Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подписаха Договор за климатична неутралност на София

До 2030 г. емисиите на парникови газове трябва да намалеят с 80%

Васил Терзиев
Снимка: БТА

Столичният кмет Васил Терзиев подписа с представители на бизнеса, професионалните асоциации и научните среди Договор за климатична неутралност на София. 

"Това е основен документ, който показва ангажимента на Столичната община по отношение на постигането на целите за устойчивост и иновации в областта на управлението на климата – обясни Терзиев на специален брифинг. – Целта ни е до 2030 г. да намалим с 80% емисиите на парникови газове."

Подписването на Договора за климатична неутралност на София като един от 100-те климатично неутрални и интелигентни града в рамките на проекта „Нет зиро ситис“ (Net Zero Cities)“ беше одобрено вчера от  Столичния общински съвет.

"Изключително щастлив съм да бъдем в тази голяма група от 100 града, всички, които подписахме този договор, защото това изисква партньорство. Столичната община не може да се справи без подкрепата на всички страни и без перфектната работа между нас –  заяви Терзиев. – Най-големият фокус за Столичната община ще бъдат секторите, които допринасят най-много за намаляване на вредните емисии. Това са транспортният, строителният сектор, както и подобрения в системата за отпадъците."

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Район "Оборище" стартира конкурс за коледна украса през ноември

Конкурс за коледна украса ще се проведе в столичния район „Оборище“ от 20 ноември 2024 г. до 10 декември 2024 г. Кампанията е в две категории - украса на къща, кооперация/блок и украса на бизнес-сгради и търговски обекти. Участниците в инициативата трябва да изпратят до 3 снимки и/или кратко видео до 20 секунди с украсата на имейл адрес:..

публикувано на 15.10.24 в 14:55
Николай Терзийски

Николай Терзийски е разказвач на октомври в Столичната библиотека

Един от най-обичаните млади, но вече утвърдени автори ще гостува в Литературния клуб на Столичната библиотека (пл. „Славейков“ 4) в поредицата „Разказвач на месеца“ на 16 октомври 2024 г. (сряда) от 18:30 ч. Той ще бъде представен от литератора, поет и преподавател в Нов български университет доц. Йордан Ефтимов, ще се чуят откъси от..

публикувано на 15.10.24 в 13:19

Авария остави за три дни без топла вода част от район "Оборище"

Поради възникнала авария на 14.10.2024 г., в 22.30 часа в центъра на София, е прекъснато топлоподаването в част от район "Оборище", съобщават от "Топлофикация-София". Топлата вода е спряна в участъка между: бул. "Васил Левски", ул. "Искър", бул. "Ген. Данаил Николаев", ул. "Проф. Милко Бичев", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. "Цар..

публикувано на 15.10.24 в 10:22

Пред РДНСК поискаха спиране на проекта за ремонт на "Опълченска"

Да бъде спрян и да се преразгледа проектът за ремонт на столичната улица "Опълченска" поискаха живеещите на тази улица, които пряко са засегнати от реконструкцията. С възглавници и каски те излязоха пред сградата на Регионалната дирекция за национален и строителен контрол, чиито служители, според протестиращите, не контролират ремонтите на..

публикувано на 15.10.24 в 09:55

Сбогуваме се с легендата Кирил Маричков

Днес се прощаваме с Кирил Маричков. Рок легендата почина в петък вечер преди началото на концерт във врачанското село Селановци след инцидент при падане от сцената. Опелото ще от 13 часа в столичния храм „Света София“. Кирил Маричков се отиде от този свят 20 дни преди на навърши 80. Често определян като бунтар и лидер, от групата „Фондацията“, с която..

публикувано на 15.10.24 в 07:42

Над 30 хиляди деветокласници се явяват на теста по природни науки

Очаква се днес над 30 000 деветокласници да се явят на тест по природни науки.  Министерството на образованието и науката определи две дати за провеждането му - 14 и 15 октомври и така училищата имаха възможност да разпределят учениците на две групи - вчера и днес.  Във вчерашния ден изпита положиха над 28 000 деветокласници в близо 800 училища.  Това..

публикувано на 15.10.24 в 07:40
Председателят на СОС Цветомир Петров

В СОС извънредно изслушват кмета Васил Терзиев за тежкия трафик в София

Извънредно заседание на Столичния общински съвет (СОС) ще се проведе този четвъртък, 17 октомври, от 10:00 часа . Заседанието е свикано от председателя на Съвета Цветомир Петров заради искане на една трета от общинските съветници, каквото е изискването за извънредна сесия по правилник. Искането беше внесено на 11 октомври от съветниците..

публикувано на 14.10.24 в 19:58