Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"ЕкоОбщина – устойчив град и общество" стартира за пети път

Снимка: Fb/Екообщина

Конкурсът "ЕкоОбщина – устойчив град и общество" стартира своето 5-то издание в България. През септември и октомври 2024, в рамките на събитието ще бъдат организирани семинари по екологични политики на общините и ще бъдат прожектирани поредица от филми за околната среда, отворени за всички с вход свободен. Посолството на Франция в България и Френският институт в България за пета година подкрепят общините, които създават чиста и хармонична среда за живот на своите жители.

Той има за цел да отличи усилията на българските общини за подобряване качеството на живот чрез насърчаване на устойчивото градско развитие.  Организира се съвместно с Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), ЕС "За Земята", ЕнЕфект и Асоциацията на еколозите от общините в България. Конкурсът се стреми да открои прилагането на добри практики на местно ниво за едно устойчиво градско развитие. Също така цели да насърчи диалога между администрациите, гражданите и икономическите оператори, за да се идентифицират решения за отговорно управление на ресурсите и опазване на околната среда. Повече подробности разказа Яна Дочева, НСОРБ.

"Най-хубавото в конкурса е, че дава възможност както на малки общини с чудесни иновативни идеи да бъдат представени със своите проектни предложения и дейности, така и на по-големите, които имат повече възможности. Факт е, че в днешно време, в днешната динамика всички общини независимо от своя размер и независимо от локацията където се намират в Европа, или глобално са изправени пред сходни предизвикателства. Всъщност точно този зелен преход, цифров преход и изобщо устойчивото развитие на териториите са сред приоритетите на абсолютно всяка една община. Определено е много хубава инициативата, че са разделени под и над 40 хиляди души, така, че максимален брой общини да могат да вземат участие и да представят какво са свършили в основните тематични направления на конкурса", каза тя.

По думите й записалите се за участие от първото издание до момента варират около една и съща бройка. Най-устойчивите теми във всичките конкурси са "Отпадъци и рециклиране", "Устойчива мобилност" и "Енергия и емисии". Проблемите в тях винаги са съществували и това не е процес, който може да бъде изкоренен от днес за утре, категорична е Дочева.

"Факт е, че в глобален аспект се полагат неимоверни усилия за да се постигнат някакви позитивни резултати. Ще видим сега, предстои новата Европейска комисия да влезе в своята нова петгодишна рамка и да видим каква ще бъде нейната програма и как това ще се отрази на общините като цели, и като дейности, които трябва да предприемат. Но при всяко положение аз мисля, че местните власти са всъщност двигателят на зеления преход било то чрез инвестициите по места, било то чрез промени в публичните услуги, които предоставят. А и не по-малко важна е и работата и дейностите, които предприемат за промяна в поведението и манталитета на гражданите, че тук трябва да се поработи. И не на последно място може би засилване на този така наречен партньорски подход, който включва всички заинтересовани страни, когато трябва да се вземе едно информирано решение, или да се инвестира в конкретна сфера в общините", заяви тя.

През септември и октомври в рамките на конкурса ще бъдат организирани семинари по екологични политики на общините, които са с вход свободен. Те са насочени към общините, но ще има участие на говорители както от Франция, така и от България. Конкурсът стартира днес, 17 септември 2024 г., като формулярите за кандидатстване могат да се подават до 10 октомври, а краят му ще е на 24 октомври, когато ще се състои церемонията по връчване на наградите във Френския институт.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Венелина Николова

Венелина Николова директор на 125 СУ: "Първият учебен ден винаги е празник"

В предаването "Добър вечер, София" гостува госпожа Венелина Николова – директор на 125 СУ "Боян Пенев"  с която разговаряхме за символиката на празника в датата 15 септември. "Приемам 15 септември като истински празник, за мен той винаги е бил такъв и въпреки, че не е отбелязан в българския календар като празник, той е празничен ден за..

публикувано на 17.09.24 в 18:25

Ново издание на Книга на фамилния бизнес в България

Излезе ново издание на Книга на фамилния бизнес в България. Фирмите, включени в Книгата на фамилния бизнес, идват от различни индустрии, нареждат се сред пазарните лидери, показват значителен растеж във времето и имат амбиция за развитие на международните пазари. Общото между всички тях е и, че бизнесът им е успял да надживее няколко кризи, а..

публикувано на 17.09.24 в 18:00

Христомир Сърбинов: Фокусът на I Am Sofia е обърнат към хората, за да събере богатството на нашия град

Чрез откритото мобилно студио на Радио София, продължаваме да се срещаме с личностите свързани с културния живот на града. Основен акцент в днешните празнични срещи е фестивалът IAm Sofia и събитията които ще бъдат представени в неговата програма. Христомир Сърбинов е човекът, който решава да създаде този фестивал, в който да обедини..

публикувано на 17.09.24 в 16:51

София отбелязва своя празник

В деня, в който Православната църква почита светите великомъченици Надежда, Вяра, Любов и майка им София, и на който градът ни отбелязва своя празник, жители и гости се стекоха, за да присъстват на церемонията по издигане знамето на столицата, която се състоя на площад "Св. Александър Невски". По-рано Столичният общински съвет проведе..

публикувано на 17.09.24 в 15:06

"Лигата на разказвачите" и "Писатели без книги" ще възродят разказваческия дух

Поредната среща с участник във фестивала I Am Sofia, който ще оцвети следващите дни в нашия град. Той е Стефан Касев, който участва във фестивала с форматите "Лигата на разказвачите" и "Писатели без книги". "Два формата, които се завръщат под някаква форма. Зад "Писатели без книги" стои колегата Нинко Кирилов. И двата са насочени към разказване..

публикувано на 17.09.24 в 15:05

Преоткриваме София на временния инфопункт #soInfoIntoSofia в градина "Кристал"

Празничното студио на Радио София днес е разположено в градина „Кристал“, където е и временният инфопункт #soInfoIntoSofia, който цели три седмици ще гостува там с истории за символите на София и отворена сцена за културни събития. Мобилният павилион отваря врати с празнична програма и официално откриване от 16.00 часа. Инициативата е..

публикувано на 17.09.24 в 14:05

Художничката Любов Тотева ще бъде част от фестивала I Am Sofia

В предаването "Радиокафе" е срещата ни с художничката Любов Тотева, която е свързана със София по много линии и с днешния празник. "Обичам старите улици, старите сгради, старите кътчета на София", сподели тя. Израснала в столицата, намира уют в старите сгради, които носят духа на града. Уличката, по която обича да минава се нарича..

публикувано на 17.09.24 в 13:52