Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почистват 130 км речни корита на територията на Столичната община

Перловска река
Снимка: Ани Петрова

278 речни участъци, които преминават през урбанизираната територия на Столичната община, се почистват от самораслата храстовидна растителност, изсъхнали дървета, битови, строителни, едро и дребно габаритни отпадъци, автомобилни гуми и др.

Почистват се коритата на реките Перловска и Владайска в централната градска част, водостоците на Софийския околовръстен път, реки, дерета и канали в районите „Панчарево“, „Витоша“, „Нови Искър“ „Връбница“, „Надежда“ и др.

Почистването стартира в началото на май, като в него са включени участъци с обща дължина 130 км. Стойността на дейностите, предвидени в програмата, възлиза на 2 889 206 лв., съобщават от Столичната община. За изпълнение на програмата, общината е осигурила финансиране в размер на 2 000 000 лева, за оставащите 889 206 лв. се очаква допълващо финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Плановата годишна програма се предвижда да приключи в края на месец ноември.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вдъхват нов живот на НДК

Ръководството на Националния дворец на културата започва кампания за обновяване, модернизиране и обживяване на комплекса. Промените ще бъдат, както отвътре, така и отвън, споделят от НДК и ще засягат, изчистване и освежаване на фасадата, дигитализиране на сградата, богата културна програма, нов живот за емблематични пространства и т.н...

публикувано на 24.05.24 в 18:50

До 26 май затварят за движение участък от столичния бул. "Цар Борис III"

От 6.30 ч. на 24 май 2024 г. до 14.00 ч. на 26 май 2024 г. се затваря за движение на пътни превозни средства участъкът от бул. "Цар Борис III" между бул. "Тодор Каблешков" и Софийски околовръстен път, включително и локалните платна на бул. "Цар Борис III", съобщиха от Столичната община. За движение по тях ще се допускат само автомобили в специален..

публикувано на 24.05.24 в 13:52
Георги Илиев

"Приключение с букви" очаква децата в парк "Гео Милев"

В парк "Гео Милев" започна празникът "Приключение с букви" . Пред БНР кметът на район "Слатина" Георги Илиев посочи, че организират събитието за трета поредна година.  "Отпечатали сме буквите - главни и малки, и сме ги скрили из целия парк на различни места. Имаме карта, в която показваме схематично къде са буквите. Даваме на децата тези..

публикувано на 24.05.24 в 12:34

БДЖ пуска ретро мотриса от София до Банкя

БДЖ организира празнични пътувания със специална ретро мотриса по повод отбелязването на Деня на българската просвета и култура. Мотрисата е произведена през 1960 година в Австрия и е част от музейното наследство на железницата. Планирани са общо шест пътувания през трите дни или по две пътувания на ден от Централна гара София до Банкя..

публикувано на 24.05.24 в 08:52
Из колекцията икони „Св. св. Кирил и Методий“ на Историческия музей в Добрич

Празнуваме делото на светите братя Кирил и Методий. Честит 24 май!

България отбелязва 24 май - Ден на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Прояви ще се състоят в различни градове. Следобед в парка пред Националния дворец на културата ще бъде открит традиционният Пролетен панаир на книгата, а вечерта за 33-и път ще бъдат връчени театралните награди Аскеер, като за цялостен принос ще бъде..

публикувано на 24.05.24 в 07:06

Временна комисия ще решава проблема със спрените лифтове на Витоша

Временна комисия, в която участие ще вземат общински съветници от всички политически групи и представител на администрацията, ще решава проблема със спрените от движение лифтови съоръжения на Витоша, обяви кметът на София Васил Терзиев. СОС заседава извънредно за лифта до Витоша и организацията на движението в центъра Ще бъдат търсени и..

публикувано на 23.05.24 в 14:51

Кола падна от мост на "Самоковско шосе", двама са пострадали

Автомобил е паднал от мост на столичната улица "Самоковско шосе". При катастрофата са пострадали двама души - мъж на 33 години, който е бил пътник във возилото, и шофьорката - 44-годишна жена. Водачката е с контузия на гръдния кош, а спътникът ѝ - с контузия на главата. И двамата са откарани в УМБАЛ "Света Анна". Сигналът за инцидента, станал..

публикувано на 23.05.24 в 13:15