Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български партии са за повече жени в политиката, ама на практика не го показват

Снимка: БГНЕС

Българска платформа - Европейско женско лоби проучи нагласите на гласоподаватели и представители на политически партии към участието на жените в политиката преди изборите за Европейски и национален парламент през юни 2024 г. с онлайн анкета, насочена към представители на политически партии и на гражданското общество. Изводите от анкетата еднозначно показват пълна подкрепа към участието на жените в политическите процеси, но и демонстрират категорично убеждение, че политическите партии не полагат достатъчно усилия, за да включат жени в предизборните си листи. Едва 20% от участниците в анкетата смятат, че партиите работят в тази посока, за сметка на 65%, които са убедени, че това не е факт и жените политици все още осезаемо отсъстват от листите за изборите.

Снимка: womenlobbybulgaria.org

В допълнение, 82.7% от респондентите споделят, че жените не са достатъчно представени в политиката, което означава, че темите и проблемите, които засягат жените и са важни за тях, липсват от дневния политически ред.
Ако и когато се случи да се говори за правата на жените в предизборните дискусии, то тогава се споменават три основни теми.

Водеща е темата за насилието над жени - сериозен проблем в България, по който имаше законодателно развитие миналата година, след масови протести в множество градове.

На следващо място са темите, свързани с жените и пазара на труда, участието на жените в управлението и разликата в заплащането и пенсиите на жените и мъжете.

"От повечето партии изразяват разбиране и имат желание за по-осезаемо участие на жените в политическите процеси, но на практика малко от тях прилагат някакви правила за реализация", коментира пред БНР-Радио София Александра Димитрова-Ненова, експерт Комуникации към Българска платформа - Европейско женско лоби. Но времето и процесите в други страни я карат да вярва, че нещата ще се променят в положителна насока.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Застрашава ли газовият проект Neptune deep Черно море?

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 28.06.24 в 15:45

Тръмп и Байдън се изправиха в дебат

Американският президент Джо Байдън и бившия президент Доналд Тръмп се изправиха един срещу друг в дългоочаквания си първи дебат от тазгодишната предизборна кампания. Двамата се срещнаха в Атланта в опит да убедят нерешилите за кого да гласуват. Байдън като основна задача имаше да успокои избирателите и демократическата партия, да покаже, че ще има..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Програмата на фестивала "Паркът" слиза от покрива край езерото в Бизнес парка

Второто издание на фестивала "Паркът" в София предвижда разнообразна културна програма, която ще се разгърне в рамките на три дни - от 28 до 30 юни, на 3 сцени, при вход свободен, съобщиха пред БНР-Радио София организаторите от сдруженията  "Колективът" и "100 стола". Откриването е на покрива на многоетажния паркинг в Бизнес парка в жк..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Нови критерии за избора на ръководствата на общински дружества

През следващата седмица започват разговори между политическите формации в Столичния общински съвет (СОС) за изготвянето на нови критерии и процедури, по които ще се избират ръководствата на общинските дружества. Инициатори са от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" (Спаси София), които вече са изготвили методология, но..

публикувано на 28.06.24 в 15:05

Текстове на Георги Марков оживяват отново в пиесата "Архангел Михаил"

На 30 юни 2024 г. (неделя) от 19:30 в "Нов театър“ – НДК, ще се изиграе последното представление за сезона на спектакъла "Архангел Михаил" по текстове на Георги Марков. Това е единствената българска пиеса, печелила първа награда за драматургия на театралния фестивал в Единбург (1974). Тя не е била представяна пред българска публика повече от 30..

публикувано на 28.06.24 в 14:13

"Царят в онлайн средата е гол!" възкликва Жюстин Томс с новата си книга

„Съдържанието е цар“ – пише Бил Гейтс в свое есе през 1996 година и то става не само популярно, а и нещо като мантра за много специалисти м онлайн маркетинга. От тогава досега обаче дигиталната среда е коренно променена. Технологичните изкушения и потребителите са много, появили са се социалните мрежи, има професии като инфлуенсър,..

публикувано на 28.06.24 в 13:12