Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на юни по програма монтират над 1500 климатика в софийски домакинства

Снимка: Столична община

Започна монтажът на климатици, като част от кампанията за подмяна на стари отоплителни уреди на дърва и въглища в рамките на Интегриран проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух" – LIFE IP CLEAN AIR, съобщават от Столичната община.

От новата възможност могат да се възползват граждани и домакинства в селата Негован, Чепинци, Кубратово и Световрачене от район „Нови Искър“; Владая и Мърчаево от район „Витоша", Волуяк и Мрамор от район „Връбница“, Казичене и Кривина от район „Панчарево", както и с. Бусманци в район „Искър".

В проекта са обхванати и жителите от кварталите „Филиповци“ в район „Люлин", „Требич“ в район „Надежда, „Обеля“ в район "Връбница" и „Димитър Миленков“ и „Абдовица“ в район „Искър“.

До момента, около 740 домакинства от посочените населени места са изявили желание и са кандидатствали за подмяна на стария им уред, в следствие на което се очаква до края на юни да бъдат монтирани над 1500 климатика.

Жителите могат да кандидатстват за подмяна на старите си отоплителни уреди като подадат заявление в съответните районни администрации, както следва:

Район „Искър“ - за кв. „Димитър Миленков“, кв. „Абдовица“ и с. Бусманци - всеки работен ден от 13.00 до 17.00 часа, на адрес: бул. „Кръстю Пастухов“ № 18 (сградата на районната администрация);
Район „Панчарево“ - за с. Кривина - всеки работен ден от 08.30 до 17.00 часа, на адрес: с. Кривина, ул. „Старата река“ № 2 „з“ (сградата на кметството) и за с. Казичене - всеки работен ден от 13.00 до 17.00 часа, на адрес: с. Казичене, ул. „Цар Борис ІІІ“ № 54 (сградата на кметството);
Район „Надежда“ - за кв. „Требич“ - всеки работен ден от 14.00 до 18.00 часа, на адрес: кв. „Илиянци“, бул. „Рожен“ № 61;
Район „Люлин“ - за кв. „Филиповци“ - всеки работен ден от 10.00 до 16.00 часа, на адрес: бул. „Захари Стоянов“ № 15 (сградата на районната администрация);
Район „Връбница“- за с. Волуяк - всеки работен ден от 08.30 до 17.00 часа, на адрес: с. Волуяк, ул. „Зорница“ № 43 (сградата на кметството); за с. Мрамор - всеки работен ден от 08.30 до 17.00 часа, на адрес: с. Мрамор, пл. „Св. Ив. Рилски“ № 1 (сградата на кметството) и за кв. „Обеля“ - понеделник и петък от 09.00 до 16.00 часа, на адрес: бул. „Хан Кубрат“, бл. 328, вх. Б (сградата на районната администрация);
Район „Нови Искър“ - за с. Кубратово, с. Световрачене, с. Негован и с. Чепинци - всеки работен ден от 09.00 до 17.00 часа, на адрес: гр. Нови Искър, бул. „Искърско дефиле“ № 121 (сградата на районната администрация);
Район „Витоша“ - за с. Владая и с. Мърчаево - всеки работен ден от 09.00 до 16.00 часа, на адрес: с. Владая: ул. „Войнишко въстание“ № 61, ет. 3 (сградата на кметството).

Освен климатици, като нови уреди, те могат да изберат да им се монтират пелетни камини или газови котлета.

Гражданите могат да отправят запитвания и да получат необходимата им информация и на телефон 02/937 75 35 - дирекция „Околна среда“ на Столичната община, или по електронна поща.

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът Румен Радев обявява кога ще връчи мандата

Президентът Румен Радев ще обяви кога ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат от „Продължаваме промяната – Демократична България“, които вече обявиха, че веднага ще го върнат неизпълнен Парламентарната рулетка ще се завърти за втори път с предизвестен край. В началото на..

публикувано на 19.07.24 в 08:14

До 29 юли затварят за движение кръстовището на ул. "Гурко" и "6-ти септември"

От днес е затворено за движение кръстовището на ул. "Гурко" и "6-ти септември" за пренареждане на гранитния паваж и изграждане на две дъждоприемни шахти, съобщиха от Столичната община. Кръстовището ще остане затворено до 29 юли. Обектът бе изпълнен по проект “Изграждане, възстановяване и обновяване на публични пространства от Централна..

публикувано на 18.07.24 в 16:14

СЕМ прие отчета на генералния директор на БНР за октомври 2023 - април 2024 г.

С три гласа "за" и два "против" членовете на Съвета за електронни медии приеха отчета на генералния директор на БНР Милен Митев за дейността за периода октомври 2023 - април 2024 година. Против гласуваха Пролет Велкова и Симона Велева. Митев подчерта, че "Хоризонт" остава лидер в радиоефира с близо 19 процента аудиторен дял: "През..

публикувано на 18.07.24 в 12:44

Започва ремонтът на ул. "Опълченска"

Очаква се нова организация на движението да бъде въведена по столичната улица "Опълченска", чийто ремонт започва от тази сутрин - в отсечката между булевард "Сливница" и улица "Цар Симеон". Трафикът ще се пренасочва поетапно само в едното платно като ще се промени и движението на градския транспорт, каза за БНР директорът на дирекция..

публикувано на 18.07.24 в 08:46
Снимката е илюстративна

Столичната община с демонстрация по повод празника на българските спасители и Гражданска защита

На 18 юли, в 11 часа службите от Единна спасителна система ще покажат част от техниката и оборудването, с което работят, а гражданите ще могат да се запознаят с тяхната дейност, съобщиха от Столичната община. За най-малките ще се прожектират филми и беседи, свързани с превенцията и азбуката на оцеляване при бедствия. Събитието се..

публикувано на 17.07.24 в 15:22

Започна изграждането на нов обществен паркинг до XV ДКЦ в ж.к. "Дианабад"

Започна изграждането на новия обществен паркинг до XV ДКЦ в ж.к. "Дианабад", съобщи кметът на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев. "Калното пространство на ул. ”Никола Габровски” до поликлиниката и комплекс “Ловен парк”, върху което гражданите, пациентите и лекарите десетилетия наред паркираха в дъжд, кал и прах, скоро ще се превърне в поредния..

публикувано на 17.07.24 в 13:33

КНСБ: 2615 лева са нужни за издръжката на семейство с дете

1453 лева е необходимият месечен доход за издръжка на един работещ, който живее сам, а за тричленно семейство от двама възрастни с едно дете сумата е 2615 лева. Това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за второто тримесечие на годината.  За първи път от 2013-а година насам доходът за издръжка намалява в..

публикувано на 17.07.24 в 10:49