Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир "Св. Иван Рилски"
Снимка: Кирил Фалин

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия.

Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква.

На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на Софийския митрополит Негово Преосвещенство Браницкия епископ Пахомий.

Архимандрит Мелетий (Спасов), досегашен зам.-ректор на Софийската духовна семинария, става неин ректор, считано от 9 юли 2024 г., съобщава на сайта си Софийската света митрополия. 

Йеромонах Йоан, чието светско име е Димитър Пешев, на 44 години, е игумен на Руенския манастир, разположен на 2 километра над родното място на св. Иван Рилски - село Скрино, от 2008 год., а в манастира е от 20 години.

Интересното е и това, че преди Йоан игумен е бил Поликарп, който беше до вчера викариен епископ на покойния български патриарх Неофит.

В сряда Йоан се изнесъл от Руенския манастир в София.

В Светата обител над Скрино остават двама монаси -  Лука и послушник, постъпил там преди година, коментираха миряни от Бобошевско.
По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво изискват инспекторите в София от стопаните на домашни кучета

Над 240 стопани на домашни кучета са проверени по софийските паркове през юли, съобщават от Столичния инспекторат. Съставени са 9 акта за установени нарушения. Инспекторите проверяват за паспорт на животното, микрочип, водене на повод и с намордник за големите и агресивни породи кучета, разхождане на определените от кметовете на райони места,..

публикувано на 05.08.24 в 11:38

Партия "Има такъв народ" връща неизпълнен третия мандат, следват избори

Неизпълнен трети мандат за съставяне на редовно правителство връща днес партия "Има такъв народ". Така президентът Румен Радев трябва да насрочи следващите предсрочни парламентарни избори.   Само седмица, след като получи последния възможен шанс да състави кабинет, най-малката парламентарна група се връща на „Дондуков" 2 с празна папка и отказ да посочи..

публикувано на 05.08.24 в 08:23

"Зелени библиотеки 2024" гостуват в паркове на район "Илинден" този уикенд

В събота и неделя юбилейната кампания "Зелени библиотеки 2024" ще бъде в столичния Западен парк и парк „Св. Троица“, съобщават от район "Илинден". На 3 и 4 август от 10 до 14 ч. инициативата ще предложи на столичани много музика, поезия и атракции за децата. В Западен парк ще ни намерите в събота, 3 август, на Централната алея над..

публикувано на 02.08.24 в 17:10

С положителна проба за наркотици е шофьорът, причинил катастрофата с петима пострадали в София

Пробата за наркотици на шофьора, причинил катастрофата на столичния булевард "Тодор Александров" вчера, е положителна, научи БНР.  Петима пострадали при катастрофа на столичния булевард "Тодор Александров" При инцидента пострадаха петима души, сред които две деца и преминаващ по тротоара пешеходец.  42-годишният мъж даде..

публикувано на 02.08.24 в 14:21

Район “Кремиковци” кандидатства с проект за хубав, модерен парк в с. Яна

Администрацията на район “Кремиковци” кандидатства  за финансиране по Програмата за “Развитие  на регионите 2021-2027”, във връзка с Плана за интегрирано развитие на общините, с проект за развитие на паркова среда в с. Яна , с индикативна стойност 1,8 млн.  лв. , съобщава кметът Лилия Донкова . В проекта е предвидено изграждане на достъпна..

публикувано на 02.08.24 в 11:29

Има загинал в катастрофата на АМ "Тракия" край София

29-годишен мъж е загинал на място при катастрофата между кола и товарен автомобил на магистрала "Тракия" в близост до София, за която съобщихме по-рано днес. Сигнал за инцидента е подаден в 8:23 часа тази сутрин, съобщиха за БНР от Центъра за спешна медицинска помощ в столицата. Колата е била управлявана от 58-годишен мъж. На задната..

публикувано на 02.08.24 в 10:39

Тежка катастрофа край София, един човек е тежко пострадал

Тежка катастрофа затруднява движението по автомагистрала "Тракия" в посока София. Инцидентът е станал около 8:30 часа тази сутрин на 7-мия километър на аутобана, съобщиха за БНР от МВР. Ударили са се лек автомобил и камион. Сериозно пострадал е един от пътниците в лекия автомобил. Образувало се е задръстване. Движението на..

публикувано на 02.08.24 в 09:36