Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни психотестове за малките ученици в Перник

Снимка: Дневен център Усмивка

Центърът за обществена подкрепа стартира инициатива за безплатни психологически изследвания за деца на възраст от 6 до 7 години. Това е чудесна възможност да се оцени готовността на малчуганите за училище и да се подготвят за предстоящите учебни предизвикателства. Тези изследвания са изключително полезни за родителите и учителите, помагайки им да планират образователните дейности по индивидуален начин, в зависимост от потребностите и спецификите на всяко дете. Психологическите тестове включват задълбочен анализ, който изследва училищната подготовка на децата, като осигурява важни насоки за подобряване на техните учебни умения.

Подробности по темата разказаха психолозите Росен Самуилов и Мирослава Месова. По думите на Месова няма връзка между случаите на агресия и изследването, което предстои. То е за началото на учебната година и ще предостави възможност за информация на родителите кои са моментите от развитието на децата и способностите им, които се нуждаят от внимание.

"Това е наша първа инициатива. Ние като обществен център за подкрепа и обществена услуга работим активно с деца и техните родители по най-различни направления, включително и по образователния процес", каза Самуилов.

Родителите пропускат ли в ежедневието проблемите на своите деца?

"Моите наблюдения са, че родителите са доста мотивирани и имат желание да подхождат децата си практически и чисто образователно за това, което им предстои като първи досег с училищния живот и изисквания. Да, стараят се, но онова, на което наблягат е преди всичко на техните способности, както учителите и преподавателите в детската градина е свързано с математика, писане, четене.", каза Месова.

Тя подчерта, че родителите смятат, че щом детето може да чете, да пише, да брои, но тук иде реч за други негови способности. Това са да разбере инструкциите в училище от страна на педагога, както да покаже своите знания и своя потенциал. Психологическите тестове, на които ще бъдат подложени децата включват различни изследвания на когнитивното развитие, физическото такова, както и проучване на детето за самостоятелност и мотивацията за учене.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стипендиите за учащи "Готови за успех" зависят от готовите да дарят

Стипендиантската програма "Готови за успех" на фондация BCause за новата учебна 2024/2025 г. е отворена до 11 октомври. Тя отново ще е в подкрепа на отлични ученици в XI и XII клас и студенти в държавни учебни заведения, изгубили единия или двамата си родители, или израснали в специализирана институция. Стипендиите са осигурени изцяло от..

публикувано на 05.09.24 в 16:19

Поетът Пейо Мариновски представя новата си книга "Храна за душата"

Пейо Мариновски е поет. Занимава се и с джудо и самбо. На 17 октомври предстои премиера на новата му книга "Храна за душата". На събитието ще свири Стефчо, познат на публиката от формата "България търси талант" с невероятните си изпълнения на гайда, но Пейо е подготвил и други изненади за присъстващите. " Стартирах в средното училище, около 10..

публикувано на 05.09.24 в 15:59

"Киберсигурност" е в списъка на професионалното образование на МОН

След като преди дни Министерство на образованието и науката утвърди нов Списък на професиите за професионално образование и обучение , стана ясно че в него влиза и професията "Киберсигурност". По този начин българската образователна система се привежда в унисон с Европейската рамка на уменията в киберсигурността (European Cybersecurity Skills..

публикувано на 05.09.24 в 15:15
Татяна Павлова от екипа на новия театър на София

Ново театрално пространство отваря врати в София в сградата на УАСГ

Татяна Павлова е от екипа на новия театър "Артвент" в София, който ще стартира от този сезон . Той ще отвори врати в е дно пространство, като цяло добре познато на софиянци, това е "Аула Максима"  в сградата на университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). "Много съм щастлива, че можем да си партнираме с нашите любезни..

публикувано на 05.09.24 в 12:52

Софийски планински клуб с две събития през септември и октомври

Софийски планински клуб с две събития през септември и октомври - "Сливи за смет" и "Светулки RUN '24". Подробности разказа Дора Кузманова. По думите й през тази година ще бъде отпразнуван единадесетият рожден ден на клуба. През годините са били организирани най-различни инициативи, като основен обединител е любовта към планината, спортовете и..

публикувано на 05.09.24 в 12:10

Нов стандарт за превоз на малки деца в автомобилите

Въвежда се нов стандарт за превоз на малки деца в автомобилите. Детските столчета в автомобилите няма да отговарят на килограмите на децата, а на техния ръст. Те са тествани при страничен удар от 24 км. в час и ще имат задължително монтиране с изофикс система. Подробности по темата разказа Владимир Тодоров от Българската асоциация на..

публикувано на 05.09.24 в 09:50

Слънчево с възможност за превалявания

Атмосферното налягане ще бъде малко по-ниско от средното за септември и през деня още малко ще се понижи. Днес отново ще бъде предимно слънчево. Следобед и във вечерните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и главно в планинските райони ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. В Североизточна..

публикувано на 05.09.24 в 07:15