Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асоциация за отговорно небанково кредитиране:

Увеличават се измамите на потребители, търсещи краткосрочно финансиране

Снимка: Ани Петрова

За увеличен брой измамени потребители, търсещи предоставяне на краткосрочно финансиране, алармират от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране.

Най-често се правят опити за реклама на потребителско кредитиране в социалните мрежи, разлепване на материали по спирките и предоставяне на „хвърчащи листчета“, каза пред Радио София Николай Цветанов - председател на АОНК.

„В преобладаващата част от случаите това са опити на мними лица да подведат потребителя да се обърне към тях за отпускане на кредит. Легитимните компании използват за тази дейност собствените си офиси или собствените си интернет страници, в случаи на предоставяне на финансови услуги онлайн“, обясни Цветанов.

По думите му, потребителите трябва да знаят, че при търсене на кредит не се изисква предварително предоставяне на пари за разглеждане на заявление или предварително одобрение.

„Това не е практика на пазара и в случай, че някой им поиска предварително такава сума, с голяма степен на сигурност той се опитва да ги подведе. Вероятно след изплащане на тази сума за разглеждане на заявление или одобрение, този човек просто ще изчезне. Това е друг начин за измама на потребителите“, посочи Николай Цветанов.

Той обърна внимание, че легитимните компании изискват документ за самоличност преди да се отпусне кредита. Когато някой обещава отпускане на кредит без документ за самоличност, трябва да е сигнал за потребителя за вероятна измама.

По информация от контролните органи, измамниците все по-често създават фалшиви интернет сайтове и обяви, в които използват търговски марки и други отличителни знаци на легитимни компании, предоставящи потребителски кредити.

„Във всеки случаи, в процеса по отпускане на кредит, се предоставя т.нар. стандартен европейски формуляр, който обобщава всички суми по главницата, лихвите и таксите. Това е документ, който потребителят трябва да получи, когато влезе в договорни отношения с кредитираща институция“, обясни Николай Цветанов.

Той добави, че потребителите не бива да се доверяват на компании, които обещават одобрение без проверка в Централния кредитен регистър или в НОИ.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Коалиция за климата-България: Страната ни изостава значително в екологичните политики

Превенцията и адаптацията към климатичните промени са водещи за начините, по които се справяме с тези кризи. Това отбелязаха редица организации и сдружения, обединени в Коалиция за климата - България, на пресконференция през днешния ден. Те отбелязаха, че страната ни изостава значително в екологичните политики, като са нужни спешни и решителни..

публикувано на 30.07.24 в 18:07
„Съседите отгоре“ ще се играе на 5 септември

8 представления в Борисовата градина през Театралното лято

Лятото в София ще бъде театрално през август и септември. Жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на едни от хитовите представления под открито небе в Борисовата градина. Ще можем да се насладим на 8 представления от 19 август до 15 септември . “Отчаяни съпрузи“, “Неделя сутрин“, “Съседите отгоре“,..

публикувано на 30.07.24 в 15:55
Павел Вълчев

Павел Вълчев: Политическата криза води до вътрешни катаклизми в партиите

Парламентарната група на "Има такъв народ" получи последната възможност да формира кабинет. В понеделник президентът Румен Радев връчи на формацията третия проучвателен мандат. Днес се проведе и първата от поредицата срещи, организирани от ИТН в търсене на подкрепа за съставяне на правителство с третия мандат. Тя приключи неуспешно, тъй като..

публикувано на 30.07.24 в 15:26
Фронтменът Кубрат Аргилашки

"Спални места" издаде албум с поп музика, траш метъл, хардкор... - всичко

Пънк триото "Спални места" представи новия си трети студиен албум, който излезе преди дни и носи името на групата - "Спални места". В предаването “Радиокафе“ гост беше фронтменът Кубрат Аргилашки , който ни донесе свеж полъх от фестивала "Hills of rock", където групата взе участие. "Хората се радваха, младите знаеха текстовете, пяха с нас,..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Една от снимките в изложбата

"Сънувам на български" - казват хората във фотопроекта на Михаела Аройо

Първото цялостно представяне на дългосрочния фотографски проект на Михаела Аройо, посветен на бесарабските българи в Молдова и Украйна , ще може да се види галерия "Синтезис". Изложбата "Сънувам на български" на младата документална фотографка със звукова среда от Светослав Тодоров и текст на журналиста Димитър Кенаров ще бъде открита тази..

публикувано на 30.07.24 в 11:50
На работна среща в Министерството на здравеопазването се обсъжда изготвеният от консултанти на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) доклад за структурата на бъдещата Национална детска болница. На снимката: Галя Кондева

Очаква се финалният документ за структурата на Националната детска болница да е готов през август

Очаква се финалният документ за структурата на бъдещата Национална детска болница да бъде готов през август, съобщи здравният министър д-р Галя Кондева. Документът ще бъде публикуван за обществено обсъждане, допълни тя. По думите ѝ в доклада на консултантите от Европейската инвестиционна банка се предлага болница с 404 легла, като структурата..

публикувано на 30.07.24 в 11:21

София-Банкя-София с дизелова ретро мотриса, в която са се возили министри

Всяка събота през август БДЖ организира пътуване със специална ретро мотриса по маршрута от София до Банкя и от Банкя до София , по повод отбелязването на годишнината от основаването на Българските държавни железници през август 1888 г. и честването на празника на железничаря. Мотрисата е част от музейното наследство на железопътния..

публикувано на 30.07.24 в 08:55