Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стопанският факултет на СУ "Св. Климент Охридски" спечели най-значимия проект в историята си

Пред Радио София зам.-деканът доц. д-р Тодор Ялъмов

Доц. Тодор Ялъмов
Снимка: Христина Иванова

Наскоро Стопанският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ спечели най-значимият до момента проект в своята история. Туининг проектът TWIN4ECO е на стойност 2,7 млн. лв. и се финансира по Националния план за възстановяване и устойчивост. Срокът на изпълнение е средата на 2026 година. 

Същността на проекта е пренасяне на опит и капацитет от водещи университети в Европа. Две са основните теми за проекта – моделиране на енергийни пазари и иновации в енергетиката.

Партньори са четири водещи университета – Кьолнският университет, Виенски технически университет, Технологичен университет Дъблин и Гронингенски университет.

Целта е да се повиши изследователския капацитет и Стопанският факултет да се превърне в национален център за научни постижения в областта на устойчивата енергийна икономика и иновации с регионално значение.

Повече разказа в предаването „Ритъмът на столицата“ доц. д-р Тодор Ялъмов – зам.-декан на Стопанския факултет.

 "Може би проектът е най-големият, надяваме се да е и най-значимият, но имаме и други значими проекти“, разкри той и направи следната съпоставка:

“Най-често научните проекти, които изпълняваме са фокусирани върху някаква научна задача, докато този проект от така наречените туининг проекти, има за цел да развие капацитета на институцията – имаме възможност не да правим чиста наука само, но и да си зададем въпроси, къде искаме да бъдем след 5-10 години, каква ни е стратегията, как да планираме следващите поколения докторанти, следващи поколения партньорства с бизнеси, които да не бъдат само от български компании, но и от европейски“, посочи той и допълни:

"Този проект ни дава възможност да гледаме в бъдещето и най-важното – дава възможност да мислим стратегически, да подредим в едно цяло науката, образованието, връзката с бизнеса, кариерното развитие, както и привличането на чужди преподаватели във факултета“.

Как ще се случи по този проект обмяната на опит и моделирането на енергийните пазари и как чисто практически това ще се отрази на развитието на страната ни в тази област?

"Една от важните задачи пред нас е да подпомогнем така наречения „справедлив преход“ към икономика, която не въздейства върху климата“, обясни доц. д-р Тодор Ялъмов.

По думите му "Зеленият пакт“ е по същество политически инструмент и цел. Той има поставени целеви стойности за постигане, но няма добра стиковка между отделните линии.

"Искаме да направим едно по-детайлно планиране, моделиране за това как зелеността се простира по веригата за добавяне на икономическа стойност".

Той уточни, че в бъдеще все повече ще се гледа не само колко е „зелено“ едно предпритие, но колко “зелени“ са и неговите доставчици. Този модел на цялата икономика, ще очертае и проблемните области, които няма да успеят да се „наместят“ и ще се получи трансформиране на работна сила от един регион в друг, от една индустрия в друга.

“Добре е да имаме представа за различните сценарии, така че да бъдем готови“, изтъкна доц. д-р Тодор Ялъмов. По думите му, това не би било чисто енергийно моделиране, от гледна точка на това колко енергия ще ни трябва, а акцентът е в междуотрасловите връзки и промените които ще настъпят в различните индустрии, не само заради енергията, а включително заради изкуствения интелект. Това е връзката между втория приоритет в проекта, където се фокусираме в иновациите и за това дали и как нашата индустрия е готова да използва новите технологии, базиране на ИИ, на големи езикови модели, на машинно самообучение и други“, подчерта заместник-деканът.

Още интересни аспекти по темата чуйте в разговора на Катя Василева в звуковия файл.



По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чакъровите празници събират посетители от цялата страна

За единадесета поредна година край самоковските Чакърови поляни ще се състоят Чакъровите празници, които събират посетители от цялата страна. Тази година ще има възстановка на живота и делото на Чакър войвода. В програмата са включени и народни борби в две категории – до и над 80 кг. Ще участват активни спортисти, но могат да се включат и..

публикувано на 15.07.24 в 18:12

Александра Свиленова - актрисата, която искаше да стане коремен хирург: "Реших да лекувам чрез сцената"

Александра Свиленова е студент в класа на проф. Ивайло Христов в НАТФИЗ. Тя вече има своите изяви и на софийската театрална сцена. Споделя, че преди да реши да се насочи към студентството, съвсем сериозно е мислила да се реализира като коремен хирург. "Причината, поради която реших да се насоча към медицината е лична, но в един момент се..

публикувано на 15.07.24 в 17:34

Ще бъдат ли обмитени евтините китайски стоки?

Китайските онлайн платформи бележат огромен ръст в продажбите си, но продуктите им са със съмнително качество и без проследимост. Около 15 млн. пакета от трети страни са внесени у нас през 2023 г., без никакъв санитарен контрол. Редица държави планират въвеждането на регулаторни механизми и промяна на наредбите, заради агресивната политика на..

публикувано на 15.07.24 в 17:14
Адриан Николов

Пазарът на труда и висшето образование

Висшето образование е ключ към добро представяне на пазара на труда, почти гарантирано избягване на безработица и намиране на желано и добре платено работно място. От значение е обаче да се оцени конкретният размер на това предимство – колко по-висока е заетостта на висшистите, колко по-ниска е тяхната безработица, тъй като коректните му..

публикувано на 15.07.24 в 15:44
Камен Алипиев-Кедъра

Камен Алипиев-Кедъра: Очаква ни едно лято с изключителни спортни събития

"Олимпиадата е цикъл от 4 години, който разделя едни олимпийски игри от други", посочи спортният журналист Камен Алипиев-Кедъра. В предаването "Радиокафе" той коментира големите спортни събития, които току-що отминаха - "Евро 2024" и тенис турнира "Уимбълдън", както и какви са очакванията за наближаващите олимпийски игри в Париж, Франция...

публикувано на 15.07.24 в 15:31

Фотожурналистът Евгени Димитров: Имаме недостиг на визуални спомени въпреки, че плуваме в тях

В изложбата "Фрагменти от уличната сцена на 90-те" е уловен духът на софийските улици през 90-те, разнолик, пъстър и пълен с надежди. Експозицията представя 15 снимки от мозайката на многобройните уловени мигове през този период. Много неща се случват за първи път пред току-що излезлите от строгата дисциплина на режима хора. Звуците, цветовете,..

публикувано на 15.07.24 в 12:54

No puedo pensar (Desperado) е новата песен от Алекс Линарес

Певецът Алекс Линарес от българо-перуански произход представи новата си песен No puedo pensar (Desperado) в ефира на Радио София. Познат като вокал на латино бандата Mango Duende, Линарес не изневерява на стила и в соловия си проект . В унисон с лятото песента е с гореща салса и регетон ритмика , а в текста става дума за особеното състояние на..

публикувано на 15.07.24 в 09:29