:13

Ученици смятат, че най-несправедливи са обществените правила, сочи проучване

Какво българските ученици днес смятат да най-несправедливо в света около тях? Отговорът търси изследване по проекта "Кръгъл квадрат", проведено с подкрепата на USAID и DEXIS. Проучва се обществената позиция, усещанията за справедливост и отношението към институциите, мнения споделени от по-големите български ученици. Дали училището наистина..

публикувано на 28.05.24 в 13:20