Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

96,82% от гласувалите на референдума Божурище се обявиха против добива на злато

Снимка: БГНЕС

96,82% от гласувалите на проведения референдум в община Божурище се обявиха против извършването на проучвателни дейности и добиването на злато в местността "Златуша", съобщи Общинската избирателна комисия.

Гласували са 4024 души от 6815 имащи това право. От тях 3896 граждани са отговорили, че са "против Общинският съвет в Божурище и кметът на общината да издават и съгласуват планове и решения за добив на метални полезни изкопаеми – подземни богатства, попадащи изцяло или частично в площта от територията на общината, определена в Решение №486/2018 г. на Министъра на енергетиката“. Златодобивът е подкрепен от 104 избиратели.

Избирателна комисия обяви референдума за успешен, след като в него са участвали не по-малко от 40 на сто от гражданите с избирателни права и решението е било подкрепено с повече от половината от участвалите гласоподаватели. Решението може да бъде обжалвано пред Административен съд – София област.


По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Раздават безплатни контейнери за хранителни отпадъци

В кварталите „Симеоново“ и „Драгалевци“ в район "Витоша" и кв. "Вердикал" в "Банкя" от Столичната община ще раздават безплатни контейнери за хранителни отпадъци на домакинствата, съобщават от Столичния инспекторат. Пунктовете, на които ще се раздават съдовете, ще са открити от 10:00 ч. до 14:00 ч. на 28 и 29 септември (събота и неделя) на..

публикувано на 27.09.24 в 12:42

Започна строежът на стадион "Българска армия" в София

Строежът на стадион "Българска армия" в София започна със старта на изкопните дейности в съоръжението. Снощи след 20.00 часа, изпълнителят на втората фаза от строежа на бъдещия "армейски" дом разположи багери, фадроми, камиони и фургони на площадката в "Борисовата градина". Движението на техническите средства в парка ще се извършва, като се..

публикувано на 27.09.24 в 11:30

Българите взимат по-скъпи потребителски заеми

Българите взимат по-скъпи потребителски заеми, показват данните на БНБ. Въпреки че през август лихвата по тях се понижава с 0.13 процентни пункта до 9.27%, а годишният процент на разходите (ГПР) по тези кредити – с 0.09 процентни пункта до 10.04%. На годишна база лихвата по кредити за потребление се е повишила от 8,66% през август 2023 г. на 9,27%..

публикувано на 27.09.24 в 10:29
Карлос Контрера

Карлос Контрера: Столичният автотранспорт е хронично недофинансиран

Столичният автотранспорт е хронично недофинансиран.  Това заяви пред БНР Карлос Контрера - общински съветник от ВМРО в СОС, след като вчера столичният кмет Васил Терзиев обяви, че сметките на дружеството са блокирани и предупреди, че ако то спре да работи, спира и градският транспорт в града. Причината е дълг за спорния ремонт на едно от..

публикувано на 27.09.24 в 08:56

От "Синя София" поискаха преименуване на площад "Св. Александър Невски"

Общинските съветници Вили Лилков, Иван Сотиров и Ивайло Йонков от "Синя София" внесоха доклад за преименуването на пл. "Св. Александър Невски" с името пл. "Св. Иван Рилски", съобщават от пресцентъра на Столичния общински съвет. В доклада се посочва, че площадът е най-представителното публично пространство на София, което обединява емблематични православни..

публикувано на 26.09.24 в 18:35

Подмениха пътната настилка на кръстовището между бул. "Владимир Вазов" и ул. "Тодорини кукли"

Изцяло е подменена пътната настилка на кръстовището между бул. "Владимир Вазов" и ул. "Тодорини кукли" в "Подуяне", съобщи кметът на района Кристиян Христов. С цел да не се затруднява движението, ремонтите дейности са извършени в почивния 23 септември, добавя той. "По мое настояване, вместо обичайното "кърпене" на дупки, преасфалтирахме..

публикувано на 26.09.24 в 15:49
Иван Гойчев

Зам.-кметът Иван Гойчев: В "Кремиковци" може да се появят високотехнологични автоматизирани фабрики

На мястото на бившия металургичен комбинат "Кремиковци" би могло да се появят високотехнологични автоматизирани фабрики с добавена стойност и този модел да се приложи и на други места в страната. Това заяви Иван Гойчев, заместник-кмет на Столичната община с ресор "Дигитализация, иновации и икономическо развитие", по време на форума за..

публикувано на 26.09.24 в 14:33