Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да се избегне спонтанен аборт

Снимка: Радио София

От 1993 година 15 май е Международен ден на семейството. Той е учреден от Генералната асамблея на ООН и целта му е да повишава информираността по въпроси отнасящи се за семейството. По данни на статистика всяка трета бременност в България завършва с аборт. На 31 май 2024 г. от 09:00 до 18:00 ч в Интер Експо Център ще се проведе Форум за женско здраве. Лектори ще бъдат топ специалисти в областта на профилактиката и лечението на различни женски заболявания, в АГ грижата, репродуктивното и пренаталното здраве, менопаузата и хормоналния баланс, гастроентерологията, онкологията и др. Освен чисто медицинските теми, програмата ще представи и теми, засягащи здравословния начин на живот и холистичния подход към него, храненето като здраве, значение на физическа активност, ментално и психологическо здраве, сексуално здраве, справяне със стреса и стремеж към дълголетие.

Посетителите ще избират между програмата в две отделни зали, а в прилежащото пространство на Конгресния център ще имат възможност да се запознаят с различни здравни услуги, специализирани клиники и лаборатории, ще чуят представяния на нови продукти и методи. Подробности разказа д-р Иван Сигридов, акушер-гинеколог "Проследяване на бременността".


По думите му не малка част от установените преди 12-та седмица аборти са по желание:

"Тук имаме леко разминаване. Майките, когато получат информация за своето бъдещо бебе, която не отговаря на очакванията им, или на семейството като цяло, тоест пътят не ги удовлетворява, сложен е, с неясен край, при тях бременността завършва по този начин. В нашата практика 8 от 10 аборта се случват с медикаменти в домашни условия. Ние проследяваме тези жени, но това означава, че върху тази статистика има поне още толкова, ако не и повече. Спонтанните аборти рязко се покачиха и тази тенденция не е от сега, тя е от 10 години и в последните 2-3 години има ускоряване. То е за постковид ерата и имаме една геометрична прогресия. Причините са множество."

Д-р Сигридов поясни, че има рискове и те са биологични и емоционални, като емоционалните са на първо място, защото минират следващите бременности. Освен това посочи, че върху този сегмент от абортите не се работи въобще. Биологичните смущения са по-тежки и затова се прибягва до неинвазивни аборти, уточни той. По думите му спонтанните аборти се случват често, когато се забременява без никаква подготовка.

"Инструкциите за развитие на мозъка, т. нар. "митохондрии" започват да се формират около 150 дни преди овулацията. Тоест, мозъкът се формира много преди забременяването. Грешки в инструкциите на бъдещия мозък, тоест митохондриите дефектират целия проект. Подготовката не е седмична, или месечна, но е няколкомесечна и трябва да бъде таргетирана. Има климатични сезонни изменения, лятото имаме един тип патология, а през зимата коренно различен тип патология. Различни заболявания се обострят, а други се успокояват така, че не е лошо да има и планировка, защото във всички статистики сме в първата тройка в Европа, в негативната им част", заяви специалистът.

Относно изкуственото зачеване той отбеляза, че повече от половината бременности са под някаква форма на асистенция. По думите му за мозъка на ембриона са най-важни витамините от група "Б", както и аминокиселините.

"По-важното е, че трябва да се сменят политиките на тялото. Нашето тяло на дневна и на месечна база се занимава спрямо ситуацията, която мозъкът анализира като даденост. Фертилната функция се включва при определени обстоятелства при хората, това не е ежемесечно, даже не е и едногодишно. Стресовите нива на организма и енергийните нива, тоест една инсулинова резистентност, едно наднормено тегло, което е нарушение в енергийните нива, които касаят именно мозъка също трябва да бъдат реструктурирани преди бременността", каза д-р Сигридов.

Снимката е илюстративна

Той уточни, че в първите хиляда дни от оплождането се въвеждат повече от 90% от хроничните заболявания и затова сънят, правилното хранене и намаляването на стреса са особено важни. Според думите му след такава подготовка статистиката показва под 1% аборти на годишна база при високорисков контингент. Основните причини за усложнения при бременността в България са свързани със средата, в която се развива бебето. И добави, че за всяка жена трябва индивидуално да се види какви смущения има в здравен план и за тях трябва да се вземат бързи мерки. Друга опасност за бременните е гестационният диабет, тъй като фруктозата е един от хепатотоксините.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Янакиев

Иван Янакиев, БДВО: Трябва да обогатяваме и надграждаме езика

Силата и ролята на комуникациите в днешно време са особено важни в отправянето на послания по значими за обществото теми. Това е мултидисциплинарна област, изискваща комплексни умения, динамиката на развитието дори е още по-голяма от тази на технологиите. Експертите в тази област трябва да са не само за пример в изказа, но чрез медиите..

публикувано на 24.05.24 в 17:54

БЕРОН - правописен и правоговорен речник на едно място

Дигиталната езикова платформа за Б ългарски е зикови р есурси он лайн ( БЕРОН ) – версия на официалния правописен речник на българския език, вече помага на ученици и възрастни, които държат да се изразяват добре и да пишат правилно думите, да спазват граматичните правила. Съдържанието на БЕРОН се разработва от езиковеди от Секцията..

публикувано на 24.05.24 в 16:32

Мисията ми е не просто да съм известен, а да предам посланието на музиката

В предаването “Добър вечер, София“ Роман и Яна посрещнаха рапъра FYRE , който представи своята песен "Дишай" - част от новия му албум "Откровение III: Новорождение". Песента е поредното музикално предложение от младите хип-хоп артисти, което не само приковава и увлича своите слушатели, но и носи смислени послания, които доказват силата..

публикувано на 24.05.24 в 16:20

Ще окаже ли влияние върху избирателите делото срещу Тръмп?

Тази седмица приключи изслушването на свидетели в делото срещу бившия американски президент Доналд Тръмп за плащане на пари за купуване на мълчание с цел повлияване на изборите през 2016-а. В залата на съда в Манхатън продължи разпита на ключовият свидетел – бившият адвокат на Тръмп Майкъл Коен, като защитата се опита да постави под съмнение..

публикувано на 24.05.24 в 15:25
Дамян Дамянов, художник, илюстратор, автор на

"Шекспир за деца", стикери за Вайбър и "Под езика" представи художникът Дамян Дамянов

Дамян Дамянов е художник и писател. Автор на проекта “Под езика“, на стикери за Вайбър, посветени на 24 май, художник на книгата "Шекспир за деца“. Освен всичко това, Дамян Дамянов е баща на 12-годишната Яна, която е от поколението изключително свързано с дигиталните устройства, поколение, за което целият свят минава през екрана. Но Яна..

публикувано на 24.05.24 в 14:29

Васил Терзиев: Деца, обичайте книгите, не спирайте да търсите знанието!

По случай 24 май столичният кмет Васил Терзиев поздрави софиянци пред паметника на Кирил и Методий и Народната библиотека с думите: "Празнуваме един от най-светлите и вдъхновяващи български празници. Ден, посветен на великото дело на светите братя Кирил и Методий, които ни дариха с азбука и писменост, поставяйки основите на нашата идентичност,..

публикувано на 24.05.24 в 14:14