Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Гечев: Упраляващите не обявиха преди вота проекта за Бюджет 2016, за да не повлияе негативно на резултата им

Любомир Дацов: Има проблем с разходната част на бюджета, а следващата година ще има забавяне на световната икономика

Снимка: БГНЕС
Управляващите не са искали да представят параметрите на бюджета за 2016 година и вижданията за развитието на България, защото това е щяло да повлияе негативно на резултата им на местните избори. Това каза за “Хоризонт” в предаването “12+3“ проф. Румен Гечев от БСП във връзка с актуализацията на бюджета за тази година проекта за 2016 година:

Прогнозите на БСП, че се лъже с увеличените приходи в бюджета, се оправдаха. Правителството публикува проекта за бюджет за 2016 година часове след приключването на изборите. Защо правителството не внесе бюджета, както се прави в цяла Европа, в началото на месец октомври, за да може да се обсъжда в парламента.

Актуализацията на бюджета за тази година не е добър ход:

Няма нищо, което да се е случило в развитието на европейската икономика или по отношение на основните ни партньори, което да предполага драматични проблеми за българската икономика. Бюджетните приходи са останали там, където са били към края на месец февруари и нищо не се е променило оттогава. Къде са обещанията за реформиране, в това число и в силовите ведомства, и намаляване на административния персонал?

Според него бюджетът няма за цел да стимулира икономиката и потреблението, а залага на едно разпределение на пари и допълни:

Държавата, вместо да използва публично-частното партньорство и да стимулира българския бизнес, се оттегля все повече от икономиката, оставяйки българските фирми и потребители на произвола на съдбата. Правителството е заложило 2% растеж на икономиката през 2016 година, но никъде не виждам какво ще доведе до растеж.

Ако чакаме бюджетът да ни направи по-богати, много сме го загазили, заяви бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов:

Бюджетът преразпределя това, което направят хората. Въпросът е дали бюджетът стимулира икономиката и хората да създават повече. Бюджетът продължава да има проблем с разходната част, защото аз смятам, за разлика от правителството, че следващата година ще има намаление на икономическия процес. В света се задава отново криза. Трябва да бъдат създадени буфери в разходната част на бюджета. Пред него макроикономически има доста предизвикателства.

Това, което безпокои най-много, е ревизията на бюджета за 2015 година, обясни Десислава Николова от Института за пазарна икономика:

Виждаме, че се увеличава дефицитът в консолидирания бюджет от предварително заложените 3% до 3,3% от БВП. Това увеличение няма как да бъде обяснено с цялостната икономическа обстановка, липса на вътрешни, външни икономически шокове и по-добрата събираемост на приходите.

Според нея ревизията на бюджета за 2015 година признава провала на сегашното правителство да консолидира бюджета:

Редица ведомства не спазиха условието да бъдат съкратени разходите за персонал с 10% и в момента се признава този провал и на тези лошо представители ведомства се дават допълнително пари.

Интервютата чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна