Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обискират имоти на Румен Гайтански – Вълка в София

Снимка: Добромир Видев, БНР

В момента се провежда акция на прокуратурата, антикорупционната комисия и полицията, при която се обискират имоти на бизнесмена Румен Гайтански. 

Акцията е във връзка с разследването на кредит от близо 150 милиона лева, отпуснат на фирма на Гайтански от Българската банка за развитие, за което съобщиха от Антикорупционната комисия в петък. 

По информация на "Хоризонт", се претърсва домашния адрес на Гайтански на централна столична улица, както и този на бившия директор на банката Стоян Мавродиев.

Разследващите поверяват и заема, отпуснат от Българската банка за развитие, на фирмата "Кристална вода", която неофициално се свързва с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Неофициално има информация, че Гайтански и Мавродиев е възможно да са извън страната. Засега няма повдигнати обвинения по случая, научи "Хоризонт".

Министерството на икономиката обяви 8-те дружества с големи кредити от ББР

На 9 август, от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) обявиха, че разследват отпуснат заем от Българската банка за развитие в размер на 148, 5 млн. лева на фирмата на Румен Гайтански-Вълка "Роудуей кънстракшън" АД през 2019 г. От тази сума 30 млн. лв. отишли за погасяване на задължение на ТЕЦ-Варна към банка, уточниха тогава от комисията.

"Налице е обосновано предположение за това, че се касае за извършени закононарушения, които са довели до значително ощетяване на ББР, съответно финансовия интерес на държавата", казаха от КПК.

От съобщението стана ясно още, че действията по разследването имат за цел да установят цялостния процес от отпускането от ББР на кредита до неговото усвояване от съответните крайни бенефициенти, с оглед на наличието на данни за представена пред банката фиктивна обезпеченост на отпуснатия заем. 

В края на юли групата на ГЕРБ-СДС в СОС обвини столичния кмет Васил Терзиев в нарушение на обществения интерес със спряното събаряне на незаконния ловен хотел на Румен Гайтански до язовир "Искър".

ГЕРБ-СДС обвини столичния кмет заради спряното събаряне на ловния хотел на Румен Гайтански

През април пък стана ясно, че сградите са построени от фирма, която е свързана с бизнесмена, а премахването им се извършваше със средства на Столичната община.

Тогава екипите по събарянето, осигурени от общината, си осигуриха сами достъп до сградите и събориха три незаконни постройки на територията на Държавно ловно стопанство "Искър".

Започна принудително събаряне на три постройки на територията на ДЛС "Искър"

Припомняме ви, че Пернишкият окръжен съд спря събарянето на незаконния ловен хотел, а причината е обезпечителна заповед по търговско дело, която обезсилва заповедта на главния архитект на София за премахване на незаконните постройки.


По публикацията работи: Златко Желев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В НС: Промени в Търговския закон и дали райският газ е наркотик

С обсъждане на промени в Търговския закон, внесени от Министерски съвет, ще започнат работата си депутатите. В програмата им е включен и проект на решение, с който възлагат на МС да включи райския газ в списъка с наркотични вещества. С промените в Търговския закон се създава правна възможност за постигане на ускорена ликвидация на юридически..

публикувано на 14.08.24 в 08:23

Временно прекъсва водоснабдяването в част от с. Бистрица

Във връзка с извършване на строително-ремонтни работи по ул. „Спортист“, с. Бистрица ,   от "Софийска вода" предупреждават, че на 14 август (сряда)  се налага спиране на водоподаването  от 9:00 до 21:00  часа в района на: се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в района на  ул. „Сълзица“ и ул. „Спортист“ . При..

публикувано на 14.08.24 в 07:50

Пожар в кв. "Христо Ботев" изпепели 30 декара сухи треви

Пожар избухна днес в столичния квартал "Христо Ботев", недалеч от летището. Горяха гуми и сухи треви.  Няма пострадали.  От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"  обясниха, че сигналът е подаден в 14:18 часа. На място са изпратени три автомобила на пожарната. Изгорели са 30 декара сухи треви. От пожарната посочиха, че..

публикувано на 13.08.24 в 18:13

До 15 октомври се подават заявления за еднократна помощ за ученици

Близо 90 000 заявления за еднократна помощ за ученици от първи до четвърти клас, както и за осмокласниците, са постъпили вече в Агенцията за социално подпомагане, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.  Подаването на заявленията става лично, чрез лицензиран пощенски оператор или по електронен път през новосъздадения от..

публикувано на 13.08.24 в 16:10

Акт връчиха на мъж в Бистрица, разкопал улица пред имота си

Жител на софийското село Бистрица самоволно разкопал уличното платно пред имота си. Това са установили инспектори от район "Панчарево" и са съставили акт на извършителя. Проверката е направена след сигнал и е показала, че се извършват нерегламентирани изкопни дейности без разрешение, както и поставяне на пътни знаци. След намесата на..

публикувано на 13.08.24 в 15:11

Полицаи и медици в София спасиха изгубено 16-годишно сирийче със счупен крак

Гранични полицаи и медици от Спешна помощ в София спасиха 16-годишно сирийско момче, което се е загубило в гората в района на магистрала "Европа" и Драгоман. Сигналът е подаден на телефон 112 от детето в 1.00 часа тази нощ. То е бил уплашено, дехидратирано и със счупен крак, помолило за помощ. Задействана е услугата AML (Advanced Mobile..

публикувано на 13.08.24 в 11:45

Блъснаха 38-годишен мъж на бул. "Янко Сакъзов"

38-годишен мъж е бил блъснат от лек автомобил в София. Инцидентът е станал около 9 часа на булевард "Янко Сакъзов", съобщиха за БНР от Центъра за спешна помощ. Мъжът е получил контузии на главата и единия крак, не се е стигнало до хоспитализация. Заради инцидента е имало забавяне на движението на трамваите в района. 

публикувано на 13.08.24 в 10:30