Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мобилен пункт ще приема негодни лекарства в "Младост 3" на 19 октомври

Снимка: архив

Започва национална кампания за събиране на лекарства с изтекъл срок на годност "Земята не пие лекарства". Организатори са фармацевтична кампания и верига сепурмаркети, в партньорство с Министерството на здравеопазването.

Целта на кампанията е да алармира, че изхвърлените в битовия отпадък лекарства са една от причините за появата на антбиотичната резистентност, която застрашава човечеството. В рамките на инициативата ще бъдат организирани мобилни пунктове на паркинги на магазини, на които гражданите ще могат да донесат своите лекарства с изтекъл срок на годност. 
Първият мобилен пункт ще е на 19 октомври от 10 до 18 часа на терена на магазин в столичния квартал "Младост 3".
Кампанията ще се проведе и в Пловдив (на 26 октомври) и Варна (2 ноември).
За събирането, извозването и унищожаването на лекарствата организаторите са сключили договор с лицензираната фирма, която има собствен инсинератор за обезвреждане на опасни отпадъци.
Активните съставки на изхвърлените в битовия отпадък лекарства могат да попаднат в почвата и водата и да доведат до отрицателно въздействие върху цялата екосистема, обясняват специалисти. Ако остатъци от антибиотици бъдат погълнати от човека, чрез храната и водата, която консумира, това може да отключи антимикробна резистентност.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: Делян Георгиев

Цитати и графити приятно изненадват пешеходци в подлез на ж.к. "Изток"

Подлезът на спирка ж.к. "Изток" е напълно преобразен - пребоядисан и изрисуван, установиха жители и пешеходци в столицата. Стенописите са под надслов “Change over Challenge”. След предварително обсъждане с три отделни фокус групи – студенти, доброволци от квартала и артисти, са избрани цитати, сред които на българския филантроп Евлоги Георгиев,..

публикувано на 17.10.24 в 13:10

Отварят движението през три ключови кръстовища в София на 20 октомври

Кметът на София Васил Терзиев обяви, че на 20-ти октомври ще бъде отворено движението през три кръстовища - на булевардите "Опълченска" и "Сливница", на булевард "България" и Околовръстното, както и на булевард "Тодор Каблешков".  ГЕРБ и ПП-ДБ-СС в остър сблъсък и обвинения за задръстванията в София По думите му, докато се строи метрото и се..

публикувано на 17.10.24 в 11:12

Съдят трима служители на АПИ заради загинала жена в тунел "Ечемишка"

Окръжна прокуратура - София повторно внесе в съда обвинителен акт по делото за тежкия пътен инцидент от 05.02.2017 г. в лявата тръба на тунел "Ечемишка", при който загина възрастна жена, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Деянието е квалифицирано като причинена смърт по непредпазливост в условията на независимо съпричиняване на смърт от..

публикувано на 17.10.24 в 11:45

Заседанието на СОС е прекратено поради липса на кворум

Поради липса на кворум извънредното заседание на Столичния общински съвет бе прекратено . То беше свикано от председателят Цветомир Петров по искане на общинските съветници от ГЕРБ - СДС заради натоварения трафик в столицата, на което настояваха да бъде изслушан кметът Васил Терзиев.  Терзиев: На 20 октомври ще бъде отворено движението..

публикувано на 17.10.24 в 11:01

Изслушват кмета Васил Терзиев за натоварения трафик в София

Столичният общински съвет се събира днес на извънредно заседание от 10 часа, свикано от неговия председател Цветомир Петров по искане на една трета от общинските съветници. На него се очаква да бъде изслушан кметът на София Васил Терзиев за трафика и задръстванията. Бонусната система за водачите от градския транспорт влиза в сила от 1 ноември..

публикувано на 17.10.24 в 08:13

28 октомври ще бъде неучебен за училищата с избирателни секции

28 октомври (понеделник) ще бъде неучебен за учениците от училищата, в които има разположени избирателни секции. Това е разписано в заповед на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, публикувана на сайта на ведомството. Денят след изборите ще бъде неучебен в училищата, ангажирани с изборния процес, защото е необходимо технологично..

публикувано на 16.10.24 в 18:16

Намериха тялото на изчезналата Биляна Петрова в центъра на София

Тяло на млада жена е открито близо до сградата на Централни хали в столицата.  То е на изчезналата 31-годишна Биляна Петрова, която за последно е забелязана в същия район вчера. Извършва се оглед. Според първоначалните данни по тялото ѝ няма следи от насилие. Майка на две деца изчезна в София, издирват я

публикувано на 16.10.24 в 14:52