Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Women in tech обучава дами в дигитални умения

Снимка: Women in tech

От 8 до 22 юли отваря регистрацията за програмата за безплатни дигитални умения за жени Women in tech. Инициативата на Министерствo на труда и социалната политика, Висше училище по телекомуникации и пощи и Хуауей Технолоджис България е насочена към безработни жени или тези, които търсят преквалификация, с която да придобият необходимите знания и умения, за да бъдат по-уверени на пазара труда. Програмата има за цел и да се преодолее разликата между половете в технологичния сектор. Формата за регистрация е отворена за желаещите да се включат в обучителните курсове през август и септември 2024г.

Women in tech предлага на участниците възможността да научат основни дигитални умения като работа с компютър, въведение и работа с Microsoft Word, Excel, PowerPoint и много други. Програмата се води от преподаватели във Висшето училище по телекомуникации и пощи и осигурява практическо обучение на място, за да се гарантира, че на участниците се обръща индивидуално внимание и възможност за по-лесно и качествено усвояване на материала. Подробности разказа проф. д-р. Миглена Темелкова.

По думите й програмата не е за безработни жени, а е насочена към дами, които искат да придобият базова основна дигитална компетентност, за да могат да получат по-успешна реализация. Те успяват да съчетават работния процес с обучението, тъй като то курсовете са гъвкаво организирани.


"Курсовете са идентични, но дефакто всички дами получават основни базови познания свързани с Microsoft Word, Excel, PowerPoint, работа с имейл, как да работят безопасно в интернет среда, как да се предпазят от евентуални заплахи в кибер пространството", каза тя.

Дамите, които са преминали курсовете са около 200 и са на възраст от 17 до 70 години, като най-голям е процентът на дами между 40 и 50 години. Програмата освен, че касае придобиването на дигитални умения създава и мрежа между фирмите спонсори, както и между самите жени.

"Ние сме доста по-добре от други държави по отношение на половия баланс на жените, които работят в технологичния сектор, на жените, които са инженери. Изпреварваме държави като Германия, Франция, Белгия. В България никога този полов баланс не е бил драстично нарушаван", заяви проф. д-р. Миглена Темелкова.

До края на годината предстоят да бъдат обучени около 12 групи, като много млади дами нямат основни дигитални умения. Потребността от подобни курсове е осезаема и в бъдеще ще бъдат отворени такива обучения и в провинцията.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Учителят Петър Дънов

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 20.07.24 в 16:00

Софийски разкази - булевард “Княгиня Мария Луиза”

Разговорът за бул. Мария-Луиза е със Здравко Петров - урбанист, изследовател, автор и основател на “Исторически маршрути”: "Мария-Луиза съвпада почти с направлението на римската Кардио Максима. Булевардът започва със сградата от времето преди 70-те - старата Централна гара. Построена е от арх.Колар в 1888. Имало е проект да се разшири в стил..

публикувано на 20.07.24 в 15:00
Крикор Асланян

Адресите на любовта - Яворов, Лора и... Дора

Съпругата на Михаил Кремен дала съгласие да заживее с поета в нощта, когато Лора се самоубива Крикор Асланян,  автор на книгата “Един софийски малчуган разказва”, взриви ефира с новината, че във фаталната нощ на 29 срещу 30 ноември 1913 година, когато Лора Каравелова се самоубива, тя посяга на живота си, защото е разбрала, че Яворов има нова..

публикувано на 20.07.24 в 14:00
Станимира Карадочева - Съни и Светла Андреева

Винаги има място за нещо ново, казват дивите момичета от Wild berries

Събира ги желанието да са активни, да са навън и да се радват на природата, да я откриват през погледа на пътешественици, да се докосват до нея, като спортисти. Това е Wild berries – активни момичета, търсещи свободата на духа и движението. Станимира Карадочева - Съни и Светла Андреева за общността  Wild berries и доколко е забранено за момчета:..

публикувано на 20.07.24 в 11:20
Даниел Михайлов

От Леонардо до неновините

Мариета Ангелова, организатор на Международния фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" с подробностите за шестото му издание: "Програмата е за малки и големи, отново акцентът е Карло Бозо. Спектакълът му отразява живота на Леонардо с по-забавен поглед в стил комедиа дел'арте. Достъпен е за всички, това е театър за народа - в..

публикувано на 20.07.24 в 10:50
С Ангелина Ангелова

Оценката ще дойде от читателите

Ангелина Ангелова представя новия си исторически роман "Благородството задължава": "Книгата разказва за любовта между двама души в 19 век, трънлива любов. Главните герои са прекалено горделиви, за да бъдат щастливи. Действието се развива в 3 държави. Главната ми героиня е с мексикански произход и тъй като невенът е сред националните цветя на Мексико,..

публикувано на 20.07.24 в 10:02

Чудесно време за забавления

Ема Паунова за семейния ден на Витоша: "Днес е второто поредно издание на "Витоша фемили дей" - в планината е прохладно, тихо и чудесно. Организираме семейни дни с отборни игри и предизвикателства. Идеята е да имаме минимум пет такива събития на сезон и накрая да определим годишните шампиони. Следващото събитие е следващата събота малко по-високо...

публикувано на 20.07.24 в 09:55