Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнуваме Възнесение Христово - Спасовден

Снимка: архив

Днес православният свят чества големия Господски празник - Възнесение Христово. На четиридесетия ден след възкресението си Христос се възнесъл на небесата пред погледа на учениците си.

40 дни след възкресението си Христос многократно се явявал на учениците си, наставлявал ги и им разяснявал за царството Божие. При последната им среща Христос ги завел на Елеонския хълм, където се възнесъл на небето при Бог - Отец. Преди това потвърдил обещанието за идването на Светия Дух, който просвещава умовете и сърцата, и възложил на учениците си да проповядват учението му.

Народът ни нарича празника Спасовден, защото с възнесението си Христос завършил Своето спасителното дело за хората.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съдът окончателно спря новата организация на движението по бул. "Витоша" и "Патриарх Евтимий"

ВАС окончателно спря новата организация на движението в центъра на София - по бул. "Витоша", бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Проф. Фритьоф Нансен", съобщиха от пресцентъра на институцията. Висшите магистрати оставиха в сила решението на Административен съд София град, в което се посочва, че трябва да бъдат безусловно прекратени действията,..

публикувано на 20.06.24 в 14:20

От БЧК раздават вода за пиене на 2 места в София

Във връзка с очакваните високи температури, днес и утре (20 и 21 юни)  доброволци на  Столичната организация на БЧК ще раздават безплатно бутилирана минерална вода в горещите часове на деня от 11:30 ч. до 13:30 ч. в два специално обособени пункта: НДК - входа срещу бул. „Витоша“ и изхода на метрото, и в градинката срещу Софийския..

публикувано на 20.06.24 в 10:23
Снимката е илюстративна

Академия за родители в "Пирогов"

Поради силен интерес болница "Пирогов" обявява още една дата, на която ще проведе следваща лятна Академия за родители "Първа помощ за малките герои".  Болница "Пирогов" отваря врати - Академия за родители "Първа помощ за малките герои" Тази неделя, 23 юни не може да обхване всички желаещ, ето защо на 6 юли, събота в 9 часа сутринта, ще се..

публикувано на 20.06.24 в 08:24
Балконът може да ви помогне за намаляване на сметките

Празник на слънцето във "Факултета"

Три работилници за деца – музикална, за хип-хоп , водена от рапъра Жлъч, за рисуване на графити , водена от известния графити артист Константин Кръстев-Костура и занимания по брейк танци са включени в днешната програма, с която ще се проведе празник на слънцето в квартал "Факултета" , съобщават организаторите от "Грийнпийс" – България,..

публикувано на 20.06.24 в 07:40

Преобразяват подлеза под бул. "Цариградско шосе" на спирка ж.к. "Изток"

Съвместна инициатива между районната администрация на „Изгрев“, Стопанския факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Фондация ФЕБ ще преобрази пешеходният подлез под бул. „Цариградско шосе“ на спирка ж.к. „Изток“, съобщи кметът на района д-р Делян Георгиев. „Незаконните постройки в подлеза вече са разчистени, в момента се..

публикувано на 19.06.24 в 17:15

Инспектори разясняват защо не бива да се паркира в зелени площи

С цел предотвратяване на паркирането в зелени площи Столичният инспекторат обяви инициатива "Аз не паркирам в зелените площи" . От днес започна раздаване на флаери на територията на цялата Столична община . Екипите на инспектората ще припомнят отговорностите на гражданите и забранителните разпоредби относно паркирането в зелените площи ,..

публикувано на 19.06.24 в 15:16
Свежи цветя, положени на лобното място на Ани и Явор, които бяха пометени от лека кола на София през май.

Шествие в памет на Ани и Явор в София

Инициативен комитет "Заедно срещу безумията по пътищата" организира шествие в подкрепа на семействата на убитите на пътя Ани и Явор. То ще започне от 12.30 часа на ул. "Черковна" в София. Шествието има три основни цели – да се отправи апел за справедлива присъда, да се изрази подкрепа за родителите на загиналите Ани и Явор, както и да се..

публикувано на 19.06.24 в 10:19