Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безпроблемна почивка - какво трябва да знаем

Снимка: БГНЕС

Колкото и добре да е планирана една почивка, винаги има вероятност да се случи нещо, от което да бъдем ощетени като туристи. Европейският потребителски център (ЕПЦ) дава няколко полезни съвета как да се предпазим от неприятности, за да не може никой търговец да помрачи почивката ни. Онлайн пазаруване, плануване, полет, документи, багаж са сред важните неща, на които ЕПЦ обръща внимание. Подробности разказа Соня Спасова, директор на ЕПЦ България.

По думите й все повече хора знаят, че имат права и се опитват да ги защитят, като доказателство за това е, че всяка година жалбите в ЕПЦ се увеличават. Една част от причините за това са свързани със забавяне на самолетните полети, като за тях не винаги причината е в търговците, а може да е породена от природни явления. При такива случаи авиокомпанията не изплаща обезщетения, но има задължение да се погрижи за пътниците под формата на храна, напитки, ако се наложи и хотел, както и две безплатни телефонни обаждания. Задължение на пътниците е, ако авиокомпанията не осигури тези задължения, те самите могат да си ги осигурят, но трябва да пазят касовите бележки, за да може след това да претендират за разходите, както и да бъдат в разумни цени.


"Тук е моментът да призова пътниците да бъдат активни, защото и правото на грижа, и съответно по-късно ако имат право на компенсация, или обезщетение за закъснелия полет, то няма да им бъде преведено автоматично. Те трябва да си го поискат", каза Спасова.

Тя уточни, че безплатните обаждания са най-вече до колцентровете на съответната компания, тъй като там тарифите са по-скъпи. Обикновено оплакванията са от рода на липса на добър изглед от стаята, или  липса на допълнителни екстри. Относно изгубените багажи тя каза:

"Това е много неприятно и много е важно също да се знае какво се случва, ако слизайки на летището, където започва нашата почивка се окаже, че багажът не е с нас. Още веднага на летището трябва да се отиде на гише, което е свързано със загубен багаж, обикновено така са обозначени гишетата и да се попълни протокол. В него се описва как изглежда куфарът ни, кога е купен, някакви отличителни белези ако има, контакти с нас и най-често практиката показва, че в рамките на деня нашият куфар бива намерен и съответно ни го доставят в хотела, където сме отседнали. Ако това не се случи, трябва да попълним и формуляр-оплакване на сайта на авиокомпанията и то възможно най-бързо, не по-късно от 7 дни от датата на кацане, за да известим авиокомпанията и тя да знае, че търсим този куфар. В рамките на дните, през които отиваме на почивка и все още не са ни намерили багажа, имаме право на т. нар. "стоки от първа необходимост", които можем да си ги купим. Например бельо, четка за зъби, паста за зъби, като и тук отново, колкото и да е неприятно, призовавам да се пазят касови бележки и всякакви други доказателства за това какво точно сме си купили и колко струва", посъветва Спасова.


Тя посочи, че ако след 21 дни багажът все още не е намерен, то тогава авиокомпанията приема, че той е загубен и ние трябва да си поискаме компенсацията за него. Това означава, че отново трябва да попълним формуляр. Според Монтреалската конвенция, която е регулаторен орган, обезщетението може да възлиза до 1600 евро. Около една трета от жалбите постъпили в ЕПЦ са свързани с жалби свързани с проблеми с въздушния транспорт, а всички съвети са безплатни.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Коалиция за климата-България: Страната ни изостава значително в екологичните политики

Превенцията и адаптацията към климатичните промени са водещи за начините, по които се справяме с тези кризи. Това отбелязаха редица организации и сдружения, обединени в Коалиция за климата - България, на пресконференция през днешния ден. Те отбелязаха, че страната ни изостава значително в екологичните политики, като са нужни спешни и решителни..

публикувано на 30.07.24 в 18:07
Пламен Димов от

Пламен Димов с обич за оперното и оперетно изкуство, с признателност към маестро Карталов

Пламен Димов е артист, занимаващ се с оперно пеене. Любовта към оперетното изкуство се заражда в ранните му години и става реалност в МДТ Велико Търново. Там стъпва плахо, с голямо страхопочитание на сцената. „Когато започнах от малки, дори неговорими роли, изпитвах ужас от това, какво ще направя на сцената. След това записах “Оперно пеене“..

публикувано на 30.07.24 в 17:18

Увеличават се измамите на потребители, търсещи краткосрочно финансиране

За увеличен брой измамени потребители, търсещи предоставяне на краткосрочно финансиране, алармират от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране. Най-често се правят опити за реклама на потребителско кредитиране в социалните мрежи, разлепване на материали по спирките и предоставяне на „хвърчащи листчета“, каза пред Радио София Николай..

публикувано на 30.07.24 в 16:38
„Съседите отгоре“ ще се играе на 5 септември

8 представления в Борисовата градина през Театралното лято

Лятото в София ще бъде театрално през август и септември. Жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на едни от хитовите представления под открито небе в Борисовата градина. Ще можем да се насладим на 8 представления от 19 август до 15 септември . “Отчаяни съпрузи“, “Неделя сутрин“, “Съседите отгоре“,..

публикувано на 30.07.24 в 15:55
Павел Вълчев

Павел Вълчев: Политическата криза води до вътрешни катаклизми в партиите

Парламентарната група на "Има такъв народ" получи последната възможност да формира кабинет. В понеделник президентът Румен Радев връчи на формацията третия проучвателен мандат. Днес се проведе и първата от поредицата срещи, организирани от ИТН в търсене на подкрепа за съставяне на правителство с третия мандат. Тя приключи неуспешно, тъй като..

публикувано на 30.07.24 в 15:26
Фронтменът Кубрат Аргилашки

"Спални места" издаде албум с поп музика, траш метъл, хардкор... - всичко

Пънк триото "Спални места" представи новия си трети студиен албум, който излезе преди дни и носи името на групата - "Спални места". В предаването “Радиокафе“ гост беше фронтменът Кубрат Аргилашки , който ни донесе свеж полъх от фестивала "Hills of rock", където групата взе участие. "Хората се радваха, младите знаеха текстовете, пяха с нас,..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Една от снимките в изложбата

"Сънувам на български" - казват хората във фотопроекта на Михаела Аройо

Първото цялостно представяне на дългосрочния фотографски проект на Михаела Аройо, посветен на бесарабските българи в Молдова и Украйна , ще може да се види галерия "Синтезис". Изложбата "Сънувам на български" на младата документална фотографка със звукова среда от Светослав Тодоров и текст на журналиста Димитър Кенаров ще бъде открита тази..

публикувано на 30.07.24 в 11:50