Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. д-р Ингрид Шикова: Европейският съюз е тревопасно животно между хищници

Проф. Ингрид Шикова
Снимка: БГНЕС

Изборите за Европейски парламент са много важен момент както за Европейския съюз така и за България. Това каза пред Радио София проф. д-р Ингрид Шикова - основател на специалност „Европеистика“ към СУ, експерт в областта на политиките на ЕС и европейската интеграция.

„Светът се променя по-бързо отколкото сме предполагали, че е възможно, става по-груб, по-несигурен, по-непредвидим. Променят се балансите на икономическо и на политическо влияние, глобалните предизвикателства изискват от нас глобални решения. Всичко това е свързано и с нашето участие в Европейския съюз. Очевидно е, че сме в една нова, историческа фаза, в която времето на т. нар. щастлива глобализация, приключи“, обясни проф. Шикова.

По думите й, е необходимо да се съгласуват и да се решават проблемите, които предстоят.

„Самият Европейски съюз има да решава като организация свои вътрешни въпроси, първо – кои ще бъдат ръководителите, кой ще бъде председател на Комисията и всички висши постове“, изтъкна проф. д-р Ингрид Шикова.

Според нея основните предизвикателства, с които Европейският съюз ще се сблъска в новия си цикъл са геополитиката, конкурентоспособността, и това бюджетния дефицит да не преминава 3%.

„Друга важна задача е как да бъде постигната т. нар. Европейска икономическа сигурност, т.е. да сме убедени, че ние можем да защитим нашите европейски интереси, да не сме толкова зависими от Китай и други държави, да имаме повече „произведено в Европа“. И както каза Еманюел Макрон – да сложим край на усложнена Европа. На последно място, но не по значение, ще поставя разширяването на Европейския съюз“, посочи основателят на специалност „Европеистика“ към СУ.

Според проф. Шикова е немислимо да се води война на европейския континент през 21 век, визирайки нападението на Русия над Украйна. Това, по думите й, означава, че не сме научили уроците и поуките от Втората световна война.

„Европейският съюз наистина претърпя промени. Използва се една такава метафора, че Европейският съюз е тревопасно животно между хищници. Той функционира добре, когато работи в мир и когато следва някакви правила. В един момент се оказа, че вече правилата никой не ги спазва и в тази обстановка се налага Европейският съюз да промени своите позиции“, каза проф. д-р Ингрид Шикова.

Как функционира Европейският парламент и какво е важно да знаем за работата на институцията, както и защо гласът на България е важен в нея, чуйте в интервюто на Лъчезар Христов с проф. д-р Ингрид Шикова.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всяка година успяваме да докараме нови почитатели

Мариана Карпатова представя поредния шести фестивал " Неотъпкана пътека " и детския лагер преди него: "Свързана съм с фестивала от самото начало. Израснала съм там. От 2018 съм част от инициативната група, до Лора Чекоратова. Районът ни е толкова прекрасен, всички колеги, част от фестивала, са влюбени в Ковачевица и Гоце Делчев. Мястото никога не..

публикувано на 16.06.24 в 11:52
Николай Ламбрев-Михайловски

Пиша, защото мълча

Театралът Николай Ламбрев-Михайловски за четвъртата си книга "Безсънни треви": "Видях се в 4 огледала след анализа на първата ми книга от Михаил Неделчев. Митко Новков представи сега втората. Вяра, надежда, благодарност, надежда, обичана, мечта, сънища, деца, смърт. Пиша, защото мълча. Това са едни по-дълги или по-къси стихотворения. Започнах с..

публикувано на 16.06.24 в 11:12

Общуването с Джейкъб Колиър е страшно лесно

"Мистерията на българските гласове" с Джейкъб Колиър в НДК на 11 юли от 20 ч. - подробности от Бояна Бункова: "Това бе дълъг процес. Беше изразил желание за колаборация още в 2019. В началото на 2020 му писах и получих веднага отговор. Идеята започна от съвместни записи, но те ще са в деня след концерта. На самия концерт ще има и нови произведения на..

публикувано на 16.06.24 в 10:25

Историята оживява - професор Иван Дуйчев

Мъдрите хора казват “Познаването на историята е ключът към доброто бъдеще за един народ.”  А когато говорим за българската история през вековете, има една личност, която излъчва светлина в тъмата и ни дава самочувствие. Тази личност е професор Иван Дуйчев.  За неговите живот и работа ще ни сподели друг дългогодишен учен, филолог, експерт в..

обновено на 16.06.24 в 09:10
 Марин Лесев

Софийски разкази - Българските кулинарни традиции

Марин Лесев е днешният ни гост. Кое е традиционна кухня и защо се среща и скандинавска кухня в българските кулинарни книги, които той колекционира? Колко са видовете мусака? Чуйте го: "Колекцията ми на печатни издания на кулинарна тема е по-голяма от тази в Рекордите на Гинес. Най-старата на български е с 90% преводна литература. Кулинарите ни са..

публикувано на 15.06.24 в 15:00
Теодор Траянов

Адресите на любовта - Теодор Траянов

Поетът Теодор Траянов е обожествяван от любимата си Поетът-символист Теодор Траянов „живял в грях“ 14 години с актрисата и поетеса Дора Дюстабанова. От мига на тяхното запознанство, тя е убедена, че е създадена да обича и да служи на големия талант. Тяхната връзка била любима клюкарска дъвка на столичния бомонд, понеже литераторът бил женен и..

публикувано на 15.06.24 в 14:00

Какво е безценното за всеки

The Sofianer се завръща! Отново търсим най-впечатляващите творби, които описват София. Този път темата ни е: Какво е безценно за теб в София – интервю с Бистра Иванова от Мулти-Култи: "Получаваме вече първите творби на артистите. Познаваме легендарните корици на Ню Йоркър, станали част от публичния живот. Има течение на световни градове, които..

публикувано на 15.06.24 в 11:30