Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

До края на годината Бюджет 2015 ще бъде актуализиран

| ажурирано 27.10.15. 12.49
Фотографија: БГНЕС

Още до края на годината Бюджет 2015 ще бъде актуализиран заради допълнителните средства, които ще бъдат отпуснати на ключови министерства. Актуализацията ще мине през Народното събрание, обяви финансовият министър Владислав Горанов. Министър Горанов обясни, че парите, които са над 300 милиона лева и трябва да се доплатят допълнително до края на 2015-а, задължително ще минат като актуализация на тазгодишния бюджет.

Трябва да мине през парламента. Аз гледам на нея като на неизбежна, по две причини - първо, защото са в по-голямата част от предложената актуализация на 2015 година е свързана с успешното приключване на програмите, по които усвояваме европейски средства, програмният период 2007-2013. Около две трети от ресурса отива за тази цел, а другата част, ако видите по министерства, отива за плащане на недостига от възнаграждения за персонала, нещо, което, след като нормативно не е подготвено, как да се получи тази оптимизация в разходите за персонал, на нас ни остава просто да изплатим възнагражденията на тези хора, които те самите не носят вина, че не сме успели да вместим бюджетите в съответните целеви стойности.

Коледните добавки са с праг 30 лева доход на пенсионер:

През ноември ще има нормативен акт на правителството, но всичко, което е казано дотук, остава в сила. Всеки ден да пишете, че ще има, не е новина. За триста се говори. Новият праг на бедност да е триста. Между 50 и 52 милиона лева са необходими. Мисля, че ще успеем да ги осигурим.

Догодина ще се поеме дълг от 5,3 милиарда лева и това е необходимо, категоричен е министър Горанов:

5,3 милиарда са сбор от необходимостта от финансиране на бюджетния дефицит, покриване на съществуващи дългове, които ще падежират  в рамките на следващата година, и разбира се, залагат се определени буфери, с които държавата да разполага като ликвидност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!