Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асоциация Родители с въпроси към институциите

Снимка: Асоциация родители

През новата учебна година Асоциация Родители търси отговор на 5 въпроса:

1. Кога ще бъде въведен едносменен режим на обучение във всички български училища?

2. Защо се правят националните външни оценявания в 4., 7. и 10. клас, след като те не водят до промяна в учебните програми и съдържание, а само засилват напрежението сред децата, родителите и учителите, както и порочната практика на частните уроци?

3. Кога ще има сериозен контрол върху продажбата на вредни и опасни за здравето на децата храни, напитки и тютюневи изделия?

4. Кога ще има цялостна политика и финансиране, така че всички български училища да имат необходимите условия за поддържане на хигиена (топла вода и сапун в тоалетните), както и условия за спорт и игра – физкултурни салони, спортни площадки и съблекални?

5. Кога ще бъде въведено системно здравно образование в училище, така че децата да могат да получават както знания за физическото и психическото им развитие, така и за вредната храна, зависимостите и други опасности, свързани със здравето им?

От организацията призовават отговорните институции и обществото приоритетно да потърсят цялостно решение на тези проблеми, за да може децата да растат в една наистина качествена, подкрепяща и съвременна среда. Подробности по темата разказа Яна Алексиева, изп. директор на Асоциация Родители. По думите й училището трябва да е такова място, в което учениците да отиват с усмивка и да е приятно за децата. Въпросите, които са зададени са малка част от всички, защото благосъстоянието на децата често бива забравяно.

"Наистина трябва да се мисли доста по-системно и мащабно и не става въпрос само за отговорност на образователната система. Не ми се иска това въобще да се чува само като проблеми, апел, или забележки към образователната система, а по-скоро как държавата приоритизира и слага в центъра децата, без да ги пренебрегва и да се сеща само от време на време, когато е удобно да се сещаме за тях. Въпросите от една страна са общи, но от друга страна са доста различни, но са теми, по които ние работим от години", каза тя.

СУ

Една от темите е тази за едносменният режим, която с години се отлага. Алексиева уточни, че това е ценно първо заради качеството на образованието, за да има един по-спокоен и плавен ритъм, достатъчно време за осъзнаване. Тя посочи, че българските деца са едни от малкото, които могат да бъдат видени по тъмно и особено в зимните периоди. Относно външните оценявания тя каза, че когато се правят такива, то от тях трябва да следва нещо. Освен това голяма сума от бюджета на родителите отива за частни уроци.

"Това, което наблюдаваме в част от външните оценявания е, че ние не чуваме нищо освен повтарянето, че имаме проблем в оценките и с децата. Най-често вината се хвърля към тях, за неграмотността им, че не четат, или всичко друго, което знаем", каза Алексиева.

Контролът върху вредните храни и вещества също е доста важна тема, коментира тя. И добави, че той трябва да бъде засилен. Също така контролът зависи от множество институции и вината не трябва да се хвърля само върху училищата. Освен това здравното образование трябва да бъде въведено в учебния процес, категорична е Алексиева, защото обикновено децата се самообразоват от интернет.

"Всички ние сме задължени да застанем до училището и учителите на нашите деца и да бъдем с тях, защото политизирането на училището и вкарването му във всякакъв тип теми, които са угодни за друг вид решаване на теми не би трябвало да са допустими. И това да се развяват списъци, преподавателите да се чувстват заплашени и неподкрепени, тези хора, които трябва да влязат в училище спокойни, уверени, свободни, можещи да говорят с децата ни, това е крайно недопустимо", заяви тя.

Алексиева изрази надежда, че от Асоциация Родители ще получат отговор на зададените въпроси.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Група "Портокал" с предстоящ бутиков концерт

В предаването "Добър вечер, София" гостуваха група "Портокал" в лицето на Гриша Георгиев и DJ Фаци. Музикантите споделиха, че датата на предстоящия им концерт се измества на 23 октомври. Първо, заради неясните метеорологични условия, като освен това тогава ще има доста гости. Междувременно ще се случват и други събития, поясниха те. Бандата не е..

публикувано на 11.09.24 в 20:15
Стоян Панчев

Българите са с най-ниска минимална заплата в ЕС

По данни на Евростат България е с най-ниската минимална заплата сред страните в ЕС. Считано до първото шестмесечие на годината тя е 477 евро. За това какво се случва с нашите пари коментар направи Стоян Панчев, икономист и съосновател на Експертния клуб за икономика и политика. "Минималната работна заплата е административно решение и..

публикувано на 11.09.24 в 17:12

Коментар на Тодор Терзиев за политиката и образованието у нас

Анализ на политическата обстановка в страната, ЦИК и образованието направи политическият коментатор Тодор Терзиев. По думите му ситуацията до момента никога не е била толкова интересна и оплетена, заради сюжетните линии, които се преплитат. Наблюдава се как цялата държава и институциите в нея са пленени от интересите на едни определени лица,..

публикувано на 11.09.24 в 16:01
Ваксина

Започва ваксинирането с новите вариантни ваксини срещу Covid-19

Стартира имунизационната кампания срещу Covid-19 за есенно-зимния сезон 2024/2025 г., съобщиха от здравното министерство. В страната вече бяха доставени 84 960 дози иРНК ваксини срещу новия вариант JN.1 на SARS-CoV-2 на производителя Pfizer-Biontech. Те вече са предоставени на регионалните здравни инспекции за организиране на имунизационния..

публикувано на 11.09.24 в 12:25

Мобилни пунктове приемат опасни отпадъци от домакинства

През този месец в много населени места текат есенните кампании за събиране и предаване на опасни битови отпадъци. Мобилни пунктове се разполагат по график в Кюстендил, Радомир, Правец и други градове. Безвъзмездно се приемат опасни отпадъци, образувани от домакинствата, като например: Живак и уреди, съдържащи живак (живачни..

публикувано на 11.09.24 в 12:12

Кметът на "Люлин": До март 2025 г. на опасното кръстовище светофар ще има!

Светофарна уредба на кръстовището на булевардите „Панчо Владигеров“ и „Петър Дертлиев“ в "Люлин" ще бъде поставена , обеща кметът на едноименния столичен район Георги Тодоров в ефира на БНР-Радио София. Той увери, че е добре запознат с проблема. Провеждал е няколко срещи с гражданите, жители на района. Изпращал е писма до структурите в..

публикувано на 11.09.24 в 11:21

Жители на "Люлин" протестират заради опасно кръстовище

В столичния квартал "Люлин-5" днес сутринта се проведе протест за безопасно движение преди първия учебен. Недоволните се събраха на кръстовището на булевардите "Д-р Петър Дертлиев" и "Панчо Владигеров" . Причината за протеста са поредица молби към Столичната община за обезопасяване на опасното кръстовище , които молби остават нечути. Пред..

публикувано на 11.09.24 в 10:20