Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва реновиране на пътната маркировка и пешеходните пътеки в София

Снимка: Георги Нейков, БНР

Започва обновяване на пътна маркировка и пешеходни пътеки в София. Столичната община завишава значително изискванията към изпълнителите на дейността.

"Приоритетно дейностите по обновяване започват с пешеходните пътеки до детските градини и училищата, които искаме да възстановим по-скоро. Паралелно с тях ще се изпълнява маркировка на столичните булеварди и улици", заяви кметът на града Васил Терзиев.

Целта е до края на октомври да бъдат обновени маркировките на пешеходните пътеки около 175 училища и 201 детски градини в София.
"Пътната безопасност на деца и ученици е ключова и затова ще положим всички усилия и контрол за изпълнение на качеството", каза също той.

Предвижда се да бъде възстановена и маркировката на близо 30 булеварда и улици в столицата. За да бъде осигурено изпълнение на дейностите временно поддръжката ще се извършва от Общинското дружество "Софинвест" до обявяване на процедура за обществена поръчка за избор на изпълнители. Това ще стане през септември тази година. Ще бъдат увеличени значително изискванията към изпълнителите на хоризонталната сигнализация като:

  • стриктно спазване на изискванията за дейностите по изпълнение, завишаване на контрола на гаранционните срокове и санкции при неизпълнение;
  • ще бъде променен методът на работа, като комбинираме пътната поддръжка с извършване на маркировката.

Ако досегашната практиката е била да се реновира маркировката всяка година, за да изглежда нова, то сега целта ще е да се ползва висококачествена боя, която да издържа няколко години, също и изпълнителят да гарантира за трайността ѝ. Обновяването на маркировката е малка, но важна част от осигуряването на пътната безопасност и приветливост на градската среда.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протестиращи с три повода се събраха пред сградата на Столичната община

Жители на Княжево излязоха на протест пред сградата на Столичната община срещу затворените алеи към Витоша. Към тях се присъединиха и протестиращи от ул. "Опълченска" и от бул. "Патриарх Евтимий". Жителите на "Княжево" искат свободен достъп до Витоша и да не бъдат заграждани алеите. Според един от участниците в протеста алеите са прекъснати, вече..

публикувано на 22.08.24 в 19:24
Пръскане на зелени площи срещу кърлежи

В район "Средец" започва повторно пръскане срещу кърлежи и комари

От края на август в район „Средец“ започва повторна обработка на междублокови пространства, паркове и градини срещу комари, кърлежи и гризачи, съобщиха от районната администрация. Изпълнителите предварително ще обозначават с табели третираните терени за вида обработка. Ще бъдат изписани използвания препарат, карантинен период, фирмата..

публикувано на 22.08.24 в 15:15
Димитър Главчев

Президентът реши: Главчев продължава да е премиер

Настоящият служебен премиер Димитър Главчев ще остане на поста. Това е решението на президента Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В 12:00 часа държавният глава ще приеме Главчев в президентската институция, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство. Управителят на БНБ отказа да оглави служебен..

публикувано на 22.08.24 в 10:30

Аптекар в София е намушкан с нож, нападателят е заловен

57-годишен криминално проявен нападна и намушка с нож служител в аптека на бул. "Шипченски проход" в София. След светкавични действия на Първо районно управление на СДВР нападателят е задържан. Нападението е станало след скандал между двамата. Нападателят с множество криминални регистрации, осъждан и е лежал ефективни присъди. В момента..

публикувано на 21.08.24 в 18:45

Изложба в Националната галерия в София ще представи изкуство, спасено от войната в Украйна

На изложба в Националната галерия - Двореца в София от 11.10.2024 г. до 19.01.2025 г. ще бъдат представени движими културни ценности (49 живописни произведения), собственост на Националния художествен музей на Украйна в гр. Киев и на музеите в градовете Днипро, Лвов, Полтава и Одеса. Произведенията са спасени от зоната на военните действия с помощта на..

публикувано на 21.08.24 в 15:44
Стопкадър от срещата

Борисов обяви, че има нова кауза - да се улесни движението на автомобили в София

В пряко включване по фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че има нова кауза - да се улесни движението на автомобили в София. Това става главна цел на столичната организация, съобщи Борисов като нарисува план пред бившия кмет Йорданка Фандъкова: "Ние искаме това! Другите могат да искат вътрешен министър, други - да искат външен министър. Ние..

публикувано на 21.08.24 в 12:47

Временно спират водата в ж.к. "Връбница" 1

Във връзка с извършване на строително-ремонтни работи в ж.к. "Връбница" 1, на 21 август 2024 г. ще бъде спряно водоподаването от 09.00 до 21.00 часа на живеещите в района на ул. "Свети Мина" от бул. "Ломско шосе" до ул. "Лютиче". Ако строително-ремонтните дейности продължат повече от 12 часа "Софийска вода" ще осигурени алтернативно..

публикувано на 21.08.24 в 09:06