Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отварят софийските Централни хали в навечерието на 24 май

Централни софийски хали
Снимка: Ани Петрова

Мащабните ремонтни дейности по възстановяване на оригиналния вид и функции на сградата на Централни хали в София завърши. Първите посетители ще могат да влязат и пазаруват на 23 май, съобщиха за БНР от веригата хипермаркети, която през 2021 г. купи емблематичната столична сграда, проектирана от арх. Наум Торбов през 1908 г.

Общата стойност на инвестицията надвишава 50 млн. лв, а проектът е съобразен изцяло с препоръките на Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерство на културата.

На ниво „сутерен“ с помощта на специалистите от Регионален исторически музей – София, е социализирано археологическото наследство от Древна Сердика. До разкритите още през 2000 г. останки от защитната стена на Улпия Сердика и римска баня е обособена зона за история и култура, до която всеки желаещ може да се докосне.

Сутеренът съчетава археология и история Снимка: sofia-hali.bg

Реставрираният „Покрит пазар“ на София ще работи всеки ден. В пространство са разположени и сладкарница, книжарница, пицария, оптика и други.

За клиентите ще бъде отворен и обновеният паркинг към Централни хали, който е с капацитет от 69 паркоместа.

Създаден е и специален сайт, посветен на историята на сградата.

Направена е ретроспекция на градските пазари в столицата, публикувани са архивни снимки и информация за арх. Торбов, както и каменната орнаментика по фасадите (включително и герба на София), дело на каменоделеца Георги Киселинчев.

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спиране на водоподаването за 5 часа в част от ж.к. "Гео Милев"

Във връзка с подмяна на пожарен хидрант на бул. "Шипченски проход", ж.к. "Гео Милев", от "Софийска вода" предупреждават, че се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 15:00 часа в района между ул. "Александър Жендов", бул. "Цариградско шосе", ул. "Христо Чернопеев" и бул. "Шипченски проход" , както и в района между ул. "Николай..

публикувано на 11.06.24 в 07:50

Един загинал при пожар в кв. "Манастирски ливади"

Един човек загина при голям пожар в София през изминалата нощ. Инцидентът е станал в столичния квартал "Манастирски ливади". Сигналът за огнения инцидент е получен минути преди 1 часа след полунощ в МВР. На място са изпратени няколко противопожарни автомобила. По първоначална информация е горяла сграда, намираща се на улица "Лъвски рид"..

публикувано на 11.06.24 в 07:40

До септември затварят част от столичната ул. "Йосиф Щросмайер" за основен ремонт

От 11 юни 2024 г. до 5 септември 2024 г. (включително), се забранява влизането на пътни превозни средства по столичната ул. „Йосиф Щросмайер“ между ул. „Крум Стоянов“ и ул. „Пражка пролет“, съобщиха от Центъра за градска мобилност. Причината е извършване на основен ремонт на ул. „Йосиф Щросмайер“, в район „Илинден". За същия период се променя и..

публикувано на 10.06.24 в 15:25

Приключи обработката на протоколите на 24-ти РИК в София

В зала "Асикс Арена" приключи обработката на изборните протоколи на 24-ти РИК. Предадени са документите на 500 секционни избирателни комисии.  Според председателя на комисията Валери Цолов забавянето на работата, се дължи на факта, че изборите са били 2 в 1, но и на рекордния брой сгрешени протоколи. Рано сутринта член на секционна комисия получи..

публикувано на 10.06.24 в 13:51
Снимката е илюстративна

Осъждан простреля столичен полицай

67-годишен мъж с множество присъди нападна двама столични полицаи с нож и пистолет и простреля единия от тях. Нападателят е арестуван. На 8 юни късно вечерта двамата полицаи са били изпратени по сигнал за междусъседски скандал. На място подателят на сигнала обяснил пред униформените служители, че негов съсед е заплашил семейството му с..

публикувано на 10.06.24 в 13:07

Камион, натоварен с пръст, се обърна на Околовръстното

Камион се е преобърнал на Околовръстния път в София. Инцидентът е станал по-рано тази сутрин, предизвиквайки задръствания по трасето. Товарът - пръст, е разпръстнат по пътното платно. Няма данни за пострадали.

публикувано на 10.06.24 в 12:44

Мият улици в карета на 6 столични района до 15 юни

Започна миене на карета от улици в пет столични района: "Красно село", "Възраждане", "Триадица", "Лозенец", "Оборище" и "Средец". Целта е както подобряване на чистотата в града и качеството на въздуха, така и превенция срещу летните жеги, съобщиха от Столичната община. Предварително е създадена организация, като миенето на улиците ще се извършва..

публикувано на 10.06.24 в 11:16