Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стипендиите за учащи "Готови за успех" зависят от готовите да дарят

Снимка: bcause.bg

Стипендиантската програма "Готови за успех" на фондация BCause за новата учебна 2024/2025 г. е отворена до 11 октомври.

Тя отново ще е в подкрепа на отлични ученици в XI и XII клас и студенти в държавни учебни заведения, изгубили единия или двамата си родители, или израснали в специализирана институция.

Стипендиите са осигурени изцяло от дарения, а водещ критерий е успехът на кандидатите, обясни пред БНР-Радио София Веселина Йорданова – ръководител на програмата „Готови за успех“.

Минималният необходим успех е над 5.00 за студенти и над 5.50 за ученици.

Размерът на стипендиите е: 1500 лева за ученик в XI и XII клас, 3000 лева за студент; 5100 лева за студент по медицина VI курс.

Броят на стипендиите "Готови за успех" зависи от сумата на набрани през годината дарения.

Приоритет имат студентите в медицинските специалности. Те ще получават стипендията си 17 месеца, в общ размер на 5100 лв.

Веселина Йорданова и Катя Василева

Инициативата ще се реализира за 19-а година, допълни Йорданова:

"През годините сме раздали над 1500 стипендии. Животът на "Готови за успех" се поддържа чрез нашите посланици и стипендиантите, които връщат доброто и които оценяват жеста, който е направен към тях, чрез дарителите.
Очакваме много кандидати. Както всяка година, броят на стипендиите зависи от средствата, които наберем. Надяваме се, както и миналата година, да имаме над 100 подкрепени младежи, ученици и студенти."

До края на октомври се набират и дарители. Всички средства отиват във фонда и се разпределят за подкрепа на отличниците с нужда.

Чуйте разговора на Катя Василева.

Формуляри за кандидатстване и възможности за дарения може да намерите тук.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка: Фондация

И деца без родителска грижа могат (да се научат) да мечтаят

В навечерието на новата учебна година, когато повечето родители правят списъци с необходимите учебни пособия, фондация "Програма Генерация" обръща внимание към децата, които нямат тази подкрепа. Организацията започва кампания за набиране на средства, насочени към осигуряване на допълнителни образователни възможности, които надграждат над базовите..

публикувано на 05.09.24 в 17:48

Поетът Пейо Мариновски представя новата си книга "Храна за душата"

Пейо Мариновски е поет. Занимава се и с джудо и самбо. На 17 октомври предстои премиера на новата му книга "Храна за душата". На събитието ще свири Стефчо, познат на публиката от формата "България търси талант" с невероятните си изпълнения на гайда, но Пейо е подготвил и други изненади за присъстващите. " Стартирах в средното училище, около 10..

публикувано на 05.09.24 в 15:59

С нова визия НВИМ отново е отворен за посещения

Националният военноисторически музей (НВИМ) отново е отворен за посещение, съобщават от столичния район "Оборище". Музеят предлага на посетителите нова визия и подменен графичен материал, реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата. На разположение на гражданите вече са и нови интерактивни приложения с допълващо..

публикувано на 05.09.24 в 15:49

"Киберсигурност" е в списъка на професионалното образование на МОН

След като преди дни Министерство на образованието и науката утвърди нов Списък на професиите за професионално образование и обучение , стана ясно че в него влиза и професията "Киберсигурност". По този начин българската образователна система се привежда в унисон с Европейската рамка на уменията в киберсигурността (European Cybersecurity Skills..

публикувано на 05.09.24 в 15:15
Татяна Павлова от екипа на новия театър на София

Ново театрално пространство отваря врати в София в сградата на УАСГ

Татяна Павлова е от екипа на новия театър "Артвент" в София, който ще стартира от този сезон . Той ще отвори врати в е дно пространство, като цяло добре познато на софиянци, това е "Аула Максима"  в сградата на университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). "Много съм щастлива, че можем да си партнираме с нашите любезни..

публикувано на 05.09.24 в 12:52

Софийски планински клуб с две събития през септември и октомври

Софийски планински клуб с две събития през септември и октомври - "Сливи за смет" и "Светулки RUN '24". Подробности разказа Дора Кузманова. По думите й през тази година ще бъде отпразнуван единадесетият рожден ден на клуба. През годините са били организирани най-различни инициативи, като основен обединител е любовта към планината, спортовете и..

публикувано на 05.09.24 в 12:10

Нов стандарт за превоз на малки деца в автомобилите

Въвежда се нов стандарт за превоз на малки деца в автомобилите. Детските столчета в автомобилите няма да отговарят на килограмите на децата, а на техния ръст. Те са тествани при страничен удар от 24 км. в час и ще имат задължително монтиране с изофикс система. Подробности по темата разказа Владимир Тодоров от Българската асоциация на..

публикувано на 05.09.24 в 09:50